Metų pabaigoje, besiartinant švenčių maratonui, aš kokį mėnesį praleidžiu vartydama knygas ir žurnalus, blog’us, kuriuos seku, ieškodama kažko, kas galėtų tapti šių metų šventine „razina”:) Kartais tai būna koks ypatingas tortas, kartais – kos slaptas ingredientas, pakeičiantis iki tol pažinto patiekalo skonį neatpažįstamai, kartais ištisa kokios nors šalies virtuvė ar kelių virtuvių sujungimas į vieną. Kartais tai būna koks nors įdomesnis dekoro akcentas ar išmėginimas kokios dar neatrastos maisto gaminimo technikos.
Šių metų atradimas man buvo žavus savo paprastumu – traškūs duonos pagaliukai grissini. Tikrai esate jų pirkę ir žinote, kokios šios lazdelės populiarios, kai susikviečiat draugus kokteiliui, ar tiesiog norite ką nors pakramsnoti su vyno taure ir vienu kitu gabalėliu gero sūrio. Pirkti grissini yra skanūs, bet jūs vargu ar įsivaizduojat, kokie skanūs yra pačių kepti! Pasigaminti grissini yra juoko darbas, tešla užminkoma iš pačių paprasčiausių ingredientų – miltų, vandens, aliejaus… Grissini pagardinti kaskart galima vis kitais priedais – rozmarinais, pankoliais, česnakais, čiobreliais…. Juos išsikepti galima likus 2-3 dienoms iki šventėms, o laikomi uždarame inde jie nepraras nė lašelio savo traškumo nei skonio!
Grissini yra tobulas užkandis vakarėlio (ar vakarienės) pradžioje. Patiekite juos vienus, arba, pavyzdžiui, užvynioję ploną juostelę gero prociutto. Su grissini tiks alyvuogės, sūriai, foie gras, ir visi kiti jūsų mėgiami užkandžiai.
Grissini su rozmarinais
- 7g sausų mielių
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 šaukštelis druskos (plius dar šiek tiek druskos dribsnių pabarstymui)
- 200ml šilto vandens (40C)
- 2 šaukštai šviežių rozmarino lapelių, susmulkintų
- 300g miltų (geriausia, jei turit 0 tipo, bet tiks ir speltų), plius dar šiek tiek pabarstymui
- 70ml alyvuogių aliejaus plius dar šiek tiek patepti kepant
Dideliame dubenyje (arba geriausia – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite mieles, cukrų, druską ir vandenį. Palikite apie 10 minučių, kad masė suputotų.
Suberkite rozmarinus, miltus, supilkite aliejų, ir minkykite (rankomis arba tešlai minkyti skirtu kabliu), kol tešla taps minkšta ir labai elastinga, ne trumpiau nei 5-6 minutes. Nesibaiminkite jei tešla bus kiek lipni – galite pridėti 1-2 šaukštus miltų, tačiau verčiau miltų nepadauginkite – tą klausimą išspręsite formuodami grissini, ant miltais pabarstyto dabrastalio. Uždenkite gerai išminkytą tešlą maistine plėvele ir rankšluosčiu, ir palikite pastovėti apie 1,5 valandos, arba kol tešlos tūris padvigubės.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Dvi dideles kepimo skardas ištepkite alyvuougių aliejumi.
Darbastalį pabarstykite miltais (jei tešla lipni, miltų reikės daugiau). Tešlą sumaigykite, tada iškočiokite į maždaug 1cm storio kvadratą. Šį kvardatą supjaustykite maždaug 5cm ilgio ir 1cm pločio juostelėmis. Miltuotomis rankomis imkite po vieną juostelę ir kočiokite tarp rankų, padarydami plonas virveles (man patinka plonesni grissini, bet jūs galite daryti ir storesnius). Klokite grissini į paruoštą skardą, palikdami tarpus, kad kepant nesusiklijuotų. Visi tikrai netilps į dvi skardas, bet kol iškeps pirmoji partija, turėsit laiko pasiruošti antrąją.
Patepkite paruoštus grissini aliejumi, pabarstykite druskos dribsniais, ir kepkite apie 10-12 minučių, kol jie pagels ir taps traškūs. Atvėsinkite ant grotelių, ir laikykite sandariai uždengtame inde apie 3-5 dienas.
Recepto šaltinis – Julia Busuttil Nishimura, Ostro.
Pingback: Torcetti: saldūs trapūs itališki sausainėliai su cukrumi – Nidos receptai
Asta, aš speltų miltus naudoju visais atvejais, kur greičiausiai naudočiau paprastus kvietinius. Visada tokiom pat proporcijom ir vandenį (ar kitus skysčius) pilu, nemažinu. Kartais pamaišau viso grūdo su tradiciniais speltų miltais (ypač jei nesvarbi spalva – viso grūdo kiek tamsesni). Viso grūdo rupesni, jiems išties dažnai trupučiu mačiau skysčio naudoju (dažniausiai lietinių tešlai, tad visais atvejais vandens pilu iš akies, kad konsistencija tešlos tinkama būtų).
Nida, vis atsidarau šį receptą, perskaitau, apsilaižau ir būnų tuomkart soti 🙂 Bet vistiek kažkada pribręsiu. Tai ateičiai turiu klausimą: kokius speltų miltus naudojate – viso grūdo ar šviesius? Dar nesu jų prisijaukinusi, perskaičiau, kad mažiau vandens reikia pilti, jei keiti jais paprastus kvietinius. Ir nepermaišyti. Bet jei vandens recepte nėra… Kažkur esu keitusi, bet kokiu santykiu ir kaip gavosi, jau ir nebepamenu,- suvalgyta ir pamiršta… Reiks bandyti dar. Ačiū už receptus 🙂
Tik spėdavau skardą su grissini ištraukti, kai viskas akimirksniu pagaruodavo. Ir taip trys skardos iš eilės… Tikrai skanu!