„Iš namų, kuriuose nėra sriubos, išeina meilė…”- taip gražiai parašė viena skaitytoja mano FB paskyroje, kai užsiminiau, kad mūsų namuose VISUOMET yra sriubos. Visuomet reiškia ne tik tada, kai už lango dargana ar kažkas sunegalavo, sriubą aš verdu ir žiemą, ir vasarą, kad ir koks oras bebūtų, kad ir kokius kitus patiekalus gaminčiau. Sriuba yra tas dalykas, kurio labiausiai pasiilgstu, kai užsibūnam kokioje nors kelionėje, kai gvyenam viešbutyje, ir net jei valgom restoranuose (kur paprastai yra galimybė užsisakyti dubenėlį sriubos), aš visada be išimties pasiilgstu savo pačios virtos, naminės, kuri šildo, suteikia jaukumo ir sukuria tą nepakartojamą savų namų jausmą. 

Sriuba pirmas pasirinkimas man yra dar ir dėl to, kad ją išvirti neprireikia nei kažkokių super pastangų, nei kokių įmantrių technikų, ir paprastai tinka viskas, ką surandu savo spintelėse ar šaldytuve. Juk ko jau ko, o svogūnų ir morkų turbūt visada yra ir jūsų virtuvėje, tiesa? O toliau – pagal sezoną ir situaciją: gal kampe užmirštas guli gabalas moliūgo? O gal darže užderėjo cukinijų, kurios tokios didelės, kad skirtos tik troškinimui?… Gal turit pupelių, lęšių ar kitų ankštinių daržovių? konservuotų pomidorų? Gal kaip tik kopūstų, burokėlių, brokolių ar kalafiorų sezonas?… 

Prabanga, jei turiu išsivirusi (kartais ir užsišaldžiusi) sultinio – tada mano sriuba pakyla į aukštesnį lygį:) Bet net jei sultinio neturiu – sumetu į puodą kelias šaknines daržoves (morkas, svogūnus, salierus, pastarnokus), karamelizuoju jas aliejaus ir sviesto mišinyje, ir užpylus vandeniu gaunu aromatingą vegetarišką sultinį bet kokiai sriubai išsivirti. Šįkart į puodą dar keliavo moliūgai, saliero stiebai ir porai, tad po 10-15 minučių jau mėgavausi dubenėliu tirštos skaisčiai geltonos spalvos sriubos…:)

Dar svarbu greitai sugalvoti kaip tą sriubą patiekti. Visada pasiteisina šlakelis grietinėlės arba kokosų grietinėlės, gero alyvuogių aliejaus šaukštas arba čilii aliejaus pagardas. Man geras čili aliejus namuose būtinas lygiai taip pat, kaip būtinas geras alyvuogių aliejus – pagardai su čili pipirais ir karamelizuotais česnakais čia, Australijoje, ypač populiarūs, jų pasirinkimas didelis. Tačiau esu nužiūrėjusi ir keletą receptų kaip tokį skanų čili aliejų pasigaminti ir namuose (o jis stovi labaaaaaai ilgai…), čia tada, kai jau gyvensiu ne Australijoje ir nebus taip paprasta gerais kokybiškais pagardais pasirūpinti. 

Duonos ar batono skrebučiai, česnakiniai krutonai, apkepinti šoninės gabaliukai – šitie priedai visada laimi… Paskrudintos moliūgų, saulėkgrąžų ir sezamų sėklos – čempioniškas pagardas, tinkantis visoms iki vienos sriuboms. Mano mėgstamiausias – dukkah, kurios receptą publikavau savo naujoje knygoje „Australijos skoniai”, šio pagardo VISADA yra mano spintelėse, ir pasigaminu jo iškart, kai tik pasibaigia resursai… 

Na o šiandien sriubą patiekiau su fetos sūriu. Puikus tirštos karštos salstelėjusios sriubos ir šaltos sūrios fetos derinys! Išbandykite!

Trinta moliūgų sriuba su feta ir čili aliejumi
Print Recipe
Trinta moliūgų sriuba su feta ir čili aliejumi
Greita vegetariška moliūgų sriuba su feta ir čili aliejumi
moliugu sriuba su feta ir čili aliejumi
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis moliūgai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis moliūgai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
moliugu sriuba su feta ir čili aliejumi
Procesas
  1. Didesniame puode įkaitinkite aliejų kartu su sviestu. Suberkit visas stambiai supjaustytas daržoves, įberkite šaukštelį druskos ir kepinkite karkartėmis pamaišant, kol daržovės karamelizuosis. Supilkite verdantį vandenį, palaukite kol užvirs, tada virkite ant mažos ugnies apie 10 minučių, arba kol visos daržovės bus labai minkštos. Įpilkite pomidorų pastos, išmaišykite ir viską sutrinkite blenderiu iki vientisos konsistencijos. Pagardinkite pipirais, paragaukite, ar netrūksta druskos. P.S. Į sriubą galite dėti ir bulvių - jos konsistenciją padarys tirštesne.
  2. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus patrupinkite fetos, pašlakstykite čili aliejumi ir patiekite su mėgstama paskrudinta duona.

Komentarų apie "Greita moliūgų sriuba su feta": 2

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *