Jei atvirai, buvau siaubingai skeptiška šio recepto atžvilgiu. Skaičiau recepto aprašymą kelis kartus (paprastai vien perskaičius ingredientų sąrašą ir eigą, aš jau įsivaizduoju rezultatą, arba įžvelgiu plonas linijas, dėl kurių turiu abejonių, ar patiekalas tikrai pavyks, ar nėra įsivėlusi kokia klaida), ir net pašovusi kepinį į orkaitę baiminausi, ar neteks visko išmesti į šiukšliadėžę, kas būtų labai skaudu dėl sugadinto kalno ingredientų…
Tačiau kadangi receptu pasidalino profesionalus Australijos šefas, kuriuo aš labai pasitikiu, ir kurio sukurtus receptus esu nekart sėkmingai išmėginusi, ėjau iki galo. Tad blogiausias scenarijus ne tik nenutiko, bet nuo šiol tai bus duona, kurią tikrai kepsiu labai dažnai. Neįtikėtina, kad duonos kepaliuką galima iškepti iš grikių kruopų, kurios neturi jokio glitimo (*į masę įmaišysite 2 šaukštus sour dough raugo, tad mažas kiekis glitimo visgi bus – informacija tiems, kurie turi medicininių bėdų su glitimo (ne)toleravimu).
Ši sėklomis praturtinta duona kuo puikiausiai tiks kaip užkandis (nesuskaičiuoju, kiek kartų tiek aš, tiek D sukom šiandien ratus aplink virtuvę, vis atsipjaudami po riekelę ir užtepdami storą sluoksnį sviesto… :)), kaip sūrių užkandžių lėkštės sudedamoji dalis, arba kaip kitokie pusryčiai, su saldžiu šviežutėliu pomidoru ir/ar tobulai sunokusio avokado skiltele… Žodžiu, pasitikėkite receptu, net jei jis skamba keistai. Jei gavosi man, vadinasi, gausis ir jums. Žaidimo pavadinimas čia – KANTRYBĖ, nes teks net keliolika valandų tiesiog… laukti. Laukti, kol išbrinks, laukti, kol fermentuosis, laukti, kol truputį pakils, laukti, kol iškeps, ir galiausia, laukti, kol atvės ir bus galima pjauti 🙂 Beje, ši duona labai gerai tinka šaldyti!
Print Recipe
Grikių duona
Be tešlos minkymo, be kvietinių/ruginių miltų, be glitimo (išskyrus 2 šaukštai raugo). Puikaus skonio duona, kuri tiks pietų sumuštiniams, sūrio užkandžių lėkštei ar tiesiog pusryčiams su rieke avokado ar pomidoro. Puikiai tinka šaldyti. Prireiks aktyvaus sour dough raugo!
saulėgrąžų sėklų(pabarstyti prieš kepant), arba kitokių mėgstamų sėklų
Procesas
Grikių kruopas suberkite į dubenį ir užpilkite 1 litru vandens iš krano. Palikite išbrinkti apie 6 valandas.
Nupilkite vandenį, kuriame brinko grikiai. Suberkite išbrinkusius grikius į blenderį, ten pat supilkite 350 ml vandens iš krano. Susmulkinkite iki vientisos tyrelės. Masę išpilkite į dubenį, įmaišykite medų ir sour dough raugą. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite fermentuotis per naktį (8-10 val.) Rytojaus dieną masę turėtų būti šiek tiek pakilusi, "pasipūtusi".
Atsargiai mentele įmaišykite druską, moliūgų ir linų sėklas, datules ir chia (jokiais būdais neplakite ir intensyviai nemaišykite). Atsargiai perpilkite masę į kepimo popieriumi išklotą pailgą kepimo formą. Palikite pastovėti ir pakilti dar apie 1-2 valandas.
Kepkite duoną 200C karštumo orkaitėje (su apipūtimo funkcija) apie 1 val 20 min (ar keliom minutėm daugiau, jei duona nepakankamai apskrudo). Atvėsinkite kepaliuką ant grotelių prieš supjaustydami.
Komentarų apie "Grikių duona – be minkymo, be glitimo*": 2
Nida Degutienė:
Asta, ačiū, kad parašėt. Išties nemažai kas FB dalinosi patirtim apie grikių duoną (man tai buvo tikras atradimas, nebuvau anksčiau jos kepusi), daugeliu atvejų tai buvo greitesnis procesas. Aš to greitesnio nemėginau, bet ši man patiko, kad rauginta, tad labai primena mūsiškę lietuvišką duoną ir kažkiek sour dough… Gal panašus efektas gaunasi ir trumpesniu variantu?…
O su ta šviežia duona tai taip jau yra, kai jau jos yra namuose, tai dažnesni vizitai į virtuvę neišvengiami 🙂
Asta:
Nida, šiuo receptu priminėte man keliskart keptą grikinę duoną, kuri yra greitesnis jūsiškės variantas. Savo skaniosiom nuotraukom užnorinot, tai šiandien ją ir iškepiau, nes raugo neturėjau, o tai yra receptas be raugo, be medaus ir be datulių. Kiti ingredientai panašūs, tik mirkyti tereikia 2 valandas, taigi rezultatas pasiekiamas greičiau🙂. Maniškė ne tokia iškilusi, bet gerulė, bėda tik ta, kad iškepus vis keliauju virtuvėn atsipjauti, užsitepti ir paragauti, ar gerai gavosi🙂.
Asta, ačiū, kad parašėt. Išties nemažai kas FB dalinosi patirtim apie grikių duoną (man tai buvo tikras atradimas, nebuvau anksčiau jos kepusi), daugeliu atvejų tai buvo greitesnis procesas. Aš to greitesnio nemėginau, bet ši man patiko, kad rauginta, tad labai primena mūsiškę lietuvišką duoną ir kažkiek sour dough… Gal panašus efektas gaunasi ir trumpesniu variantu?…
O su ta šviežia duona tai taip jau yra, kai jau jos yra namuose, tai dažnesni vizitai į virtuvę neišvengiami 🙂
Nida, šiuo receptu priminėte man keliskart keptą grikinę duoną, kuri yra greitesnis jūsiškės variantas. Savo skaniosiom nuotraukom užnorinot, tai šiandien ją ir iškepiau, nes raugo neturėjau, o tai yra receptas be raugo, be medaus ir be datulių. Kiti ingredientai panašūs, tik mirkyti tereikia 2 valandas, taigi rezultatas pasiekiamas greičiau🙂. Maniškė ne tokia iškilusi, bet gerulė, bėda tik ta, kad iškepus vis keliauju virtuvėn atsipjauti, užsitepti ir paragauti, ar gerai gavosi🙂.