Australija išsijuosusi ruošiasi Kalėdoms… Tai, kad Kalėdos čia ateina vidurvasarį, atrodo, dar labiau užkuria visus šventėms ir susibūrimams… Užsukau šiandien į spaudos parduotuvę (o taip, Australijoje YRA spaudos parduotuvės!!! Jose – ilgutėlės lentynos žurnalų, laikraščių, visokių niekučių, loterijos bilietų ir kitokių smulkmenų) ir taip užkliuvau vartydama Kalėdinius žurnalų numerius, kad neapsižiūrėjau, kaip praėjo beveik valanda…
Kai Sidnėjuje užsukau į knygyną ir ten įsitaisiau ant fotelio pavartyti naujai Kalėdoms pasirodžiusių kulinarinių knygų, išsikrapščiau iš to knygyno po 2,5 valandos ir nešina dviem pirkiniais į savo ir taip didelę (apie 400 knygų) kolekciją… Silpnų nervų gurmanams (taikau sau) šis laikotarpis labai pavojingas, nes visur, kur tik pasisuksi, – vien Kalėdinių skonių ir grožių vilionės.
Jei tik turėčiau laiko peržiūrėti visas šventines kulinarines laidas (yra net specialus TV kanalas, kuriame surinkti visų garsiausių šefų Kalėdinių patiekalų gaminimo epizodai), užstrigčiau jau ne valandom, bet parom, gal net savaitėm. Australų maisto kultas yra unikalus, niekur kitur nesu mačiusi nieko panašaus. Štai todėl ir man pačiai buvo milžiniškas iššūkis rašant knygą „Australijos skoniai” – ką parinkti į jos puslapius?… Svarbiausia taisyklė, kurios laikiausi, – kad visus ingredientus, reikalingus patiekalams pasigaminti, būtų galima rasti Lietuvoje.
Pamažu Kalėdoms ruošiuosi ir aš. Žinau, kad mūsų Kalėdos bus švenčiamos lauke (panašu, kad spigins +30C karštis), todėl pravers gaivios vietnamietiškos greitai marinuotos daržovės. Pasidariau jų iš anksto (yra rizika, kad iki švenčių neliks, bet nieko tokio, padarysiu ir vėl:)), nes kuo ilgiau jos pastovės šaldytuve, tuo daugiau skonio bus:)
Dalinuosi receptu ir su jumis – gal pravers šventėms?
SpausdintiGreitai marinuotos vietnamietiškos daržovės
- Dieta: Veganiškas
Aprašymas
Šias marinuotas daržoves galima valyti jau po valandos, bet kuo ilgiau jos pabus marinate, tuo skonis bus išraiškingesnis.
Ingredientai
Marinatui
- 250 ml vandens
- 190 ml ryžių acto
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis druskos
Daržovės
- 1 morka ((supjaustyta šiaudeliais), apie 300g)
- 200 g baltojo ridiko ((supjaustyto šiaudeliais), arba įprastų ridikų)
- 200 g agurkų ((supjaustytų plonomis riekelėmis))
- ½ jelapeno pipiro ((supjaustyto plonais žiedeliais))
Instrukcijos
- Gerai išplautą stiklainį pripildykite kuo karštesniu vandeniu (kad nesutruktų, kai pilsite marinatą), palaukite kol gerai sušils.
- Užkaiskite visus marinato ingredientus nedideliame puode, kaitinkite maišydami, kol cukrus visiškai ištirps (apie 3 min).
Į stiklainį sudėkite visas supjaustytas daržoves ir užpilkite karštu marinatu. Sandariai uždenkite ir palikite kambario temperatūroje pasimarinuoti 30 min. Laikykite šaldytuve. Daržoves galima valgyti jau po 1 valandos, tačiau kuo ilgiau jos pabus marinate, tuo bus išraiškingesnio skonio.
- Kategorija: Pagardai
- Metodas: Virta
- Virtuvė: Vietnamo