Iš Pietų Afrikos parsivežiau ne vien pilną lagaminą prieskonių, bet ir krūvą naujų žurnalų bei kulinarinių knygų!
Dabar beliko tik laukti vasaros ir viską iš eilės gaminti (mat PAR, kaip ir Australijoje, dabar vidurvasaris, tad ir receptai pritaikyti šiltam metų sezonui:)). Tačiau yra keletas receptų, kurie skanūs bet kokiu oru. Juolab kai vakarienei gaminu aštrius indiškus patiekalus, po kurių karščiui numalšinti reikia kažko gaivaus…
Šis desertas tiktų ir greitiems pusryčiams. Beliktų tik užsibarstyti granolos ir šviežių uogų. Tuo tarpu skubančioms šeimininkėms arba toms, kurios nemėgsta rizikuoti su pyragais ir tortais, toks lengvai pagaminamas gardėsis gali būti tikras išsigelbėjimas. Pasiruošti karamelę užtruksite vos kelias minutes, o susitngusi ji galės pastovėti dieną ar net dvi. Jogurto masę pasiruošti galite iš anksto ir laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant gražiose stiklinėse taurėse, beliks tik suplakti grietinėlę ir atsargiai sumaišius su jogurto mase, papuošti karamelės gabalėliais.
- 220g cukraus
- 3 šaukštai kokosų drožlių
- 500g riebaus graikiško jogurto
- 1 pakelis (250ml) plakimui skirtos grietinėlės (labai atšaldytos), suplaktos iki standžių putų
- 100g cukraus
- 100g sutarkuotų šviežio kokoso drožlių (arba tiek pat pirktų kokosų drožlių)
- Keli lašai kokosų esencijos arba 2 šaukšteliai kokosų likerio (nebūtina, bet labai pataisys skonį!)
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- Papuošimui - šviežios mėtos lapelių
- Pasigaminkite karamelę: kepimo skardą išklokite maistine plėvele ir ją ištepkite aliejumi (taip lengviau atlips sustingusi karamelė). Cukrų suberkite arba į didelį puodą storu dugnu arba į keptuvę. Kaitinkite cukrų, tik jokiais būdais nemaišykite šaukštu, antraip karamelė nesigaus. Galite lengvai pateliuskuoti keptuvę, kad neištirpęs cukrus susimaišytų su tirpstančiu. Kai baltas cukrus pavirs skysta permatoma mase, stebėkite besikeičiančią karamelės spalvą - ji turi būti tamsiai auksinė. Kai spalva taps būtent tokia tamsi, kvepės degintu cukrumi, išpilkite karamelės masę ir paskirstykite plonu sluoksniu ant paruoštos kepimo skardos. Visą paviršių pabarstykite kokosų drožlėmis ir palikite atvėsti ir sustingti. Kai visiškai atvės, sulaužykite karamelę į nedidelius gabalėlius, galite šiam darbui pasitelkti kočėlą:)
- Dideliame dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su cukrumi, kokosais, kokosų likeriu arba esencija, citrinos žievele. Pačioje pabaigoje, prieš patiekiant, sumaišykite su plakta grietinėle. Sudėkite jogurto masę, sluoksniuodami su karamelės gabalėliais, į serviravimui skirtus indus, papuoškite mėtos lapeliais.
Marija, džiaugiuosi kartu su jumis!! Labai ačiū, kad parašėt, jūsų patirtis ir patarimai net neabejoju, kad pravers ir kitiems!!! Ačiū, kad esat kartu!
Miela Nida, dėkoju už puikų receptą! Gaminau šiandien vietoj įprastų pyragų ar tortų, visiem labai patiko! Karamelės dar liko, visos nepanaudojau. Kitą kartą darysiu karamelę iš perpus mažesnio cukraus kiekio ir skleisiu per visą skardą kuo įmanoma plonesniu sluoksniu, nes ploniausia geriausiai derėjo prie jogurto ir grietinėlės patalų… 🙂 ir į jogurto masę dėsiu perpus mažiau cukraus, bet tai jau skonio reikalas. Beje, viena porcija jau paruošta liko stovėti šaldytuve ir už pusdienio buvo dar gardžiau, masė pastingo, o karamelė beveik ištirpusi buvo, hmmm…. 🙂 Gamindama kremą pagalvojau, kad jis puikiai tiktų gaminant Banofee pagal Jūsų receptą, t.y. jogurtas ir grietinėlė vietoj grietinės ir grietinėlės kremo. Ačiū dar kartą už puikias idėjas!
Atrodo beveik jaučiu deserto lengvumą burnoje!
Matyt kartu su vardu Nida yra magaryčių duodama meilė kokosams:) Aš irgi dievinu kokosus, ypač desertuose… Grietinėlė šiam desertui suteikia purumo, bet ir kalorijų:) Ir išties, ledų skonio… Tad vieniems tai pliusas, o kitiems – minusas. Na, o su cukraus maišymu šaukštu tai tikra tiesa – kol neišmokau šios taisyklės, nežinia kiek kartų sugadinau visą procesą ir nesigavo man ta traški karamelė… Atrodytų, smulkmena, bet tokia esminė. Cukrus ima sausėti, ir niekaip neišsilydo, kai pradedi jį maišyti. Bent kartą padarius teisingai, viskas gaunasi labai paprastai ir greitai.
P.S. Atrodo, paprastas patarimas „Nemaišykite karamelės šaukštu” vertas aukso :)!
Labai mėgstu kokosą. Sniego baltumo desertas atrodo labai puošniai. Ant mėlynos staltiesės atrodytų, kaip debesėliai…Idėja puiki, bet nedėsiu grietinėles, noriu to ledo skonio burnoje, kai valgai neriebų jogurtą su karamelės traškučiais 🙂 O jei į karamelę įdėčiau kokoso? Žinoma, jei ruoščiau svečiams, rinkčiausi tavo variantą. O šeimoj tik aš viena kokosą mėgstu .