Va būtent taip aš įsivaizduoju fermeriškus pietus kur nors Italijos provincijoje… Kai parėjus iš kiparisais padabintų laukų šeima sėda prie vėlyvų pietų stalo… Kai švelnioje rudeninėje saulėje išmaudytas kūnas svajoja apie patogų poilsį, o sveikam alkiui numalšinti norisi kažko naminio, maistingo, bet ne pernelyg sunkaus.  

Lęšiai. Ar dažnai jūsų racione yra būtent šios itin organizmui naudingos ankštinės kultūros, prisotintos mineralais, baltymais ir B grupės vitaminais? Dėl savo geležies ir ląstelienos klodų lęšiai yra pats pirmasis mėsos pakaitalas vegetarams, bet kadangi vegetare aš nesu, tai nebrokiju ne tik lęšių, bet ir mėsos:) Tačiau tikrai turėčiau dažniau juos įtraukti į savo racioną, ir būtent šiuos, ruduosius, kurie turi kur kas daugiau naudingų organizmui medžiagų nei raudonieji ar geltonieji lęšiai. 

Užsiminiau apie Italiją aš neatsitiktinai – būtent itališkoje virtuvėje gausu patiekalų su lęšiais. Ir šią mintį nužiūrėjau vienoje savo kulinarinės bibliotekos knygų, J. Busutti Nishimura, „Ostro”. Būtent tokį patiekalą Italijoje gamina Naujų Metų vakarą – daug kur, beje, lęšiai asocijuojami su pinigais ir turtais, kurių, savaime suprantama, besikeičiant metams visi tikisi:) Mes Naujųjų racionui turim kitokių kulinarinių tradicijų, o lęšiai su dešrelėmis man visgi atrodo labiau tinkami jaukiai darbinės savaitės vakarienei darganotą rudenį… 

Na ir jeigu jau visai atvirai, keli lęšių pakeliai mano lagamine dar kovą atskrido iš Pietų Afrikos – būtent tada, žinodama, jog parskrendu į tikrą koronos peklą ir turėsiu izoliuotis, būtiniausiais maisto produktais apsipirkau Johanesburge. Nežinojau, kiek laiko tęsis tas užsidarymas, kuriam laikui reikia pasiruošti maisto resursų, ištuštėjęs Vilnius pavasarį atrodė tikrai bauginančiai… Bet aš ne tik nesunaudojau to, ką anuomet prisipirkau, bet dar su laiku užgrūdau šaldiklius, lentynas ir stalčius kitokiais gardėsiais, nes niekad neturėjau tiek galimybių (ir laiko) terliotis virtuvėje kaip per covid’o laikus:) Tad nebuvo kada ir tų lęšių sunaudoti:) Užtai panašu, jog antrai bangai grėsmingai artinantis, pats metas imtis tų sukauptų dalykėlių naikinimo:)

Rudieji lęšiai su kale ir dešrelėmis – jaukiai rudeniškai vakarienei
Lęšiai – itin daug naudingų medžiagų turinčios ankštinės kultūros, jas būtina įtraukti į savo racioną
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lęšiai su kale ir dešrelėmis


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Kiekis: 6 asm 1x

Aprašymas

Sotus ir maistingas patiekalas iš itališkos virtuvės repertuaro


Ingredientai

 

Lęšių troškiniui

  • 1,5 šaukšto Alyvuogių aliejaus
  • 1 morka (labai smulkiai supjaustyta)
  • 1 svogūnas (labai smulkiai supjaustytas)
  • druskos
  • 100 ml balto vyno
  • 1 lauro lapas
  • 1 pomidoras (supjaustytas)
  • 3 česnako skiltelės (susmulkintos)
  • 350 g rudųjų lęšių ((puy lentils))
  • 1 l vištienos sultinio
  • sauja kale lapų ((nupjaukite stiebelius ir pasmulkinkite))
  • 6 šviežios mėsos dešrelės ((rinkitės labai geros kokybės, geriausia iš ūkininkų))

Salsa verde

  • 1 riekė padžiūvusios baltos duonos ((nupjaukite plutą))
  • vandens arba pieno ((išmirkymui))
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 šaukštas kaparėlių (geriausia sūdytų, nuplautų)
  • 3 ančiuvių filė
  • sauja petražolių (susmulkintų)
  • ½ citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
  • 60 ml alyvuogių aliejaus

Instrukcijos

  1. Dideliame puode storesniu dugnu įkaitinkite aliejų ir ant nedidelės kaitros kepinkite susmulkintas morkas ir svogūnus, įbėrę žiupsnį druskos, kol jie visiškai suminkštės, apie 10 min. Supilkite vyną, padidinkite kaitrą, ir kepinkite kol vynas dalinai išgaruos, apie 1-2 min. Įmeskite į puodą lauro lapą, susmulkintą pomidorą, česnakus ir lęšius, supilkite vištienos sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 40 minučių uždengtame puode, kol lęšiai taps al dente. Pabaigoje sudėkite kale, išmaišykite, dar minutę pakaitinkite, ir uždengę puodą nukelkite nuo ugnies.
  2. Kol lęšiai troškinasi, pasigaminkite salsa verde: nedideliame dubenėlyje gabalėliais suplėšytą duoną užpilkite pienu arba vandeniu ir palaukite, kol ji išbrinks (apie 10 min). Nusunkite skystį ir atidėkite į šalį. Susmulkinkite česnakus, suberkite kaparėlius ir ančiuvius, ir toliau peiliu kapokite. Tada sudėkite petražoles ir dar kapokite viską, kol gausite tolygiai susmulkintą masę. Įdėkite išmirkytą duoną ir dar šiek tiek pakapokite peiliu maišydami, kol viskas susijungs. Sudėkite šią masę į dubenėlį, įpilkite citrinų sulčių ir įberkite nutarkuotos citrinos žievelės, ir pildami alyvuogių aliejaus padarykite tirštos konsistencijos pagardą.
  3. Dešreles išvirkite arba apkepkite (keptuvėje arba grilyje) ir patiekite su lęšiais bei salsa verde.

Pastabos

Recepto šaltinis – Julia Busuttil Nishimura, Ostro

  • Kategorija: Main Dish
  • Virtuvė: Italian

Komentarų apie "Fermeriški pietūs: lęšiai su kale ir dešrelėmis": 2

  1. Vilma:

    Man Nidos receptai tobuli, be jokios panegirikos! Jau ne kartą sublizgėjau prieš draugus ir kolegas, pasinaudojusi jos receptais😊! Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė