Neseniai į šiemet paskutinį savo vedamo būrelio „Come in to my Kitchen” susitikimą sukviečiau būrelio nares, tad jas priimdama savo virtuvėje pasišoviau paruošti kokį nors gardų užkandį, tinkantį prie puodelio kavos ar arbatos.
Mūsų moteriški kavos susitikimai čia, Kanberoje, visuomet yra proga praplėsti kulinarinį akiratį, paragauti ką nors skanaus, sužinoti ką nors naujo, o tuo pačiu dar ir pademonstruoti naujus aprėdus bei gauti visokių naudingų patartimų kur nuvažiuoti, ką pamatyti, ko nepražiopsoti… Kai viešnios renkasi mano namuose, aš nušaunu du zuikius: be malonaus pabendravimo man dar yra proga pagaminti kokį nors naują patiekalą, kurio receptu vėliau galiu pasidalinti ir su jumis 🙂
Šį pikantišką pyragą su moliūgais aš jau buvau nusižiūrėjusi gal prieš pusmetį. Kadangi receptus aš skaitau tarsi apysakas (mieliausia – prieš miegą!), tai beskaitant jaučiau, kad skonių gama čia turėtų būti nepaprastai subalansuota. Tereikėjo sulaukti progos jį iškepti. Nė kiek neklydau – rezultatas net pranoko mano lūkesčius, o ir po vaišių lėkštėje belikę trupiniai patvirtino, jog tai kepinys vertas aplodismentų ir jūsų pabandymo.
Galetės, kišai ir kiti panašaus tipo kepiniai man labiausiai patinka tuo, kad visas sudedamąsias dalis galima pasiruošti iš anksto, viską laikyti šaldytuve iki prireiks. Skaniausi tokie patiekalai tik ką iškepti, tikrai nepašildyti rytojaus dieną. O tą dieną, kuomet lauki svečių, nereikia nė kiek stresuoti, tik įkaitinti orkaitę ir sudėliojus viską į skardą bei pašovus pyragą, eiti puoštis ir sutikinėti svečių.
Aš esu didelė gorgonzolos sūrio fanė. Bet žinau, kad yra žmonių, šio sūrio nemėgstančių. Todėl drąsiai keiskit gorgonzolą kokiu nors kitokiu aštrsnio skonio sūriu, pvz., parmezanu. Beje, čia tiks ne tik moliūgai, bet ir cukinijos (manau kaip tik jos ir aktualios, naikinant derlių), taip pat špinatai , pomidorai, rūkyta šoninė, kale… Tik moliūgų saldumas ir gorgonzolos sūrumas šiuo atveju tikrai tobulas.
Žodžiu, improvizuokit į sveikatą, nes iš tikrųjų tai bet kas, ką įdėsite į šią ypatingo skonio ir konsistencijos tešlą, bus nepakartojama. Tokia galetė bus nuostabus Kalėdų vaišių stalo patiekalas mėsos nevalgantiems svečiams.
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 50 min |
Pasyvus laikas | 90 min |
Porcijos |
porc
|
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas (supjaustytas plonomis plunksnelėmis)
- 1 poras (nuplautas ir smulkiai supjaustytas)- tik balta dalis
- 2 šaukšteliai miltų
- 300 g moliūgo (supjaustyto plonomis riekelėmis, su odele)
- 2 šaukštai rozmarinų arba šalavijų (geriausia - abiejų) sumulkintų
- 60 ml grietinėlės
- 50 g gorgonzola sūrio (Gorgonzola Dolce)
- 1 kiaušinis (suplaktas su 1 šaukšteliu vandens)
- druskos ir pipirų
- 340 g miltų
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 250 g sviesto (labai šalto, supjaustyto gabaliukais)
- 120 ml ledinio vandens
Ingredientai
Įdarui
Tešlai
|
|
- Pradėkite nuo tešlos, geriausia iš vakaro, arba bent jau likus 2 valandom iki kepimo. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su cukrumi ir druska, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir valgomuoju peiliu arba tešlai kapoti skirta mentele kapokite sviestą kartu su miltais, kol masė pasidarys panaši į riebius trupinius (kapojant tešlą peiliu, o ne trinant pirštų galiukais, neleisite sviestui taip greitai sušilti ir suminkštėti). Pabaigoje supilkite vandenį ir greitai užminkykite tešlą. Nesirūpinkite, jei liko sviesto gabaliukų - taip tešla kepant bus tik trapesnė. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą bent 2 valandas (galite palikti ir pernakt). Išimkite atšalusią tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ant kepimo popieriaus lakšto į didelį 3mm storumo apskritimą. Laikykite taip iškočiotą tešlą šaldytuve, kol prireiks.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus kartu su porais, viską pabarstę žiupsniu druskos ir gausiai pabarstę pipirais. Kepinkite kol svogūnai sminkštės ir karamelizuosis. Išimkite apkepintus svogūnus ir keptuvės ir visiškai atvėsinkite (idealu, jei paliksite svogūnus šaldytuve, kad labai gerai atšaltų).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Ant iškočioto tešlos pagrindo pabarstykite 2 šaukštelius miltų, palikdami apie 5-6cm dydžio kraštelį (miltai sugers skystį, kuris gali atsirasti kepant, ir kuris gali sušlapinti ir suminkštinti pagrindą). Ant miltais pabarstyto paviršiaus vienodai paskirstykite kepintus svogūnus. Ant svogūnų sudėliokite moliūgo riekeles, viską pabarstydami smulkintomis žolelėmis (rozmarinais, šalavijais) kartu su gorgonzolos gabaliukais, galiausia viską pašlakstykite grietinėle. Užlenkite tešlos kraštus, apgaubdami įdarą. Patepkite tešlos kraštelius kiaušinio plakiniu, pabarstykite trupučiu druskos ir gausiai pipirais.
- Pašaukite skardą su galette į orkaitę ir iškart temperatūrą sumažinkite iki 180C. Kepkite apie 40-50 minučių, arba kol galettės tešla bus gražiai apskrudusi. Išėmę iš orkaitės perkelkite pyragą ant grotelių, pašalinkite kepimo popierių, kad vėsdamas pagrindas išliktų trapus. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros, pabarstę papildomai šalavijo lapeliais ir rozmarinais.