Yra, tikiu, žmonių, kurie Kalėdas arba Naujuosius švęs labai mažoje kompanijoje. Gal net, pavyzdžiui, dviese. Arba keturiese. Kažin ar tokiam valgytojų skaičiui verta imtis kokio nors kalakuto kepimo, tiesa? Užtai šventišką vakarienę galima pasigaminti išleidiant kur kas mažiau pinigų, sugaištant mažiau laiko, o tuo pačiu nustebinant artimuosius ir svečius. 

Vienas tokių patiekalų galėtų būti džiovintomis slyvomis įdarytos vištienos krūtinėlės. Jei dar įdarą pagardinsite kalėdiškais prieskoniais – žvaigždiniais anyžiais, cinamonais – tai patiekalas išties taps nepamirštamas! Aš prie tokių įmantresnių patiekalų mėgstu nustebinti neįprastais garnyrais – pavyzdžiui, vietoj bulvių ar kruopų patiekti lęšius. Juodieji išties efektingai atrodo lėkštėje, o juos labai paprasta pagaminti: tereikia lėšius nuplauti ir nusausinti, puode storu dugnu apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną, suberti lęšius, užpilti verdančiu vandeniu su druska ir patroškinti ant silpnos ugnies apie 20 minučių, arba kol lęšiai sugers visą vandenį ir taps minkšti, birūs. 

Man vištiena visais laikais skaniausia su karštu morkų ir žirnelių garnyru, todėl ir šįkart klasikai nenusižengiau:) Pateikiu receptą dviems porcijoms, tačiau lengva bus apskaičiuoti kiekius jei gaminsite didesniam kiekiui žmonių. 

Džiovintų slyvų įdaras paverčia paprastą vištienos krūtinėlę šventišku patiekalu.
Džiovintų slyvų įdaras paverčia paprastą vištienos krūtinėlę šventišku patiekalu.
Labai svarbu tinkamai parinkit garnyrus. Išmėginkite juoduosius lęšius - jie ne tik gražiai atrodo lėkštėje, bet yra skanūs ir gausūs naudingomis medžiagomis
Labai svarbu tinkamai parinkit garnyrus. Išmėginkite juoduosius lęšius – jie ne tik gražiai atrodo lėkštėje, bet yra skanūs ir gausūs naudingomis medžiagomis
Džiovintomis slyvomis įdarytos vištienos krūtinėlės
Porcijos 2
Šventiškas vištienos patiekalas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 vištos krūtinėlė
  2. 1 skiltelė česnako, susmulkinta
  3. Druskos, pipirų
  4. 2 šaukštai aliejaus
Įdarui
  1. 1/3 stiklinės džiovintų slyvų, susmulkintų
  2. 1 suplaktas kiaušinis
  3. 1 šaukštas džiūvėsių
  4. 1 šaukštelis kapotų šviežių petražolių
  5. Prieskonių: druskos, pipirų, žiupsnelis kinietiško 5 skonių mišinio arba truputis cinamono, malto žvaigždinio anyžiaus, saldžiosios paprikos
Instrukcijos
  1. Krūtinėlę perpjaukite pusiau ir iš kiekvieną dalį įstrižai atsargiai įpjaukite, bet ne iki galo. Atverskite tarsi knygą, ir mėsos plaktuku pamuškite, paploninkite. Kiekvieną taip paruoštą mėsos paviršių pabarstykite kapotais česnakais, druska, pipirais, palikite trumpam pasimarinuoti.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 185C.
  3. Paruoškite įdarą: visus ingredientus sumaišykite tarpusavy.
  4. Kiekvieną krūtinėlę įdarykite įdaru: dėkite pusę pagaminti įdaro ant vienos krūtinėlės krašto, tada atsargiai suvyniokite, užtikrindami, kad kraštai užsilenkė ir įdaras neiškris por šonus kepant. Sutvirtinkite suktinukus maistiniu siūlu arba mediniais dantų krapštukais.*
  5. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir iš visų pusių apkepinkite suktinukus. Tada perkelkite juos į karščiui atsparų indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.
  6. Patiekdami nuimkite maistinius siūlus arba ištraukite smeigtukus. Supjaustykite riekelėmis ir patiekite su karštu garnyru.
Pastabos
  1. * Taip paruoštas krūtinėles galite dėti į šaldytuvą ir laikyti parą, arba kol prireiks.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Džiovintomis slyvomis įdaryta vištienos krūtinėlė": 9

  1. Nida:

    Rasa, didelio vientiso suktinuko nelabai padarysit iš vištienos krūtinėlės, gal nebent iš kalakuto. Taip, krūtinėlė sausoka mėsa, bet sultingas įdaras padaro ją maloniai drėgną. Be to, kepant nereiktų išdžiovinti.

  2. Rasa:

    Nida, o kaip manote, jei ne suktinukus, o vientisa vyniotini padaryti? Siaip krutinele lyg ir per sausa turetu buti?

  3. Nida:

    Jurga, aš jums kaip blondinė blondinei atsakysiu kaip mano dėstytojas kažkada auditorijoje pasakė: nėra blogų klausimų, jei bent vienas kažko nesuprato, vadinasi tokių yra ir daugiau. Ir vadinasi, aš kažką negerai paaiškinau arba nepaaiškinau išvis:) Tad dabar atsakau į klausimą apie morkų garnyrą: aš paprastai ištirpinu gerą šaukštą sviesto, jame apkepinu svogūnus labai lengvai, tada sudedu šiaudeliais arba griežinėliais supjaustytas morkas, jei turiu – dar ir gabalėlį saliero, viską tame pačiame svieste apkepinu (taip morkos tampa saldesnės), įpilu vandens (kad iki morkų viršaus dar liktų apie 1-2cm, nes juk jums to skystimo nereikės), įberiu truputį druskos, pipirų ir troškinu uždengus, kol morkos visiškai suminkštėja. Pačioje pabaigoje įberiu šaldytų žirnelių ir po kokių 2 min išjungiu kaitrą (tik tiek tiems žirneliams ir reikia!). Dabar skanioji dalis: pagardinu grietinėle arba sviestu. Arba niekiuo nepagardinu, jei skaičiuoju kalorijas:) Ir žinoma, paragauju, gal trūksta druskos, o gal kaip tik – cukraus? SKANAUS!!!

  4. Jurga:

    Aš, kaip tikra blondinė ir tik pradinukė virtuvėje, noriu paklausti, kaip tą morkų-žirnelių pagardą pasigaminti? Kiek ir kaip tas morkas troškinti, kad būtų skanios? ačiū.

  5. Nida:

    Jūrate, kad net nežinau kaip tuos suktinukus apkepti – aš paprastai mažiau naudoju aliejaus, man jis visas sukepa… Tai tikrai „neverdu”riebaluose… Svarbiausia taisyklė kepant mėsą – palikti ją ramybėj. Jei įdėjot į karštus riebalus, palikite tol nejudinant, kol viena pusė apskrus. Visų pirma ji atšoks nuo keptuvės, bus lengva apversti, o kita – bus gražiai apkepus. Nieko nėra blogiau kaip po pusės minutės jau bandyti krapštyti tą gabalėlį mėsos, tada jo paviršius susiardo, ir jis dar neiškepęs būna… O šiuo atveju dar ir orkaitėje beigė kepti… Tad viskas labai antūraliai gavosi:)

  6. Jūratė:

    Labai taikliai pasakyta, Nida: kai kasdien stengiamės skaniai ir gražiai vakarieniausi(pietauti), prieš šventes kiek neramu.
    Ir dar paklausiu, kaip taip gražiai apkepti suktinukus? Gal aliejaus pilti mažai ir liepsna kad būtų didesnė? O gal kaip tik atvirkščiai…

  7. Nida:

    Geras, Dovile:) Nebloga telepatija:) Dėl švenčių ir aš pradedu šiek tiek pergyventi, kad nebus to efekto, kai skaniai kasdien vakarieniajam:) Bet gal nuo pirmadienio reikės tikrą adventišką meniu sudaryti iki pat švenčių….

  8. Dovilė:

    Turbūt egzistuoja kažkokie mistiniai dėsniai, kai žmonėms į galvą šauna tos pačios idėjos. Vakar kaip taip gaminau vištieną su džiovintom slyvom ir morkų bei žirnelių garnyru. Tik be lęšių 😉 O su šventiniais patiekalais, tai truputį vargas. Kai valgom kasdien skaniai, tai truputį pritrūksta fantazijos šventėms.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *