Keliu rankas aukštyn ir pasiduodu. Jei kada dar rašiau, kad dujinis grilis yra visomis prasmėmis geriau nei anglinis, tai dovanokit, atleiskit ir ištrinkite tą įrašą. Taip, dujinis grilis patogus, pritaikytas tinginiams ir diletantams, tačiau tikėtis rezultato kitokio nei dujinė orkaitė kažin ar galima! Šiandien, su šiuo paprastučiu patiekalu – keptomis doradomis – mano pasaulis apsivertė aukštyn kojomis, ir dujinis grilis, manau, nuo šiol bus pasmerktas surūdijimui.
Prisiekiu, tai buvo viena skaniausių pastarųjų keletos metų vakarienė. Dūmu kvepianti žuvis (nes pabaigoje ant karštų anglių užmečiau dar keletą vandenyje išmirkytų vyšnios medžio skiedrų) buvo skaniausia mano kada nors valgyta dorada. Pakako doradas iš abiejų pusių įpjauti keliose vietose, kad kepant lengviau pasiskirstytų karštis, į išdorotos žuvies ertmę įsprausti po riekelę citrinos ir kelias šakeles petražolių, ir po 15 minučių ant stalo garavo tikras kulinarinis šedevras!
Jei jūs neišbandysite šio patiekalo šią vasarą, skaitykite, kad ji nuėjo veltui… Griebkite šviežias doradas ir kurkite anglinius grilius. Ir denkite stalą puotai!!
Grilyje keptos rūkytos dorados
2 asm
2 išdarinėtos dorados
1 skitelė česnako, pasmulknta
Druskos, pipirų
4 plonos juostelės citrinos
6 stiebeliai petražolių (arba rozmarinų, arba čiobrelių… tiks bet kokios prieskoninės žolės, kurias turite po ranka)
Truputis aliejaus grotelėms patepti
Saujelė yšnios medžio skiedrų pusvalandį išmirkytų šaltame vandenyje
Gerai įkaitinkite grilį (Big Green Egg įkaitinau iki 250C).
Doradas šonuose keliose vietose įstrižai įpjaukite, ir į įpjovas įsprauskite truputį smulkinto česnako. Iš abiejų pusių bei vidaus ertmėje žuvis pabarstykite rupia druska ir pipirais. Groteles patepkite trupučiu aliejaus ir klokite žuvis. Uždenkite grilio dangtį ir kepkite žuvis apie 200-220C temperatūroje 8-10 minučių (nelygu jų dydis). Tada atidenkite dangtį, suberkite ant žarijų išmirkytas skiedras, žuvis apverskite kita puse ir kepkite uždarę dangtį ant grotelių dar 5-6 minutes, arba kol gražiai apskrus bet bus minkštos ir sultingos, kvepiančios dūmu.
Patiekite su šiltu garnyru, pavyzdžiui, skrudintų daržovių ir bolivinių balandų salotomis.
Žiauriai skanu buvo!:) kepėm green egge, tai šiek tiek daugiau reikėjo, gal žuvys didesnės ar kaitros kiek mažiau. Bet laabai pavykęs būdas ruošt žuvį, ačiū!
Remigijau, gal ir yra tokie prietaisai, bet kol kas mano susižavėjimo objektas yra gyva laukinė ugnis ir jos suvaldymas. Mėgstu natūralius dalykus, tame tarpe ir dūmo kvapą iš ten, kur jis kyla, o ne atpūstą generatoriumi… Todėl ir kaifuoju kasdien kurdama anglinį grilį, kad ir kaip patogu būtų tik atsukti dujinio griliaus rankenėles…. Taip pagaminto maisto skonis – neprilygsta jokiems pagudravimams nei kampų nukirtimams… 🙂
Labas Nida,
Jus esate teisi ir truputy klystate … Angliu kvapo niekas nepakeis isskyrus dumai susidare degant medienai . Yra kaskas kas vadinasi „Saltu dumu” generatorius. Pajunkite prie duju griliaus ir jus turesite rukykla su tiksliai regulioujame temperatura. Taip pat galesite rukinti surius namu (lauko) salygomis.