Kai beveik prieš du metus viešėjau Australijoje, parsitempiau iš ten krūvą kulinarinių knygų. Oi neklauskit manęs, kada aš viską iš tų knygų, kurias turiu savo bibliotekoje, pagaminsiu, bet viena iš tąkart su manimi parskridusios literatūros buvo skirta šventėms. Nemažai ką jau ir pagaminau – Velykoms, Kalėdoms, gimtadieniams… Tačiau vieną receptą iš tos knygos atidėjau ypatingai progai. Nes kažkaip šeštas jausmas kuždėjo, kad jis bus pats pačiausias. 

Ta ypatinga proga, beje, išaušo tiesiog vieną šeštadienį. Nes šventės juk yra visų pirma mūsų galvose, mūsų mintyse – kada norim, tada jas ir susikuriam! Dėl recepto – neapsirikau, žinokit, nė kruopelės. Didžiulis kiaulienos šonkaulių gabalas, iškeptas Big Green Egg kepsninėje, su pačia traškiausia pasaulyje odele, sultingas iki negalėjimo, buvo iš tikrųjų pats savaime šventė pati didžiausia:). Visos kitos (sugalvotos) progos nuėjo į antrą planą, nes daugiau apie nieką nesinorėjo kalbėti. Vien tik jausti kiekvieną skonio niuansą, ir protarpiais girdėti palaimingus kitų valgančiųjų atodūsius. 

Australijoje, kaip ir Pietų Afrikoje, kurioje ypač dažnai keliauju, grilis yra tikrai svarbi laisvalaikio leidimo priemonė. Todėl tenykščiai receptai, mano įsitikinimu, taip gerai „išdirbti”, kad nepasisekti negali. Ir tegul jus neišgąsdina patiekalo receptūra – be mėsos jums čia prireiks tik druskos ir poros šaukštų alyvuogių aliejaus. Ir jokių kitų kitų prieskonių!

Tiesa, prireiks keistų dalykėlių, ne visai įprastų virtuvinėms spintelėms:) Pavyzdžiui, plaukų džiovintuvo! Kodėl? Ogi tam, kad iškepusi kiaulienos odelė būtų ypatingai traški, ją reikia kuo geriau išdžiovinti. Dar reikės storam kartonui pjaustyti skirto tvirto peiliuko (pasirauskite savo (vyrų) įrankių dėžutėje, turėtumėt tokį įrankį surasti, paprastai jo prireikia buityje remontuojant šį bei tą) – mat kažin ar virtuviniu peiliu pasiseks padaryti įpjovas kepsnio odelėje. O tos įpjovos – dar vienas traškiosios odelės garantas. 

Kiaulienos kepsnį geriausia užsisakykite pas mėsininkus, būtinai paaiškinkite, kad jums reikia eilutės šonkaulių ir kad kepsnys būtų su visa odele. Įkūrę Big Green Egg (arba kitokį kamado tipo grilį), pirmąjį pusvalandį mėsą kepsite aukštoje temperatūroje, ir iš kamino tikrai rūks daug dūmų. Perspėkit kaimynus, kad užsidarytų langus:) Kaip ir daugelį grilio patiekalų, kuriais dalinuosi, galite kepti ir orkaitėje, tačiau šįkart dūmų virtuvėje tikrai bus daugiau nei esate pratę 🙂

Patiekite savo sultingą kepsnį su obuolių ir pankolių salotomis, ir, pavyzdžiui, paskrudintomis bulvytėmis. 

Geros jums šventės! 🙂

Kiaulienos šonkaulių kepsnį geriausia įsigykite ten, kur jį jums gali paruošti būtent taip: su odele ir nuskustais kaulais
Visą odelės paviršių teks įpjaustyti vienodais intervalais, išilgomis įpjovomis
Gerai įtrynus druska, mėsą išdžiovinkite plaukų džiovintuvu
Kad mėsa kepant išlaikytų savo gražią formą, visą kepsnį suriškite virvele
Pabarstytas druska, pateptas aliejumi kepsnys jau pasiruošęs keliauti į Big Green Egg
Įkurkite grilį ir leiskite įkaisti iki 230C
Nepamirškite ant konvEGGtoriaus padėti indo, į kurį lašės taukai
Iškepęs kepsnys bus sultingas, su ypač traškia odele
Supjaustykite kepsnį išilgai šonkaulių, padalindami porcijomis
Garnyrui galite pasiūlyti keptų bulvių arba batatų
Patiekite kiaulienos šonkaulių kepsnį su pankolių ir obuolių salotomis
Print Recipe
Kiaulienos kepsnys su traškiausia odele
Pavojingai skanus kepsnys, kuriuo sunku sustoti mėgautis! Tinkamas didesniam žmonių ratui, tobulas patiekalas šventei, nes visas darbas atliekamas iš anksto, o ištrauktas iš kepsninės patiekalas tikrai nepalis svečių abejingais! Patiekite su obuolių ir pankolių salotomis
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kiauliena, grilis
Pasiruošimas 20 min
Laikas 2 val
Pasyvus laikas 24 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Kiaulienos šonkaulių kepsniui
Obuolių ir pankolių salotoms
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kiauliena, grilis
Pasiruošimas 20 min
Laikas 2 val
Pasyvus laikas 24 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Kiaulienos šonkaulių kepsniui
Obuolių ir pankolių salotoms
Procesas
  1. Šį patiekalą ruošti pradėkite mažiausiai likus parai iki kepimo. Kiaulienos šonkaulių kepsnį nuplaukite ir labai gerai nusausinkite. Kepsnio odelę labai aštriu peiliu (tikrai netiks jūsų turimas virtuvinis, nes odelė gana kieta, todėl rekomenduoju specialų peilį, skirtą pjauti storesniam popieriui, arba naudojamą statybose) įpjaukite išilgomis linijomis išilgai šonkaulių, darydami maždaug ½ cm tarpus. Dar kartą gerai nusausinkite, įsitikindami, kad tikrai neliko jokios drėgmės (tik taip užtikrinsite, kad odelė iškepusi bus traški ir labai skani).
  2. Pusę kiekio druskos gerai įmasažuokite į odelę, pasistengdami, kad druskos pateiktų į kiekvieną įpjovą, kuo giliau ir tolygiau. Druska ištrauks drėgmę, ir tai užtikrins odelės traškumą.
  3. Plaukų džiovintuvu išdžiovinkite visą kepsnio paviršių (įpjautos ir druska įtrintos odelės pusę) taip, kad prilietus tikrai jaustumėt, jog kepsnys maksimaliai išsausėjo (aš užtrukau geras 7-8 minutes). Taip išdžiovintą mėsą dėkite į popieriniu rankįluosčiu išklotą skardą, odele į viršų, ir neuždengtą padėkite į šaldytuvą 24 valandoms. Prieš kepimą ištraukite kiaulieną iš šaldytuvo ir palikite apie 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
  4. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitą kamado tipo grilį) iki 230C. Įdėkite konvEGGtorių, ant jo padėkite vienkartinę arba daugkartinę skardelę riebalams varvėti.
  5. Pasidėję kepsnį ant darbastalio, odele į viršų, apriškite visą kulinarine virvele, perjuosdami per kiekvieną tarpą tarp šonkaulių ir sutvirtindami - taip kepant kepsnys išlaikys formą. Tada ištepkite visą kepsnį iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi ir pabarstykite visą likusia druska.
  6. Dėkite kiaulienos kepsnį ant įkaitintų grotelių (paprastų), odele į viršų, ir kepkite apie 30 minučių, kol odelė gerokai apskrus. Neišsigąskite, kad bus daug dūmų, tokioje aukštoje temperatūroje kepamos kiaulienos riebalai lašės ir svils.
  7. Sumažinkite grilio temperatūrą iki 190C. Toliau kepkite kiaulieną apie 60-90 minučių, arba tol, kol vidinė mėsos temperatūra (matuokite storiausioje vietoje, arti kaulo) pasieks 65C. Išimkite kepsnį iš grilio, uždenkite aliuminio folija, ir leiskite mėsai "pailsėti" apie 15 min.
  8. Kol mėsa kepa, paruoškite salotas: labai plonai supjaustykite pankolius (geriausia naudodami mandoliną arba ypatingai aštrų peilį). Obuolius (nenuluptus) supjaustykite plonais šiaudeliais, sumaišykite su pankoliais ir su smulkintais svogūnų laiškais. Sumaišykite majonezą su balzamiko actu, ir sumaišykite su pankoliais ir obuoliais. Paragaukite, jei trūksta - įberkite druskos, pipirų, gal lašelį citrinos sulčių.
  9. Nukirpkite ir išmeskite kulinarinę virvelę, kepsnį supjaustykite porcijomis išilgai šonkaulių. Patiekite su salotomis ir, pvz., keptomis bulvėmis.
Pastabos

*Patariu paprašyti mėsininko, kad išpjautų jums būtent tokį gabalą šonkaulių eilutės. Taip pat paprašykite mėsininko, kad nuskustų kaulus. Svarbiausia, kad nuo kaulų būtų pašalinta plėvelė, tik tada kepant kaulai neapdegs, išiks sausi, už jų bus patogu paimti valgant. 

Recepto šaltinis - Women's weekly, Festive Table

 

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama

Vienas komentaras apie straipsnį "Dūmu kvepianti šventė: kiaulienos kepsnys su traškiausia odele"

  1. Pingback: Kiaulienos kumpis su traškia oda: mažai pastangų ir daug skonio – Pirmiausia pavalgyk

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *