Kažin ar cukinijų patiekalų gali būti per daug:) Valgom jas kiekvieną rudenį pilnomis burnomis, bet neatsivalgom:) Cukinijos man apskritai yra ta universalioji daržovė, tinkama praktiškai bet kam: nuo sriubų iki desertų!

Kai pamačiau šio vegetariško apkepo receptą knygoje „From the oven to the table”, iškart žinojau, kad tai „mano skonio” valgis. Visi ingredientai užima aukščiausias pozicijas mano mėgstamiausių sąraše! Neįprasta ir kiek nedrąsu buvo gana stambiai supjaustyti cukinijas: paprastai jas gaminant aš stengiuosi pjaustyti kuo plonesnėmis riekelėmis, o čia palikau net 2cm storio pusžiedžius! Tačiau rezultatas pranoko lūkesčius, mat anksčiau į orkaitę pašautos cukinijos puikiausiai suminkštėja, apkepa lenvai vienos pačios, ir tik paskui panardinamos kiaušinių ir jogurto bei sūrių mišinyje. 

Šis apkepas gana sotus, jis puikiau tiks brančui savaitgalį, arba lengvesnei nemėsiškai vakarienei. Tiesiog su salotomis, vargu ar norėsis ko nors dar… 

Cukinijų apkepas su feta ir polenta
Puikios konsistencijos apkepas su sultingomsi cukinijomis ir skoniais turtingu užpilu
Skanus ir atvėsęs, puikiai tiks pietų dėžutei
Print Recipe
Graikiškas cukinijų apkepas su feta ir polenta
Patiekalas, kuris tiks ir patiks kiekvienam: brančui ar vegetariškai vakarienei, skanus ir šiltas, ir atvėsęs, net ir kitą dieną tiks pietų dėžutei.
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Cukinijas perpjaukite išilgai pusiau (jei cukinijos labai storos, perpjaukite išilgai į 4 dalis ir pašalinkite sėklas, taip pat ir odelę, jei ji kieta. Jaunų cukinijų odelės lupti nereikia). Supjaustykite cukinijas gana storomis, 2cm pločio juostelėmis. Suberkite taip supjaustytas cukinijas ant didelės kepimo skardos (kad jos būtų viename sluoksnyje, ne viena ant kitos). Pašlakstykite 2 šaukštais aliejaus, pabarstykite gana dosniai druska ir pipirais, sumaišykite, kad kiekvienas gabalėlis pasidentų aliejumi, ir pašaukite kepti 10 min.
  2. Išimkite skardą su cukinijomis iš orkaitėmis, pabarstykite susmulkintais svogūnais, pašlakstykite svogūnus dar vienu šaukštu aliejaus ir pašaukite vėl atgal į orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, per tiek laiko cukinijos turėtų būti visiškai minkštos.
  3. Kol daržovės kepa, pasiruoškite užpilą: dubenyje sumaišykite kiaušinius, jogurtą, polentą, fetą, kietąjį sūrį, žalumynus, česnakus, įberkite druskos ir pipirų. Pasiruoškite indą apkepui kepti (apie 27x20x5 cm, arba maždaug 1 litro talpos). Tiks ir stiklinis, ir špižinis, ir keramikinis.
  4. Išimkite skardą su cukinijomis. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170C. Sudėkite apkepintas cukinijas kartu su svogūnais ir skysčiu, jei jo liko skardoje į apkepo indą, ant viršaus supilkite paruoštą įdarą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 minučių, arba kol viršus gražiai paruduos. Patiekite karštą arba kambario temperatūros, su salotomis.
Pastabos

Recepto šaltinis - Diana Henry, From the oven to the table.

Vienas komentaras apie straipsnį "Graikiškas cukinijjų apkepas su feta ir polenta"

  1. Agne:

    Nuostabiai skanu! Ne per seniausiai pradėjau įtraukti vis daugiau bemėsių patiekalų į savo nusistovėjusį meniu ir šis tikrai vienas iš geriausių! Kiaušiniai ir, aišku, sūris suteikia sotumo, kurio dažnai trūksta vegetariškiems patiekalams. Ačiū už puikų receptą!

  2. Karolina:

    Super gerai ir skanu, dar liko mažas gabalėlis rytojui 😊

  3. Nida:

    Sigita, neatsiprašinėkit, visi klausimai yra puikūs, ačiū, kad klausiat nes gal kiti irgi nežino ir nedrąsu jiems parašyti. Polenta – tai kukurūzų „košė”. Sausa, žinoma. Ji būna smulkesnio ir stambesnio malimo, „ištirpstanti” ir ta, kurią reikia pavirti. Jei nusipirksite kukurūzų košei skirtų lietuviškų kruoų (tokios skaisčiai geltonos), tai sueis kaip polenta tikrai. O šiaip ji Italijos ingredientų skyriuje būna, kitąkart atkreipkite dėmesį:)

  4. Sigita:

    Sakykite, Nida, Polenta, tai kruopos? 🤔 atsiprašau už neišmanymà🙈

  5. Nida:

    Dalia, taip, polentą į įdarą reikia įmaišyti, jei praleidau, tai tuoj einu taisyti recepto. Ačiū, kad parašėte.

  6. Dalia:

    Puikus receptas, jau einu gaminti :)) tik nerandu kur polentą dėti, įmaišyti į įdarą ar kaip? 🤔

  7. Agnė:

    Kas yra polenta?🙈🙂 ir kada ji pagal receptą dedama? Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *