Jei reiktų išrinkti grilio funkciją, už kurią aš labiausiai myliu savo Big Green Egg, ta funkcija turėtų pavadinimą „krosnis”:) Ir čia jums ne šiaip sau kokia universalioji „orkaitė”, bet tikrų tiksiausias gyva ugnimi iki raudonumo iškūrentas sandarus pečius!

Žinoma, kad visi ragavot autentiškame malkomis kūrenamame pečiuje iškeptų picų – jos nesulyginamos su tomis, kurias iš bėdos pasigaminame ir orkaitėje. Šiandien aš jus noriu supažindinti su kamado tipo grilyje kepta focaccia, kažin ar turinčia lygių visų pasaulio duonų karalystėje:) Beje, nuo picų šią pastraipą aš pradėjau neatsitiktinai – fokačia duoną dažnas Italijoje ir vadina pizza bianca, tik ši plokščia duona yra daug universalesnė nei pica! Bet jei jau gilintis į detales, žinote kuo skiriasi pica nuo fokačios? Labai nedaug – suformavus fokačia duoną, ji paliekama bent pusvalandžiui pakilti, ir tik po to keliauja į krosnį. Tuo tarpu pica formuojama ir kepama nedelsiant: ant plono pagrindo sudėliojami priedai ir iškart – tiesiai į karščio zoną!

Jei ruošiatės grilio vakarėliui, būtinai išnaudokite šansą ir paverskite savo kepsninę keramikine krosnimi! Iš tikrųjų, (beveik) nieko jums daryti nereikės – tik gerai įkaitinti grilį, įdėti konvEGGtorių bei picos kepimo akmenį, ir po pusvalanduko ant stalo tiekti traškų plokščios itališkos duonos kepalą. Jį galite gardinti rozmarinais ar šalavijais, bulvėmis, pomidorais, sūriu ar alyvuogėmis, arba patiekti klasikinį variantą vien su alyvuogių aliejumi ir druska. Duonos forma gali būti stačiakampė, apvali, ar tokia, kokia jums gausis – ypatingų įgūdžių ir taisyklių čia tikrai neprireiks. Tačiau viena aš jums tikrai pažadu: jūsų grilyje kepta fokačia išgaruos nuo stalo kur kas greičiau nei ji spės atvėsti! 

Itališkoji fokačia – tai „baltąja pica” dažnai vadinama duona
Tešlai pakilus, fokačia keliauja į įkaitintą grilį
Patogiausia duoną perkelti ant įkaitusio akmens ir ją išimti – naudojant specialią ližę
Klasikinė fokačia gardinama tik alyvuogių aliejumi ir druska, tačiau tinka ir įvairūs priedai ir įdarai
Fokačia yra bene paprasčiausias ir visus prie stalo suvienijantis užkandis, kurio ypač greitai neliks ant stalo!
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fokačia – grilio vakarėlio žvaigždė


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 45 minutės
  • Kiekis: 4-6 asm 1x

Aprašymas

Nereikia jokių specialių įgūdžių, kad pagamintumėt fokačia! Jos forma gali būti tokia, kokia gausis, šiai duonai prireiks pačių paprasčiausių ingredientų, o iškepta gerai įkaitintame kamado tipo grilyje ji taps pačiu geidžiamiausiu vakarėlio užkandžiu!


Ingredientai

 

Klasikinės fokačios tešlai

  • 350 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos ((plius dar šiek tiek pabarstymui))
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 7 g sausų mielių
  • 60 ml Alyvuogių aliejaus
  • 200 ml šilto vandens

Priedai (pasirinktinai)

  • 250 g vyšninių pomidorų ((ant šakelės))
  • rozmarinų
  • šalavijų
  • Juodųjų alyvuogių ((be kauliukų, supjaustytų))

Instrukcijos

  1. Visus birius ingredientus sumaišykite: miltus, druską, cukrų ir mieles. Padarykite viduryje mišinio griovelį ir supilkite alyvuogių aliejų bei vandenį. Rankomis arba kombainu užminkykite minkštą elastingą tešlą (kombainu minkykite ne trumpiau nei 5 minutes, rankomis gali prireikti ir ilgiau). Suformuokite iš tešlos rutulį, išteplkite aliejumi ir palikite šiltoje vietoje uždengę dubenį rankšluostėliu, kad tešlos tūris padvigubėtų (užtruksite apie 30-60 minučių)
  2. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitokį kamado tipo grilį)*. Įdėkite konvEGGtorių, paprastas groteles bei picos akmenį. Nustatykite grilio temperatūrą 220-2230C.
  3. Sumaigykite pakilusią tešlą ir rankomis arba kočėlu suformuokite (ištampydami tešlą į kraštus) stačiakampio formos paplotį (forma nėra labai svarbi, fokačia gali būti ir apvali ar bet kokios formos, kokia jums gausis. Kuo kreivesnė, tuo gražiau ir autentiškiau 🙂 Labiau svarbu padaryti paplotį tokio dydžio, kokio dydžio jūsų picos akmuo. Jei jis mažas, gali prireikti kepti du papločius, vieną po kito).
    Perkelkite taip suformuotą paplotį ant pergamentinio popieriaus lakšto** (jei kepsite orkaitėje – perkelkite iškart į popieriumi išklotą skardą).
    Pirštų galiukais padarykite nedideles įdubas visame fokačios plote. Jei naudojate kokį nors duonos priedą (įdarą), dabar laikas jį uždėti (pabarsyti). Gausiai pašlakstykite visą paviršių alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska. Palikite tešlą šiltoje vietoje pakilti antrą kartą (prireiks apie 15-20 min)
  4. Perkelkite pakilusią fokačia tešlą ant įkaitusio picos akmens (patogiausia tai padaryti naudojant specialią ližę), ir kepkite apie 20-25 minutes, arba kol gražiai pagels,krašteliai apskrus.

Pastabos

*šią fokačią galima kepti ir orkaitėje, 200C temperatūroje, truputį aliejumi pateptu pergamentiniu popieriumi išklotoje skardoje. 

**nors šią duoną galima kepti dedant ją tiesiai ant picos kepimo akmens, man patinka po apačia pakloti kepimo popieriaus lakštą, tokiu būdu neišsitepa akmuo, jei nubėga koks lašas aliejaus ar nukrenta gabalėlis įdaro:) 

  • Paruošimo laikas: 15 min
  • Gaminimo laikas: 30 min
  • Kategorija: Užkandžiai
  • Virtuvė: Italian

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama

 

Komentarų apie "Fokačia – grilio vakarėlio žvaigždė": 3

  1. Nida Degutienė:

    Ačiū, kad parašėt, Gabriela. Tas terminų lietuvinimas (ir dar neteisingas!) yra mano skausmingas taškas. Man neretai prireikia žodyno, kad išsiversčiau tą lietuvišką pavadinimą į anglų k., tada jau aišku apie ką čia. O tų raidžių papildomų prirašymas išvis yra kažkoks nesusipratimas – fokačiJa, paeLIja, tortiLIja, Gnioki, eKSpreso… Siaubas, kaip gėda.

  2. Gabriela Sorosina:

    Ačiū labai už puikų recepta ir jo aprašymą.Bet labiausiai dėkoju už tokį teisingą itališkos duonos pavadinimą – fokačia. Būtent taip šis žodis skamba itališkai. Lietuvoje Jūs bene vienintelė rašote taip taisyklingai,kaip taria italai ir kaip , turėtų tarti lietuviai ir kiti svetimšaliai ( juolab, kad italų kalboje nėra raidės J).Lietuvoje visuose receptuose, kažkodėl rašoma – „fokačija” ??? Joks italas nesupras ką reiškia šitas žodis.

  3. Pingback: Duonos paplotėliai iš dviejų ingredientų – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė