Kiniški patiekalai yra stebėtinai paprasti ir greitai paruošiami (yra keletas išimčių, bet šiandien ne apie jas). Kinų, kaip ir daugelio Azijos šalyse gyvenančių žmonių virtuvės yra mažutės, viryklės kompaktiškos, o jose dažniausiai yra vietos tik vienam vieninteliam puodui – wok’ui. Tai mes Europoje (jau nekalbant apie Australiją) planuojam erdvias virtuves su padidintom viryklėm, su dviem orkaitėm ir dideliais stalviršiais virtuvinei technikai susidėti. Azijiečiams, kaip taisyklė, pakanka pjaustymo lentos, peilio ir wok’o. 

Jei gamindama kitus patiekalus aš mėgstu multitaskinti (daryti kelis darbus vienu metu), tai jau tik ne su kinų patiekalais… Čia nėra laiko pjaustyti daržoves kol keptuvė kaista – viskas čia vyksta akimirksniu, privaloma visą darbą peiliu būti atlikus dar prieš pasukant viryklės rankenėlę, kuri įžiebia liepsną. 

Pjaustant ingredientus kinų stir fry patiekalams irgi reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Daržovės turi būti panašaus dydžio, ir jas nereikėtų pilnai iškepti (ištroškinti), verčiau palikti pusiau žalias. Plonytėms morkų juostelėms ar šparaginėms pupelėms, brokoliams ar svogūnams pakaks vos 2 minučių pabūti karštame wok’e. Mėsa taip pat turi būti supjaustyta vienodais mažais gabalėliais, kad ji spėtų iškepti per 2-4 minutes. Dažniausiai pradžioje apkepinami visi iš eilės ingredientai, o paskiausia užpilamas padažas ir jam sušilus apkepintos daržovės sumetamos atgal į wok’ą, kad tuo padažu pasidengtų. Štai ir viskas!

Dar viena taisyklė – wok’as skirtas vienai, maximum 2 porcijom patiekalo paruoši (nelygu to wok’o dydis!). Todėl nemėginkit didelės šeimos vakarienės gaminti vienu ypu – verčiau tą darykite kiekvienam valgytojui atskirai. Antraip maistą ne skrudinsite, bet troškinsite, ir toli gražu negausite norimo rezultato. 

Patiekalas, kurio receptu šiandien su jumis dalinuosi – iš Kantoniečių repertuaro. Tai valgis, kurį kinai dažnai ruošia švęsdami savo Naujus Metus, mat čia yra daug simbolizmo. Drakonas (krevetės) ir feniksas (vištiena) simbolizuoja yin ir yang susijungimą, vandenų, žemės ir oro visumą viename. Nesistebėkite, kad padažas nebus labai aromatingas ar aitrus – toks ir turi būti originalus (ne adaptuotas europietiškam pageidavimui :)) skonis. Visada, tiesa, galite įsidėti papildomai aitresnių padažų ar įsipilti sojų padažo. Tuo tarpu tinkamą šilkinio padažo konsistenciją lemia labai tikslios riebalų, skysčio ir krakmolo proporcijos. 

dragon and phoenix dish
Drakonas ir feniksas – šventinis kinų patiekalas su krevetėmis ir vištiena
Šiam patiekalui gaminti sugaišite 10 minučių
Print Recipe
Kiniškas stir fry Drakonas ir Feniksas
Greitai pagaminamas švelnaus skonio ir šilkinės konsistencijos stir fry
Pasiruošimas 20 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Stir fry
Marinatui
Padažui
Pasiruošimas 20 min
Laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Stir fry
Marinatui
Padažui
Procesas
  1. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus dubenėlyje. Krevetes aštriu peiliu įpjaukite išilgai nugarinės dalies, pašalinkite žarną, o pačią krevetę išskleiskite prispausdami prie pjaustymo lentos paviršiaus, kad ji visiškai atsivertų tarsi knyga. Sudėkite krevetes ir vištieną į dubenėlį su marinatu. Palikite pastovėti apie 15 min.
  2. Užvirinkite 2 stiklines vandens dieliame wok'e ir įpilkite apie 1 šaukštą aliejaus. Suberkite svogūnus ir morkas ir virkite 2 minutes. Tada suberkite sniegines ankštis ir dar pavirkite minutę. Išgriebkite visas daržoves iš wok'o ir atidėkite į šalį. Vandenį išpilkite, wok'ą grąžinkite ant ugnies ir palaukite, kol jis visiškai išdžius.
  3. Supilkite likusį aliejų, suberkite imbierius ir sudėkite marinuotas krevetes ir vištieną, apkepinkite apie 3-4 minutes (gali prireikti kepinti dalimis, kad neperkrautumėt wok'o). Išimkite iš wok'o ir atidėkite į šalį, o riebalus iš jo išpilkite.
  4. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir supilkite į karštą wok'ą, užvirinkite. Sudėkite atgal vištieną su krevetėm bei daržoves, pakaitinkite kol padažas sutirštės, ir patiekite iškart.
Pastabos
Recpetas - Adam Liaw's Asian cookery school

Komentarų apie "Drakonas ir Feniksas – kiniškas stir fry su vištiena ir krevetėmis": 4

  1. Nida:

    Cha cha cha Daiva, pavadinimas pusę sužavėjimo darbo atliko:) Bet pritariu, receptas tikrai toks, kurį norisi kartoti!!

  2. Daiva:

    Pritariu tikrai,kad skaniau,nei restorane buvo!O dar pavadinimas!Kai pasakiau,kad bus vakarienei feniksas ir drakonas, niekas negalėjo atspėti,kas bus😌

  3. Nida:

    Anna, be galo džiaugiuosi!!! Tie Azijos patiekalai tik atrodo labai sudėtingi ir „restoraniniai”, jie puikiai (ir dar geriau!) pavyksta namuose:)

  4. Anna:

    Aciu labai uz toki nuostabu recepta! Vyras pasake, kad skaniau nei restorane, ir suvalge dviguba porcija 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *