Jei kada gyvenime apsisuktų galva nuo desertų gausos, jei pasimestumėt negalėdami išsirinkti kuris tiktų labiausiai, jei netyčia supanikuotumėt, jog kažkas nesigaus, nesugebėsit ar nespėsit, kai tik prireiks kažko paprasto, populiaraus, patikimo, patogaus (nes pagaminamo iš anksto), lengvai serviruojamo, tinkamo bet kuriuo metų laiku, bet kokiai progai ir bet kokiai kompanijai – visada prisiminkit, kad yra toks klasikinis desertas tiramisu. Aš ir pati, žinokit, tarsi vaikas kaskart apsidžiaugiu jį iš naujo „atradusi” 🙂 Ir kaskart žemai nusilenkiu mintyse tiramisu sumanytojams – šiam desertui išties nėra lygių, jam ne be reikalo lemta gyvuoti amžinai.
Neseniai viename TOP Melburno restoranų vakarieniavome su ypač garbingais svečiais. Itališkos virtuvės meistrai nė nemėgino priblokšti kokiais nors įmantriais patiekalų dizainais, iš po gaubtų besiskverbiančiais dūmais, padažų taškeliais lėkštėse… Pagrindines roles čia atliko tiesiog tobuli ingredientai ir nesugadinta klasika: dar ryte vandenyno bangų skalautos austrės, šviežutėlė burata, saldūs iki begalybės pomidorai, popieriaus plonumo aštuonkojų karpačio, tobulai iškepti steikai, iki raudonumo iškūrentoje krosnyje iškeptos česnakinės fokačios, rankomis pagaminta pasta… Kad ir koks būtų trumpas meniu, pasirinkti nėra paprasta – kiekvienas patiekalas skanesnis nei prieš tai buvęs. Užtai renkantis desertą sudėtinga nebuvo: padavėjai nė nemėgino slėpti, jog geresnės vakarienės pabaigos nei klasikinis tiramisu, tikrai neverta tikėtis. Ir jie buvo tūkstantį kartų teisūs. Ir tas anąkart ragautas tiramisu man dar kartą priminė apie save, o aš savo ruožtu apie tiramisu primenu jums 🙂
Tiramisų pagaminti galėtų turbūt ir pirmokas. Tereikia vos keletos šviežių ingredientų – mascarponės sūrio, plaktos grietinėlės, kuo šviežesnių kiaušinių (trynių), šlakelio marsala vyno ir, žinoma, geros kavos, paskanintos taurele viskio arba romo (žinoma, jei vaišinsit tik suaugusius!). Na ir trapių itališkų sausainėlių savoiardi, arba kitaip vadinamų damų piršteliais. Yra tik trys taisyklės tobulam tiramisu pagaminti (be, savaime suprantama, aukščiausios ingredientų kokybės ir jų nepriekaištingo šviežumo):
- Tiramisu pagaminkite mažiausiai dieną prieš patiekiant ir laikykite desertą šaldytuve neuždengtą – taip skoniai susijungs, kremas įgaus reikiamą konsistenciją.
- Merkdami sausainėlius į kavą, jokiais būdais neperdozuokite: pakaks kyštelti cukruotą pusę tik vienai sekundei!! Nesusigundykite palaikyti ilgiau, antraip desertas bus vandeningas, pažliugęs ir tikrai neatrodys apetitiškai, kai jį patieksite.
- Kakava tiramisu užbarstykite tik prieš pat patiekdami, ir kakavos nepagailėkite!!
