Kai savo namuose rengiu vaišes svečiams, panakota būna viena pirmųjų minčių, kuri kyla pagalvojus apie desertus. Ypatingai jei tos vaišės vyksta šiltuoju sezonu, arba tada, kai pagrindinių patiekalų stalas būna „sunkesnis” (mėsiškas). Panakota yra tokio tobulumo desertas, kad dar nesu sutikusi žmogaus, kuris atsisakytų tokio gaivaus ir saikingai saldaus vakarienės pabaigimo 🙂 

Kokių tik skonių, kokių tik poskonių ta panakota gali būti – nuo tradicinės su vanile, iki skaisčiai žalios matcha ar pistacijų, laimų, bazilikų, šokoladinės, mangų, jogurtinės su braškėmis, esu net gaminusi liesutėlę avižų pieno panakotą… Savo knygoje „Australijos skoniai” irgi būtiniausiai talpinau panakotos receptą – ją ruošiau su rabarbarų sirupu.

Kad ir kokį skonį pasirinktumėt, šio deserto esmė paprasta: pakaitinamas pienas (augalinis ar karvės) ir grietinėlė, sumaišomas su išbrinkusia želatina, išpilstomas į indelius ir paliekamas ramybėje stingti! Nieko nėra greitesnio nei patogesnio, sakau jums atvirai. 

Australijos Master Chef konkursuose panakota visgi yra tas desertas, kurį dalyviai komisijai pateikia su tam tikru nerimu ir rizika, mat išgauti tą tikrąją teisingąją panakotos konsistenciją (tokią, kuri nebūtų per kieta, bet ir neištežtų, kuri švelniai drebėtų lėkštėje ir būtų it šilkinė ragaujant) pasiseka ne visiems, o jei nepasiseka, nuobauda dažnai būna išlėkimas iš konkurso!! Todėl rizikuoti nelinkusiems  panakotų gamintojams visuomet patariu verčiau serviruoti šį desertą gražiuose indeliuose, taurėse, stiklinaitėse 🙂 Dekoruoti panakotą visada lengva – tinka tiek žali bazilikų ar mėtų lapeliai, šviežios (ar šaldytos) uogos ir vaisiai, traškūs pabarstai, sirupai ir pagardai… 

Šios dienos panakota – su lašeliu egzotikos ir patiks tiems, kurie vertina ypač saikingai saldžius desertus. Čia susilies švelnus kokosų grietinėlės bei karamelinį poskonį turinčio palmių cukraus aromatas. Jei saldumo jums atrodys per maža, ir ypač jei ruošiatės kokiai ytpatingesnei progai, pasigaminkite riesling vyno sirupą!! Trumpą to sirupo receptūros aprašymą įdėjau į recepto įžangos skiltį. Tačiau net ir be vyno sirupo panakota bus skani (ir graži!!) pagardinus, pvz., pasiflorų minkštimu.

Kokosų pieno ir palmių cukraus panakota indeliuose
Kokosų pieno ir palmių cukraus panakota
Panakota indeliuose su pasiflorais
Jei ruošiatės ypatingai progai, patiekite panakotą su riesling vyno sirupu
Print Recipe
Kokosų panakota
Labai nesaldus gaivus desertas. Jei gaminsite ypatingai progai, paskaninkite panakotą prieš pat patiekiant riesling vyno sirupu (500ml vyno virinkite su 110g palmių cukraus apie 10-15 min, kol sutirštės, tada įdėkite plonai nupjautas 2 laimo žieveles ir pailkite atvėsti, kad sirupas prisigertų laimo žievelės skonio. Žievelę išmeskite, sirupu palaistykite panakotą prieš patiekiant)
Panakota su kokosų grietinėle ir palmių cukrumi
Pasiruošimas 5 min
Laikas 10 min
Pasyvus laikas 4 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Pasiruošimas 5 min
Laikas 10 min
Pasyvus laikas 4 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Panakota su kokosų grietinėle ir palmių cukrumi
Procesas
  1. Į mažą dubenėlį įpilkite 2 šaukštus šalto vandens. Suberkite želatinos miltelius ir šakute sumaišykite, kad milteliai sušlaptų. Palikite išbrinkti.
  2. Nedideliame puode užkaiskite kokosų grietinėlę kartu su grietinėle ir palmių cukrumi bei vanile. Maišykite, kol cukrus ištirps. Prieš pat skysčiui užverdant nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite išbrinkusią želatiną. Maišykite (tik nekaitinkite!) kol želatina visiškai ištirps. Supilstykite panakotą į 6 indelius ar stiklinaites. Palaukite kol atvės, tada padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandom, kad sustingtų.
  3. Prieš patiekiant išimkite panakotą iš šaldytuvo ir leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 10 min. Paskaninkite pasiflorais, galite pabarstyti kokosų drožlėmis ir patiekite. Šventinei versijai galite pasigaminti riesling sirupo (kaip aprašyta viršuje)
Pastabos
Recepto šaltinis - Delicious, 2023 September

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *