Mano vasara prasidėjo neįprastai – atostogomis:) Turbūt pastebėjote, kad blog’e buvo neįprastai „tylu”. Reportažą apie kelionę laivu ir žvilgsnį pro rakto skylutę į kruizinio laivo virtuvę jums dar ruošiu, o tuo tarpu pati mėginu sugrįžti į gyvenimą Lietuvoje:) 

Oras už lango – dieviškas, tad nuodėmė būtų nekurti grilio! Net ir darbo dieną, nebūtina laukti savaitgalio. Nes dūmo skonio patiekalai šiuo metų laiku – patys geidžiamiausi. 

Apie savo silpnybę kulinarinėms knygoms esu ne kartą rašiusi. Nesu grįžusi iš jokios kelionės be 3-4 naujų eksponatų savo kulinarinei bibliotekai. Paskutinės kelionės į Johanesburgą metu parsivežiau net tris: portugališko, Pietų Afrikos maisto bei labiausiai vasarai tinkančią – Koreatown. Tai mano mėgstamiausias, korėjietiškas maistas, kuris vasaros sezonu – tiesiog nepakeičiamas, žinant korėjiečių meilę griliams ir kepimui ant gyvos ugnies!

Tad jau pirmą dieną po kelionės puolusi į parduotuves ir ūkininkų turgelius, vakare jau kūriau savo Big Green Egg, ir traukiau iš marinato vištienos kulšeles. Mes dažnai galvojame, kad kulšelės – mažiau grotelėms tinkama mėsa, ir dažniausiai renkamės sparnelius ar vėrinukus, kurie iškepa greičiau. Tačiau Big Green Egg susitvarko su bet kokia užduotim, nes uždengus dangtį temperatūra keramikiniame paviršiuje išsilaykys kuo puikiausiai, o per naktį marinuota mėsa bus sultinga ir minkšta, apskrudusi iš išorės ir dar kvepės dūmais!!

Marinatas vištienos kulšelėms – iš naujos kulinarinės knygos Koreatown. Panašiai kaip Chinatown, pasaulyje juk yra ir korėjietiško maisto miesteliai, Ypač Amerikoje:) Pagrindinis marinato ingredientas – labai neįprastas (bent jau mano virtuvėje jo beveik niekada nebūna) – coca-cola! Bet turiu pasakyti, kad marinatui šis burbuliuojantis gėrimas labai tinka! Tai žinomo Niujorko restorano  Toro  šefo Jamie Bissonette sugalvotas išradimas, kuris atsirado jo restoranų meniu po turiningos kelionės po Aziją. Tokiame marinate jis ruošia jautienos kepsnius, riebią kiaulieną ir net žuvį! Bet šefas tvirtina, kad labiausiai šis marinatas visgi tinka vištienos blauzdelėms. Išbandykite, tai vienas paprasčiausių marinatų, jis tikrai paįvairins jūsų griliaus repertuarą šią vasarą!

Naujos knygos mano kulinarinėje bibliotekoje
Vištienos blauzdelės, marinuotos coca-cola marinate
Apskrudę išorėje ir labai sultingos viduje…
Mano BGE susitvarko su bet kokia užduotimi:)
Vakarienė paruošta
Patiekite kulšeles su mėgstamu padažu ir virtais ryžiais

Coca-cola marinuotos vištos blauzdelės

4 asm.

1 litras coca-cola

1/2 stiklinės korėjietiško padažo gochujang (pakeiskite jį aštriu pomidorų padažu sumaišytu su šaukšteliu čili dribsnių)

4 šaukštai žaliojo Tailando curry (parduodamas visuose prekybos centruose)

1 šaukštas imbiero šaknies, sutarkuotos

2 skiltelės česnako, susmulkintos

2 šaukštai žuvies padažo (Fish sauce)

1kg vištienos blauzdelių (galite naudoti be kaulo – greičiau iškeps)

Druska ir pipirai

Patiekimui: ryžiai, fermentuotos arba šviežios daržovės, 

Sumaišykite coca-cola, gochujang, curry pastą, imbierą, česnaką ir žuvies padažą dubenyje. Vištienos blauzdeles keliose vietose giliai įpjaukite (kad geriau įsigertų marinatas), sudėkite blauzdeles į didelį indą arba geriausia – į sandariai užsidarantį (zip-lock) maišelį, supilkite marinatą ir palikite marinuotis šaldytuve. Laiks nuo laiko pamasažuokite mėsą, apverskite maišelį, kad marinatas patektų į kiekvieną blauzdelę. Marinuokite mažiausiai 4 valandas, geriausia – per naktį. (nesunaudotą marinatą, kuris liks po kepimo, supilkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve iki 2 savaičių. Jį panaudosite kitiems kepimams!). 

Įkaitinkite grilį iki aukštos temperatūros (mažiausiai 300C). Blauzdeles ištraukite iš marinato, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų. Apkepinkite blauzdeles iš visų pusių ant grotelių (apie 5-7 minutes), tada uždenkite gaubtą, (jei naudojate BGE, įdėkite keramikinę perdangą), sumažinkite kaitrą iki maždaug 200C ir kepkite laiks nuo laiko apversdami blauzdeles apie 30-50 minučių, nelygu jų dydis. Jei blauzdelės be kaulo, joms turėtų pakakti apie 20 minučių kepimo, pavartant. 

Jei kepsite blauzdeles orkaitėje, kepkite blauzdeles pradžioje 220C  temperatūroje, arti viršutinio kaitinimo elemento, paskui sumažinkite kaitrą iki 180C, nuleiskite groteles žemiau, ir kepkite dar apie 30-40 minučių, apversdami vieną kartą, ir patikrindami ar mėsa iškepusi įbedant aštrų peilį. Jei odelė ims svilti, nuleiskite groteles dar žemiau arba uždenkite blauzdeles aliuminio folija.

Patiekite su virtais ryžiais, mėgiamu padažu, fermentuotomis arba šviežiomis daržovėmis. 

 

Komentarų apie "Grilio malonumai: coca-cola marinatas vištos blauzdelėms": 2

  1. Nida:

    Agne, Colos ir aš į parduotuvę bėgau:) Na negėrėjai mes tos colos….. 🙂 Skanaus, bus įdomu išgirsti kaip pavyko!!

  2. Agne:

    Siandien gaminsiu! Viruveje turiu visko net gochujang… bet stai colos teks keliaut i parduotuve:) Aciu uz recepta! Manau bus naujas sios vasaros topas ir pakeis musu pernyksti marinata is kiviu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *