Kadangi vasara šiemet tik prigrasino, kad ateis, o taip ir neatėjo, tai nusprendžiau paskutinius šių metų saulės spindulius gaudyti Portugalijoje. Kodėl Portugalijoje? Ogi todėl, kad ši šalis buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Sakyčiau net jausmas, kad rodos kažkuriame gyvenime čia jau būčiau gyvenusi…
Paprastai planuodama savo kelionių maršrutus stengiuosi pernelyg neužsiciklinti ties kokiu vienu ir tuo pačiu maršrutu… Juk pasaulyje tiek neaplankytų vietų, tiek neišvaikščiotų takų, nepatirtų potyrių ir neišragaustų patiekalų, kad gaila atostogas leisti vis toje pačioje vietoje… Tačiau ši taisyklė galiojo tol, kol mano gyvenime neatsirado Portugalija. Kad ir kaip matavausi kitas, tokias pat saulėtas ir maisto kultą turinčias Europos šalis, net ir esančias daug arčiau nuo Lietuvos, jos man netiko taip, kaip prilipo Portugalija.
Tad kol aš semiuosi naujų idėjų prie Atlanto krantų, kol kraunu baterijas ilgai lietviškai darganotai žiemai iškęsti, dalinuosi su jumis dar vienu cukinijų patiekalu, kurį pasigaminau prieš pat išvykdama į kelionę… Kol cukinijos dar šviežios, jų odelė minkštutė, jos tinka ne vien blynams kepti… Pasta, ravioliai, o dabar ir cannelloni – štai jums visa linija itališkos „pastos” be miltų!:)
Rikotą įdare galite keisti švelniu ožkų sūriu (pamenate, pasakojau jums apie ožkų varškės, ožkų fermentuotos varškės ir net ožkų rikotos gamintoją, savo produktais prekiaujantį Tymo turguje? Tai štai šie visi gaminiai oi oi kaip tiks cannelloni įdarui…) arba tradicine varške. Itin lengvas ir nekaloringas patiekalas labai tiks tiems, kurie rūpinasi linijomis:)
Cukinijų suktinukai su rikota pomidorų padaže
4 porc.
- 375ml (1 ir 1/2 stiklinės) passata (tirštos pomidorų piure)
- 2 česnako skiltelės, išspaustos presu
- 2 šaukšteliai druskos
- Juodųjų pipirų
- 480g (2 stiklinės) rikota sūrio (pakeiskite minkšta riebesne varške, jei neturit)
- 2 kiaušiniai
- Raudonėlių – šviežių arba džiovintų
- Žalių svogūno laiškų, susmulkintų
- 3 cukinijos, supjaustytos išilgai labai plonomis juostelėmis (geriausia daržovių skutikliu)
- 100g (1 stiklinė) sutarkuoto mocarela sūrio
Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite passata, česnakus, 1 šaukštelį druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį. Šią masę supilkite į indą, kuriame kepsite cukinijų suktinukus.
Kitame dubenėlyje sumaišykite rikotą su kiaušiniais, 1 šaukšteliu druskos, pagardinkite pipirais. raudonėliais ir žaliais svogūno laiškais.
Dėkite ant darbastalio po vieną cukinijos juostelę, ant krašto dėkite po 1 šaukštelį paruošto įdaro, ir susukite į ritinėlį. Statykite ritinėlį į indą su padažu, ir sukite kitą ritinėlį.
Ant viršaus užbarstykite tarkuotu mocarela sūriu, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25-30 minučių, kol gražiai sūris apskrus.
Labai smagu girdėti, Toma!! 🙂
Labai patiko:) Dariau pusiau su varške. Net vyras išgyrė, nors su vegetariškais patiekalais nelabai linkęs draugaut😄
Donata – passata tikrai yra pirkti, bet puikiausiai tiks Rimi parduodama ekologiška pomidorų tyrė nedideliuose tetrapakuose (berods 500ml). Ji labai panaši į passatą. Pačios passata reiktų ieškoti Assorti arba itališkų produktų parduotuvėlėse – tai tirštos kokybiškos pomidorų sultys. Nežinau ką jūs turite galvoje „pomidorų pasta”. Tikrai netiks pomidorų koncentratas, toks tirštas produktas, parduodamas arba stiklainiuose, arba konservuotas. Verčiau tuomet sutrinkite blenderiu pomidorus (tik taip gaminant padažas bus daug skystesnis, nebent nugarinsite dalį skysčio, arba prieš trinant naudosite tik pomidorų membranas, be sulčių ir be sėklų).
Labas, Nida!
Sakykite, passata…reikia pasigaminti pačiai ar yra pirkti ar galiu naudoti kokybišką pomidorų pastą?