Aš tai tik ir gaudau momentus, kai pertruakose tarp lietaus ir ne lietaus galima ramiai užkurti grilį! Man vasarą viskas privalo kvepėti dūmais:) Likusią metų dalį „pasėdėjus” ant troškinių, vasarą norisi grotelių ir apskrudusių kepinių:)
O su grilio patiekalais, kaip žinia, norisi išraiškingo skonio priedų! Visi žinom dar nuo vaikystės (bent jau tie, mano amžiaus:)) apskrudusių kiaulienos šašlykų skonį, ir ypač tų marinuotų svogūnų pagardą, be kurio šašlykas nebūtų buvęs šašlyku:)) Kiap ir be virtų ryžių ar skaisčiai raudono kečiupo:) Ar ne tiesa?:)
Kai ruošiu namuose grilio puotą, paprastai ant grotelių keptą mėsą (vištieną, jautienos steikus) patiekiu su šiltu garnyru (buvlėmis fri, šiltu skrudintų daržovių ir kynva garnyru arba virtais ryžiais) ir šaltomis salotomis. Žalios salotų lapų salotos – klasika! Pakanka tik pašlakstyti salotų padažu, kurį sumaišau iš smulkintų šviežių česnakų, šlakelio gero acto (pavyzdžiui, sherry), druskos, pipirų ir daug gero alyvuogių aliejaus. Tačiau nepamainomas priedas ant gilio stalo – mariniuotos daržovės. O kadangi ilgai žaisti su marinatais vasarą nėra nei noro nei galimybių, o be to, pačios šviežiausios daržovės pasimarinuoja vos per 15-30 minučių, siūlau rinktis vasarą būtent tokius marinatus! Viską pagaminsite kol įkais grilis, o sėdant prie stalo daržovės bus tinkamos valgyti. Beje, jei jų liks, laikykite daržoves 1-2 dienas marinate šaldytuve, o kiekviena diena suteiks joms intensyvesnio skonio.


Greitai marinuotos morkos su kiniškais sichuan pipirais
- 2 pundeliai jaunų morkų (400g), nuskustų
- 1/2 šaukštelio kiniškų sichuan pipirų
- 2 šaukšteliai rupios jūros druskos
- 1/3 stiklinės (75g) cukraus
- 1 stiklinė (250ml) ryžių acto
Morkas sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite 1 minutei, tada vandenį nupilkite ir morkas nuvarvinkite. Morkas sudėkite atgal į dubenį ir užpilkite marinatu, sumaišytu iš visų likusių ingredientų. Marinuokite mažiausiai 20 minučių laikydami šaltai.

Greitai marinuoti svogūnai su kmynais ir krapais
- 2 vidutinio dydžio galvos svogūnų (raudonų arba baltų)
- 1 šaukštelis kmynų
- 1/2 stiklinės kapotų krapų
- 2 šaukšteliai rupios jūros druskos
- 1/3 stiklinės (75g) cukraus
- 3/4 stiklinės (180ml) balto vyno acto
Svogūnus supjaustykite žiedeliais, pabarstykite kmynais ir krapais ir užpilkite iš druskos, cukraus bei acto sumaišytu marinatu. Laikykite mažiausiai 15 minučių kambario temperatūroje, arba ilgiau šaldytuve.
Pingback: Tradiciniai šašlykai – Nidos receptai
Pingback: Kiaulienos šašlykas, marinuotas saldžiame čili padaže, su imbieriniais ryžiais – Nidos receptai