„O tu apskritai kada nors valgai greitą maistą?” – pakankamai dažnai sulaukiu klausimo iš šiek tiek mane pažįstančių žmonių. Jiems kažkodėl atrodo, kad virtuvėje aš tiesiog gyvenu. Verdu nuo ryto iki vakaro, dekoruoju lėkštes, fotografuoju ir mėgaujuosi bendravimu su savo blog’o skaitytojais. Beje, jei tokios būtų visos mano dienos, ir daugiau neturėčiau jokios rimtos veiklos, gal net nesiskųsčiau!:) Tik gaila, bet taip toli gražu nėra… Visa tai darau, bet tik tada, kai kiti, pagrindiniai darbai jau būna padaryti…. 🙂
O tą greitą maistą tai aš valgau, ir dar kaip… Kartais kai alkana grįžtu namo, nes neplanuotai užsitęsė laikas ir pietų metą paskyrusi kokiai nors jogos arba teniso treniruotei, paknopstomis vėliau lėkiau darydama tai, ką privalau vienaip ar kitaip nuveikti. O grįžusi namo, kaip mums visiems, beje, pasitaiko, vos pripuolusi prie šaldytuvo imu šlamšti viską iš eilės, kas guli arčiausiai manęs esančioje lentynoje. „Tik truputėlį, tik tam alkio kirminui numalšinti”- raminu save, tepdama storą naminio sviesto sluoksnį ant duonos riekelės, bet alkio jausmas, deja, nurimsta tik po to, kai jau supranti, kad buvo per daug, ir vakarienės nė neverta gaminti, mat nelabai bus kam ją valgyti…:)
Sąvoka „greitasis maistas” mūsų namuose tikrai nesiasocijuoja nei su telefonu užsakomais patiekalais iš picerijų ar kitų maistą į namus tiekiančių restoranų (apskritai mūsų adresu maisto pristatytojai greičiausiai nėra važiavę), nei su pakeliuj pagriebtu paketėliu Drive Through kokiame nors Mc Donalds ar Statoile (nepykit, tas CircleK man neprigijo dar). Mūsų greitas maistas yra koks nors akimirksniu paruošiamas patiekalas, kuriam pakanka 10 minučių, įskaitant daržovių pjaustymą ir keptuvės kaitinimą. Tai štai šis – būtent iš šitos serijos. Tiems atvejams, kai gurgiantis pilvas neleidžia imtis sudėtingesnių ir ilgesnių procesų virtuvėje:)
Vištiena su makaronais ir lipniu azijietišku padažu
2 porc.
- 150 g makaronų – naudojau 2 ritinėlius udon, išvirtų al dente ir perlietų šaltu vandeniu
- 200 g vištienos krūtinėlės, supjaustytos 1cm dydžio gabalėliais
- 1/4 šaukštelio curry prieskonių
- žiupsnelis maltų baltųjų pipirų
- 1 šaukštelis krakmolo
- 1 svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis
- 1/2 raudonos paprikos, supjaustytos apie 1cm dydžio kubeliais
- 1 stiebelis brokolių, padalintų žiedeliais
- 3 šaukštai kepintų žemės riešutų, pasmulkintų
- 2 šaukštai augalinio aliejaus (riešutų, rapsų, kokosų)
- Patiekimui: sezamų aliejus, čili pipirai, sezamai, žalumynai (kalendros arba petražolės, svogūno laiškai)…
Padažui:
- 60 ml sojų padažo
- 80 ml vandens
- 30 ml ryžių acto
- 1 šaukštas cukraus
- 1 česnako skiltelė, sutrinta
- žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių
Vištienos gabalėlius sudėkite į dubenį, apibarstykite curry prieskoniais ir žiupsneliu baltųjų pipirų, gerai sumaišykite, kad prieskoniai vienodai pasidengtų. Pabarstykite krakmolu, ir dar kartą gerai sumaišykite, kad kiekvienas galabėlis vištienos būtų pasidengęs krakmolu.
Padažui skirtus ingredientus sumaišykite tarpusavyje, kad cukrus visiškai ištirptų.
Didelėje gilioje keptuvėje (idealu, jei turite wok’ą) įkaitinkite šaukštą aliejaus. apkepinkite svogūnus apie 2 minutes, tada sudėkite pjaustytas paprikas bei brokolius. Kepinkite maišydami dar apie 1-2 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Išimkite daržoves iš keptuvės ir padėkite į šalį.
Įpilkite dar vieną šauktą aliejaus ir suverskite vištienos gabalėlius. Apkepinkite iš abiejų pusių, maždaug 2 minutes, tada sudėkite atgal apkepintas daržoves, pusę kiekio žemės riešutų, sudėkite išvirtus makaronus, ir supilkite padažą. Kepinkite maišydami ant didelės ugnies, kol padažas sutirštės, įsigers į visus igredientus, neliks skysčio keptuvėje.
Patiekite iškart, pabarstę likusiais riešutais, pašlakstę sezamų aliejumi, pabarstę sezamais ir čili pipirais, papuošę žalumynais.
Recepto šaltinis (receptas mano modifikuotas) – iš Kwestia smaku.
Žiauriai skanu. Ir vaikams laaabai patiko. Makaronai “Belverde” lizdeliai puikiai tiko. Vietoj riešurų idėjau kepintas saulėgražas tiko ir patiko
Į sveikatą!!
Nuostabus receptas. Viskas puikiai gavosi, buvo laaabai skanu 🙂
Alma – čia jau pasiekimas!! Vaikų teigiamais verdiktais visuomet labiausiai džiaugiuosi:)
Ačiū Nida už receptą 🙂 tik gaminau su paprastais spageti makaronais. Greitai pagaminama ir labai skanu. Labiausiai džiaugiuosi, kad vaikai įtraukė į mėgstamiausių sąrašą!!!
Diana – su šiuo patiekalu galima improvizuoti į valias!!!:)
Labai patiko, nors siek tiek keiciau ingridientus! Aciuuu
O prašau, Egle, visai netikėtas pareiškimas!! Bet vaikai visada nuoširdūs, jų reikia klausti kas skanu:)
Labai dėkoju už receptą, šiek tiek pakeičiau – makaronai buvo kiti, kad įtiktų vaikams. Bet labiausiai nustebino dukra, kuri labai skaniai valgė ir pasakė – šitas padažas šaltas dar skanesnis 🙂
Žana, ačiū už gerus atsiliepimus!! Iš tikrųjų, padažas be galo universalus, tiks visiems kitiems stir fry patiekalams.
Kai užmačiau receptą, labai apsidžiaugiau, kad kaip tik tiks likusiems vakarykščiams kalakutienos mini kotletukams panaudoti. Gaminau su Udong makaronais. Visiems patiko 😁
Šis padažas recepte yra labai rekomenduotinas. Bus naudojamas ir gaminant kitais variantais, su krevetėm ir t.t.
Ačiū 😁