Šiandien kavos puodeliui susitikau su Alexandra, Švedijos ambasadoriaus Australijoje žmona. Kai tarėmės dėl susitikimo, turėjom planų aptarti daaaaaug dalykų (ypač svarbių man, kaip naujai atvykusiai ir kątik įsiliejusiai į diplomatinę Australijos bendruomenę). Tačiau savaime suprantama, visas mūsų pokalbis sukosi vien apie Ukrainą. Apie karo baisumus, apie vieno psichinio ligonio beprotystes, nešančias mirtį ir begalinį skausmą…
„Aš planavau skirsti į brolio jubiliejaus šventę Stokhome”- nedrąsiai prasitarė Alexandra.- „Jis du metus atidėliojo šventę dėl kovido, ryžosi pagaliau šį pavasarį surinkti visą šeimą kartu… O dabar, kai mes jau dvi savaites gyvenam Ukrainos siaubu, tarsi klausiu savęs – ar išties metas dabar švęsti?…”
Aš galiu tik įsivaizduoti, kiek panašių minčių ir galvoje kylančių klausimų turime mes visi. Tačiau tokioje situacijoje ir vėl prisimenu Izraelio patirtis. Mano izraeliečiai draugai visuomet pabrėždavo, jog „priešas labiausiai ir norėtų, kad mūsų gyvenimai pakriktų, išsidarkytų, todėl būtent to labiausiai ir reikia vengti”.
Susikurti šventinę nuotaiką šiais laikais, suprantama, nelengva. Tačiau pasigaminti skanią vakarienę – ne tik įmanoma, bet ir būtina. Todėl dalinuosi šiandien maltos ėrienos su feta kotletukų receptu, dvelkiančių Turkijos ir Graikijos aromatais. O jei ėrienos neturite, keiskite ją riebesne malta jautiena. Humusą galite pasigaminti patys, arba nusipirkti jau paruošto, parduotuvėje. Patiekite šį patiekalą su šviežiai keptais pitų paplotėliais, kurių receptu pasidalinsiu kitame įraše.
Porcijos |
asm
|
- 500 g maltos ėrienos (pakeiskite jautiena, jei neturite)
- 100 g feta sūrio
- 35 g džiūvėsių (½ stiklinės)
- 2 šaukšteliai džiovintų mėtų
- 2 česnako skiltelės sutrintos
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
- 200 g cherry pomidorų perpjauti pusiau
- 2 šalotiniai svogūnai supjaustyti žiedeliais
- 1 stiklinė mėtų lapelių Susmulkintų (plius keli papuošimui)
- 2 šaukštai kedrinių pinijų paskrudintų
- 2 šaukštai balto balzamiko acto (arba 1 šaukštas balto vyno acto)
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- druskos, pipirų
- humuso (kambario temperatūros)
- pitos duonelių
Ingredientai
Ėrienos maltinukams
Pomidorų salotoms
Patiekimui
|
|
- Sumaišykite maltą ėrieną su susmulkinta feta, džiūvėsiais, mėtomis ir česnakais. Pagardinkite pipirais ir druska (jei jos trūksta - fetos sūrumo man pilnai pakako). Šlapliomis rankomis suformuokite kuo tampresnius koteltukus, sudėliokite į padėklą ar didelę lėkštę ir padėkite šaldytuve sutvirtėti apie 20 min.
- Per tą laiką sumaišykite pomidorų salotas - sumaišykite visus ingredientus, paskaninkite druska ir pipirais, atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite keptuvėje aliejaus ir iškepkite kukuliukus kol gražiai apskrus (apie 7 min).
- Lėkštės dugne paskirstykite humuso sluoksnį, ant viršaus dėkite iškeptus kukuliukus, salotas, papuoškite mėtų lapeliais ir patiekite iškart, su šiltomis pita duonelėmis.