Prieš keletą dienų gavau siuntinuką iš Vilniaus duonos. Jame buvo keletas jų naujųjų gaminių – juoda bemielė duona bei tostinė speltos duona. Kas visų pirma krito į akis – be galo šiuolaikiškas speltos duonos pakelis! Wow, net apžiūrėjau jį iš visų pusių: modernus, žaismingas, šiek tiek hipsteriškas, ir labai skoningas. Tiesa, nežinau ar lygiai taip jis patiks pensininkams, kaip patiko man, bet jei Vilniaus duona orientuojasi į jaunesnę auditoriją, tai manau, kad jie pataikė į dešimtuką:)

Spelta. Jau turbūt daugeliui pažįsma kviečių atmaina, daug sveikesnė už įprastus kviečius, kuriuos buvome pratę valgyti. Iš pradžių mano spintelėje būdavo ir paprastų kvietinių miltų, ir speltos, bet net nepajaučiau, kaip speltos produktai galutinai išstūmė visus kitus, ir jau kuris laikas kitokių miltų nė nenaudoju. Speltos miltai tinka visiems be išimites kepiniams, duonoms ir viskam, kur naudotumėte kviečių miltus. Tai viena seniausių pasaulyje grūdinių kultūrų, savo sandara be galo mažai pasikeitusi per pastaruosius tūkstantmečius, kai visą žemės ūkį prievartavo naujovėmis: naujomis veislėmis, naujomis trąšomis, naujais nurinkimo būdais… Be to, sako, kad speltos grūdai kur kas atsparesni gamtos užterštumams. 

Nors ši speltos duona skirta sumuštiniams, mūsų šeimoje sumuštiniai kažkaip nėra labai paklausūs.. Na, nebent badas taip suriečia, kad vos pravėrusi namų duris puolu prie tosterio, grūdu į jį riekelę, ir pasimėgaudama sugriaužiu dar šiltą, kartais vien sviestu užteptą. Tik štai bėda, jog nuo vieno tokio taip „užsikabinu”, kad negaliu sustoti:)

Bet šiandien speltos miltų tosterinę duoną panaudojau kiek kitaip. Nes juk vasara, ir miškas pilnas aviečių, mėlynių… Šiandien ryte griebiau kibirėlį ir per valandą prisirinkau du litrus saldžių iki negalėjimo aviečių… Tad pusryčiams beliko pasigaminti French toast, arba prancūzišką skrebutį, ir palaisčius jį klevų sirupu, pabarsčius cinamonu bei sauja šviežių uogų, mėgautis saldžiais vasaros pusryčiais. 

P.S. Prancūziškam tostui (1 porcijai) prireiks 3 speltos miltų duonos gabalėlių, 1 kiaušinio ir 1 šaukšto prieno arba grietinėlės. Duoną pamirkykite į kiaušinio plakinį ir apkepkite svieste. 

French toast
French toast

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *