Va būtent taip aš įsivaizduoju fermeriškus pietus kur nors Italijos provincijoje… Kai parėjus iš kiparisais padabintų laukų šeima sėda prie vėlyvų pietų stalo… Kai švelnioje rudeninėje saulėje išmaudytas kūnas svajoja apie patogų poilsį, o sveikam alkiui numalšinti norisi kažko naminio, maistingo, bet ne pernelyg sunkaus.
Lęšiai. Ar dažnai jūsų racione yra būtent šios itin organizmui naudingos ankštinės kultūros, prisotintos mineralais, baltymais ir B grupės vitaminais? Dėl savo geležies ir ląstelienos klodų lęšiai yra pats pirmasis mėsos pakaitalas vegetarams, bet kadangi vegetare aš nesu, tai nebrokiju ne tik lęšių, bet ir mėsos:) Tačiau tikrai turėčiau dažniau juos įtraukti į savo racioną, ir būtent šiuos, ruduosius, kurie turi kur kas daugiau naudingų organizmui medžiagų nei raudonieji ar geltonieji lęšiai.
Užsiminiau apie Italiją aš neatsitiktinai – būtent itališkoje virtuvėje gausu patiekalų su lęšiais. Ir šią mintį nužiūrėjau vienoje savo kulinarinės bibliotekos knygų, J. Busutti Nishimura, „Ostro”. Būtent tokį patiekalą Italijoje gamina Naujų Metų vakarą – daug kur, beje, lęšiai asocijuojami su pinigais ir turtais, kurių, savaime suprantama, besikeičiant metams visi tikisi:) Mes Naujųjų racionui turim kitokių kulinarinių tradicijų, o lęšiai su dešrelėmis man visgi atrodo labiau tinkami jaukiai darbinės savaitės vakarienei darganotą rudenį…
Na ir jeigu jau visai atvirai, keli lęšių pakeliai mano lagamine dar kovą atskrido iš Pietų Afrikos – būtent tada, žinodama, jog parskrendu į tikrą koronos peklą ir turėsiu izoliuotis, būtiniausiais maisto produktais apsipirkau Johanesburge. Nežinojau, kiek laiko tęsis tas užsidarymas, kuriam laikui reikia pasiruošti maisto resursų, ištuštėjęs Vilnius pavasarį atrodė tikrai bauginančiai… Bet aš ne tik nesunaudojau to, ką anuomet prisipirkau, bet dar su laiku užgrūdau šaldiklius, lentynas ir stalčius kitokiais gardėsiais, nes niekad neturėjau tiek galimybių (ir laiko) terliotis virtuvėje kaip per covid’o laikus:) Tad nebuvo kada ir tų lęšių sunaudoti:) Užtai panašu, jog antrai bangai grėsmingai artinantis, pats metas imtis tų sukauptų dalykėlių naikinimo:)
Porcijos |
asm
|
- 1,5 šaukšto Alyvuogių aliejaus
- 1 morka labai smulkiai supjaustyta
- 1 svogūnas labai smulkiai supjaustytas
- druskos
- 100 ml balto vyno
- 1 lauro lapas
- 1 pomidoras supjaustytas
- 3 česnako skiltelės susmulkintos
- 350 g rudųjų lęšių (puy lentils)
- 1 l vištienos sultinio
- sauja kale lapų (nupjaukite stiebelius ir pasmulkinkite)
- 6 šviežios mėsos dešrelės (rinkitės labai geros kokybės, geriausia iš ūkininkų)
- 1 riekė padžiūvusios baltos duonos (nupjaukite plutą)
- vandens arba pieno (išmirkymui)
- 1 skiltelė česnako
- 1 šaukštas kaparėlių geriausia sūdytų, nuplautų
- 3 ančiuvių filė
- sauja petražolių susmulkintų
- ½ citrinos sultys ir nutarkuota žievelė
- 60 ml Alyvuogių aliejaus
Ingredientai
Lęšių troškiniui
Salsa verde
|
|
- Dideliame puode storesniu dugnu įkaitinkite aliejų ir ant nedidelės kaitros kepinkite susmulkintas morkas ir svogūnus, įbėrę žiupsnį druskos, kol jie visiškai suminkštės, apie 10 min. Supilkite vyną, padidinkite kaitrą, ir kepinkite kol vynas dalinai išgaruos, apie 1-2 min. Įmeskite į puodą lauro lapą, susmulkintą pomidorą, česnakus ir lęšius, supilkite vištienos sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 40 minučių uždengtame puode, kol lęšiai taps al dente. Pabaigoje sudėkite kale, išmaišykite, dar minutę pakaitinkite, ir uždengę puodą nukelkite nuo ugnies.
- Kol lęšiai troškinasi, pasigaminkite salsa verde: nedideliame dubenėlyje gabalėliais suplėšytą duoną užpilkite pienu arba vandeniu ir palaukite, kol ji išbrinks (apie 10 min). Nusunkite skystį ir atidėkite į šalį. Susmulkinkite česnakus, suberkite kaparėlius ir ančiuvius, ir toliau peiliu kapokite. Tada sudėkite petražoles ir dar kapokite viską, kol gausite tolygiai susmulkintą masę. Įdėkite išmirkytą duoną ir dar šiek tiek pakapokite peiliu maišydami, kol viskas susijungs. Sudėkite šią masę į dubenėlį, įpilkite citrinų sulčių ir įberkite nutarkuotos citrinos žievelės, ir pildami alyvuogių aliejaus padarykite tirštos konsistencijos pagardą.
- Dešreles išvirkite arba apkepkite (keptuvėje arba grilyje) ir patiekite su lęšiais bei salsa verde.
Recepto šaltinis - Julia Busuttil Nishimura, Ostro
Vilma, labai ačiū!!! 🙂
Man Nidos receptai tobuli, be jokios panegirikos! Jau ne kartą sublizgėjau prieš draugus ir kolegas, pasinaudojusi jos receptais😊! Ačiū!