Bepigu vasarą planuoti bemėses vakarienes – daržovės tik ir prašosi pačios į puodus ir lėkštes! Tačiau žiemą salotų lėkšte kažin ar pavyktų pasisotinti, todėl reikia griebtis kažko šildančio, spalvingo ir aromatingo. Bene geriausi man tokiais atvejais – indiški kariai. Su mėsa ar daržovėmis, jie visuomet suteikia malonaus sotumo jausmo, o kartu nesijauti persivalgęs. 

Šiandien dieną praleidau nuostabioj Beatos Virtuvės studijoj, kur buvo filmuojama viena iš artimiausių kulinarinių laidų. Tą laidą pamatysite jau greitai – berods vasario 2d. vakare. Neišduosiu paslapties, ką pas Beatą gaminau, tik duosiu užuominą, kad tai susiję su artėjančiu Lietuvos šimtmečio jubiliejumi, ir su istorine virtuve:) 

Tad tokia „užsivedusi” po filmavinų stačia galva puoliau ir į savo virtuvę:) Sprendimas dėl kario jau buvo priimtas, baklažanai jau laukė šaldytuve (buvau maloniai nustebinta, kad tikrai gražių ir sunokusių baklažanų pasisekė nusipirkti prekybcentryje), na o žirniai visuomet guli mano spintelėje, kaip pas kiekvieną dorą lietuvį:) Pravartu, beje, tuos žirnius iš anksto užmerkti – labai sutrumpės patiekalo gaminimo laikas! 

Žirnelių karis – pap[rastas ir šildantis patiekalas žiemai
Baklažanai pilnai pakeis mėsą:)

Geltonųjų žirnelių karis su keptais baklažanais

3-4 asm

  • 1 stiklinė gliaudytų geltonųjų žirnių (tiks puselės)
  • 2 šaukštai aliejaus plius dar šiek tiek baklažanams kepti
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis kumino (cumin)
  • po 1/2 šaukštelio ciberžolės, kardamono ir, jei turite, – garam masala
  • žiupsnelis čili pipirų (pagal skonį)
  • druskos
  • 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse (labiausiai tiks smulkinti)
  • 1-2 nedideli baklažanai
  • virti ryžiai ir šviežios kalendros patiekimui

Žirnius  nuplaukite, tada išbrinkinkite keletą valandų (arba per naktį). Supilkite išbrinkusius žirnius kartu su vandeniu, kuriame jie mirko, ir pasūdę išvirkite kol taps minkšti, tačiau nesubirs visiškai. Išvirus neturėtų likti daug skysčio (ne daugiau nei 4-5 šaukštai), tad jei liko skysčio daugiau – jį nupilkite. 

Baklažanus supjaustykite storomis riekelėmis, ir pabarstykite šiek tiek rupios druskos. Palikite taip pastovėti apie 15-20 minučių, kol virsite karį.

Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Tada suberkite visus prieskonius ir dar pakepinkite apie pusę minutės, kad pasklistų aromatas. Supilkite visą konservuotų pomidorų turinį (kartu su skysčiu), įberkite druskos ir pakepinkite maišydami apie 5 minutes. Pabaigoje suverskite į šį puodą virtus žinelius su visu skysčiu, kuriame jie virė, ir dar patroškinkite apie 3 minutes. 

Baklažanus nuplaukite šaltu vandeniu ir gerai nusauskinkite (gerai išspausdami susidariusį skystį, suspaudžiant baklažanų riekeles tarp dviejų lakštų virtuvinio popieriaus). Įkaitinkite keptuvę (geriausia, jei turite grilinę keptuvę), pašlakstykite švelniai aliejumi ir kepkite baklažanų riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus, suminkštės. Pabaigoje galite šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais. 

Patiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis kalendromis. 

Adaptuoto recepto idėja iš Kwestia smaku. 

Komentarų apie "Geltonųjų žirnelių karis su keptais baklažanais": 2

  1. Nida:

    Zita, stengiuosi naudoti nešlifuotus ryžius, bet aišku, jie ne tokie skanūs kaip tradiciniai jasmine:) Tai kai noriu pasilepinti, verdu jasmine ryžius (perku Rimi, ICA ekologiškus, supakuotus po 1kg).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *