Šios dienos vakarienė buvo inspiruota įspūdžių, kuriuos patyriau Japonijos ambasadoje. Šiandien dalyvavau tikrų tikriausioje japoniškos arbatos ceremonijoje. Japonų kultūra visuomet man kėlė didžiausią pagarbą ir susižavėjimą. Bet po to, kai sužinojau visas arbatos gėrimo plonybes, ši šalis tapo man dar geidžiamesne…
Tam, kad išmokti pateikti arbatą, tenka trinti suolą mažiausiai penkerius metus. Vėlesnė 15 metų praktika – anoks rodiklis, kad sugebi pateikti arbatą pagal visus ritualus. Beje, svečiui, dalyvaujančiam arbatos gėrimo ceremonijoje, reikia mokytis 3 metus! Per tris valandas trunkančią įvairiausių indų kilnojimo, pilstymo, maišymo, dėliojimo ceremoniją, negalima nei juokauti, nei šypsotis, nei kalbėtis. Argi tokia ceremonija būtų pakeliama kokiam tūlam lietuvaičiui? Ką lietuvaičiui, izraeliečiui tai būtų tikra kankynė:)
Ketinu arbatos ceremoniją aprašyti smulkiai, tuomet patalpinsiu ją savo blog’e. O šios dienos aliuzija į Azijos kultūrą ir kvapus – daržovių curry su tofu. Tiksliau, curry iš tų produktų, kurie buvo mano šaldytuve (nepamenu kada buvau parduotuvėj ar turguje, tad tenka būti ypač išradingai, kai išalkstu, o šaldytuvas – beveik tuščias:)).
4 lapeliai laimo (kafir lime)
2 šaukšteliai curry pastos (geltonos, žalios arba raudonos)
1/2 pakelio tofu sūrio, supjaustyto gabaliukais
1 nedidelė bulvė, supjaustyta gabaliukais
1 nedidelė morka, supjaustyta gabaliukais
1 nedidelė batata (saldi bulvė), arba gabalėlis cukinijos, arba baklažano, arba paprika – ką tik turite po ranka, supjaustyta gabaliukais
1 vidutinis svogūnas, supjaustytas kąsnio didumo gabalais
Sauja šaldytų (jei turit – šviežių) žalių sojos pupelių arba šparaginių pupelių
Saujelė smulkintos kalendros arba tailandietiško baziliko, arba saujelė smulkintų žalių svogūnų laiškų
2 šaukštai cukraus (geriausia palmių arba rudojo)
4 šaukštai žuvų padažo (fish sauce)
1/4 citrinos sulčių
Įkaitinam gilią keptuvę (woką), įpilam truputį kokoso pieno. Kai jis užverda, įdedame curry pastą ir pakaitiname. Sudedame laimo lapus ir tofu ir apkepiname šiame padaže. Galima curry virti ir su vištiena, šiuo atveju vietoj tofu dedame vištienos gabaliukus ir kepiname, kol pabaltuos. Supilame likusį kokoso pieną, pjaustytas daržoves, išskyrus svogūną, supilame cukrų ir žuvies padažą ir viriname geras 4-5 minutes. Kai daržovės šiek tiek suminkštėja, bet dar nebūna iki galo išvirę, sudedame svogūną ir šaldytas pupeles, verdam toliau dar apie 3-4 minutes. Jei per tą laiką išgaruoja per daug skysčio, pripilam šiek tiek vandens. Pabaigoje, išjungus ugnį, pataisom skonį jei trūksta žuvies padažu ir cukrumi, įspaudžiam citrinos sulčių ir pabarstom žalumynais. Pateikiame su virtais ryžiais (be druskos).