Aprašymas
Be tešlos minkymo, be kvietinių/ruginių miltų, be glitimo (išskyrus 2 šaukštai raugo). Puikaus skonio duona, kuri tiks pietų sumuštiniams, sūrio užkandžių lėkštei ar tiesiog pusryčiams su rieke avokado ar pomidoro. Puikiai tinka šaldyti. Prireiks aktyvaus sour dough raugo!
Ingredientai
- 480 g grikių kruopų ((neskrudintų, žalių))
- 350 ml vandnens
- 1 šaukštas medaus ((skysto))
- 2 šaukštai sour dough raugo ((aktyvaus))
- 20 g druskos
- 50 g moliūgų sėklų
- 50 g linų sėmenų
- 50 g datulių ((be kauliukų, supjaustytų) )
- 40 g chia sėklų
- saulėgrąžų sėklų ((pabarstyti prieš kepant), arba kitokių mėgstamų sėklų)
Instrukcijos
- Grikių kruopas suberkite į dubenį ir užpilkite 1 litru vandens iš krano. Palikite išbrinkti apie 6 valandas.
- Nupilkite vandenį, kuriame brinko grikiai. Suberkite išbrinkusius grikius į blenderį, ten pat supilkite 350 ml vandens iš krano. Susmulkinkite iki vientisos tyrelės. Masę išpilkite į dubenį, įmaišykite medų ir sour dough raugą. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite fermentuotis per naktį (8-10 val.) Rytojaus dieną masę turėtų būti šiek tiek pakilusi, „pasipūtusi”.
- Atsargiai mentele įmaišykite druską, moliūgų ir linų sėklas, datules ir chia (jokiais būdais neplakite ir intensyviai nemaišykite). Atsargiai perpilkite masę į kepimo popieriumi išklotą pailgą kepimo formą. Palikite pastovėti ir pakilti dar apie 1-2 valandas.
- Kepkite duoną 200C karštumo orkaitėje (su apipūtimo funkcija) apie 1 val 20 min (ar keliom minutėm daugiau, jei duona nepakankamai apskrudo). Atvėsinkite kepaliuką ant grotelių prieš supjaustydami.
Pastabos
Recepto šaltinis – Darren Robertson
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 80 min
- Kategorija: Užkandžiai
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Australijos