Pasiruošimas | 20 min |
Pasyvus laikas | 24 val |
Porcijos |
porc
|
- 750 g mascarpone (labai šaltos)
- 500 ml grietinėlės 36% riebumo
- 200 g cukraus
- 36 savoiardi sausainiai (damų piršteliai)
- 200 ml espresso kavos (šviežios, karštos)
- 30 ml viskio (arba konjako, arba romo)
- kakavos miltelių (pabarstyti)
- 3 kiaušinių tryniai (kuo šviežesni)
- 50 g cukraus
- 90 ml marsala vyno (galite pakeisti kitokiu saldžiu vynu - madeira, portu)
Ingredientai
Tiramisu
Zabayone
|
|
- Pradėkite nuo zabayone: karščiui atspariame dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, cukrų ir marsala vyną, kol cukrus ištirps. Užkaiskite nedideliame puode šiek tiek vandens, kai užvirs, sumažinkite kaitrą, kad vos vos virtų, įstatykite dubenį su trynių mišiniu ir nuolat plakite šluotele (apie 8-10 min), kol masė taps tiršta, puri, balta ir jos tūris maždaug patrigubės. Nukelkite dubenį su zabayone nuo kaitros ir dar kelias minutes plakite, kol pravės. Palikite pastovėti apie 5 minutes.
- Į dubenį su zabayone sukrėskite mascarpone ir viską sumaišykite, kol ingredientai susijungs. Atskirame inde iki minkštų putų suplakite grietinėlę su cukrumi. Įdėkite kelis šaukštus grietinėlės į mascarpone mišinį, sumaišykite (masė šiek tiek suskystės), tada atsargiai įmaišykite likusią grietinėlę. Atidėkite į šalį.
- Sumaišykite šviežiai užvirtą espresso su viskiu (ar konjaku, romu) ir supilkite į mažą dubenėlį (idealu, jei turite pailgą). Pasiruoškite kvadratinį ir stačiakampį indą, kuriame tilps du sluoksniai po 18 savoiardi sausainių.
- Labai trumpam (tik vienai sekundei!) mirktelkite kiekvieną sausainį cukruota puse į apačią į kavą ir sudėliokite vieną šalia kito inde, kuriame desertą patieksite (cukruota puse į viršų). Ant sausainių sluoksnio sudėkite pusę kiekio mascarpone kremo. Tada lygiai taip pat sudėliokite antrą sluoksnį sausainių ir sudėkite likusį kremą, išlyginkite paviršių. Laikykite šaldytuve per naktį (galite ir dvi paras).
- Prieš pat patiekiant pabarstykite kakava.
Jūrate- atsakau:
Švieži kiaušiniai labiausiai dėl to, kad juos valgysite žalius, termiškai neapdorotus. Patikėkite, žali kiaušiniai patenka į rizikingų maisto ingredientų sąrašą, kaip ir, pvz., žalia (termiškai neapdorota) žuvis, todėl verčiau rinktis šviežiausius, kokius tik galite.
Kodėl plakti reikia garų vonelėje – pamatysit, kaip plakant masė patrigubės nuo purumo. Tas purumas persiduos ir kremui. Be garų vonelės purumo tikrai neišgausite.
Švieži kiaušiniai. O jei ne visai švieži – Tiramisu nepavyks?
Ir
Kodėl reikia plakti trynius su cukrum karštoje vonelėje?
Žaneta, aš naudojau marsala vyną (kokio gamintojo nusipirksit, toks tikrai tiks, nes visas alkoholis išgaruos kaitinant, liks tik malonus aromatas). Dėl konjako, kurį pyliau į kavos mirkalą – šįkart nušvilpiau tikrai gerą iš savo vyro bariuko:) Bet čia tiks viskas, ką turite arba ką įperkate- nuo paties paprasčiausio brendžio iki mėgstamo konjako, kuris jums labiausiai patinka, ir net švelnaus viskio. Čia jau vadovaukitės savo skoniu, be to konjako mirkale bus labai nedaug, jis jausis vos vos šiek tiek….
Sveiki .Gal galit tikslu pavadinimą parasyti vyno ,kury jus naudojat darat tiramisu desertą .Ir tai pat konjako ir romo pavadinimą .Labai daug rūsiu yra ir nežinai tiksliai koky pirkti.Aciu