Šis įrašas skirtas tiems, kurie į sveiką mitybą žiūri su visu rimtumu! Visada žavėjausi ir žaviuosi tokiais valingais žmonėmis, kurie sugeba imti ir išbraukti iš savo valgiaraščio tai, kas dažniausiai būna labai skanu. Pavyzdžiui, cukrų, duoną, bandeles, bulves… Aš galiu tokiu rėžimu dieną-dvi pratempti, bet paskui visvien nesusilaikau ir grįžtu prie to, ką mėgstu. Verčiau jau papildomą sesiją sporto klube atbūnu, bet maistu savęs skriausti niekaip neišeina:) 

Tai štai iš tos didelės pagarbos besilaikantiems dietos šiandien pasigaminau lėkštę neįprastų spagetti. Neįprastų, nes juose nėra nė gramo miltų, mat mano spagečiai – iš cukinijos! Kai įsibanguos cukinijų sezonas, oi kaip prireiks jums tokių receptėlių kaip šis:) Nes kai užderi tos žalios gražuolės visuose darželiuose ir sodų lysvėse, tai paskui kaimynai vieni kitiems neįsiūlo, nes ir pyragai su cukinijomis būna iškepti, ir užvakuotos jos jau maksimaliai rūsy stovi, ir vis dar lysvėse nemažėja… Tad turėkite omeny, kad iš cukinijų galima pasigaminti „pastą”! 

Spagečiams gaminti prireiks spiralinės daržovių pjaustyklės. Ta pjaustyklė turi tris skirtingos formos peiliukus: daržovės susipjausto ir plonesniais (spagetti tipo) makaronais, ir storesniais (tagliatelle tipo). Kadangi cukinijos ypač vandeningos, reiktų laikytis šiokių tokių taisyklių iš jų ruošiant spagetti:

  1. Cukinijų odelės nenulupkite prieš jas pjaustant (savaime suprantama, jei naudojate jaunas cukinijas minkšta odele), antraip jos greitai suminkštės, pavandeniuos. Be to, kad cukinijų odelėje gausu naudingų medžiagų, jūsų spagečiai atrodys daug gražiau su tamsiai žalios spalvos juostelėmis:)
  2. Jokiais būdais nebarstykite cukinijos makaronų druska prieš kepant – jie pavirs šlapia koše! Procesas turėtų būti labai greitas: supjaustėte cukinijas ilgomis spiralėmis, ir iškart kepate. Pagardinsite druska ir prieskoniais pačioje pabaigoje. T.y. po 5 minučių, nes lygiai tiek užtruksite gamindami cukinijų pastą.
  3. Nevirkite ir nekepkite cukinijų makaronų pernelyg ilgai, nes gausite tirštą trintą sriubą!:) Užteks tik įmesti į verdantį vandenį pusei minutės, ir galite traukti lauk. Bet dar geriau cukinijų makaronus kepti – reikės įkaitinti šaukštą aliejaus, tada sudėti cukinijas ir 2-3 minutes apkepinti, kelis kartus švelniai pamaišant. O apskritai tai nepamirškite, kad cukinijų makaronus galite valgyti ir žalius, nevirtus!! 🙂

Tad kadangi jau esate pasiruošę pastos be glitimo iššūkiui, imkimės darbo:)

Cukiniju spagetti
Žali cukinijų spagetti su kiaušiniu. Be glitimo!
Cukinijų makaronai
Patiekalas tiks tiems, kurie labai akylai skaičiuoja kalorijas…

Cukinijų spagetti su keptu kiaušiniu

2 asm.

2 vidutinio dydžio cukinijos, supjaustytos spiraline daržovių pjaustykle

1 šaukštas aliejaus (ir dar šiek tiek kiaušiniui kepti)

2 skiltelės česnako, susmulkintos

2 kiaušiniai

Čili pipirų dribsniai, druska ir grūsti juodieji pipirai

Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintus česnakus ir truputį čili pipirų dribsnių. Pamaišydami pakepinkite, kol česnakai paskleis aromatą. Tada sudėkite cukinijų makaronus ir kepinkite švelniai pamaišydami apie 2-3 minutes, kol cukinijos bus al dente. Iškepusias cukinijas išimkite ir sudėkite į lėkštes. 

Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė cukinijos, įpilkite dar šlakelį aliejaus ir iškepkite du kiaušinius taip, kaip mėgstate. Uždėkite ant cukinijų spagetti, viską pabarstykite druska, pipirais ir dar trupučiu čili pipirų dribsnių. 

Komentarų apie "Cukinijų spagetti su keptu kiaušiniu": 3

  1. Pingback: Cukinijų suktinukai (cannelloni) su rikota pomidorų padaže – Nidos receptai

  2. Nida:

    Žana, net neabejoju, kad Romos įspūdžius norėsis „pratęsti”, tik galėsite tai daryti nesibaimindama dėl pasekmių (išreikštų skaitine papildomų kilogramų išraiška:))

  3. Žana:

    Sėdėjau Romos oro uoste, skaitinėjau, po to atsiverusi šį tinklalapį ir naują receptą, supratau, kad geras tai sutapimas arba kas ką nori, taip sau ir prisitaiko (kaip horoskopus… ). Man cukinijų spagetti pasirodė labai aktualu. Na, po itališkų picų ir spagetti norėsis kažko kito – cukinijų spagetti!
    Super!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *