Kažkurią dieną nei iš šio, nei iš to prisiminiau COVID’o laikus… Kad ir kokie baisūs tie izoliacijos mėnesiai (ką ten mėnesiai, ištisi METAI) bebuvo, man, žinokit, buvo ir visai pozityvių patirčių… Pavyzdžiui, aš be jokio sąžinęs graužimo laiką leidau virtuvėje (juk kasdien nevažiuojant į ofisą susitaupydavo marios laiko… o ir šeima maitinosi tik namie, tad prireikdavo ir pusryčių, ir pietų, ir vakarienių…), be to, labai šviesiai prisimenu live transliacijas iš savo virtuvės, kai gamindavau visokius skanumynus ir taip per atstumą bendraudavau su savo sekėjais…
Vienu momentu visa transliacijų serija buvo skirta maisto nešvaistymui. Ten tai jau kūrybiškumas liejosi per kraštus, o ir aš pati buvau „savo kailyje”, mat maisto NEšvaistymas man yra įaugęs į kraują. Apie tas transliacijas atsiminiau ne šiaip sau – būtent virdama šią sriubą. Aš kas savaitę turiu labai konkretų nusistovėjusį maisto pirkimo ritualą: ankstų šeštadienio rytą, apie 7:30-8:00 aš sėdu į automobilį ir vairuoju į visiškai kitą Kanberos miesto pakraštį (o tai reiškia daugiau nei 20km kelio) į ūkininkų turgų. Ten apsiprekinusi vaisiais ir daržovėmis (daržovės sudaro didžiausią mano šaldytuvo lentynų apkrovimą) dar užsuku pas žuvininką ir įsigiju visai savaitei žuvies bei jūros gėrybių. Susipakavusi žuvį į šaltkrepšį pakeliuj stabteliu prie prekybos centro, jei reikia tokių produktų, kaip pienas, sviestas, miltai ar cukrus, ir galiausiai prasuku pro savo mylimą bučerį nusipirkti mėsos kelioms iš anksto suplanuotoms savaitės vakarienėms. Visas kitas dienas aš į parduotuves paprastai nevaikštau, nes visko, ko reikia kiekvienos dienos patiekalams, aš turiu namuose.
Ir, savaime suprantama, visada pasitaiko, kad prieš eilinį apsipirkimo šeštadienį būna likę kelios apdžiūvę šakninės daržovės ar po pundelį pavytusių įvairių prieskoninių žolelių. Man siaubingai gaila tokius dalykus išmesti, tad tokia sriuba, kaip ši – puikus būdas visiems tiems „galiukams” tinkamai sunaudoti.
Iš šakninių daržovių (morkų, svogūnų, saliero ir pastarnoko), taip pat porų tamsiai žalių lapų bei saliero stiebų viršūnėlių su lapais aš išverdu daržovių sultinį. Jo man prireikia ir sriuboms, ir kitokiems patiekalams gaminti (net, pvz., verdant ryžius garnyrui, aš, jei tik turiu, naudoju sultinį). Skaisčiai žalią spalvą šiai cukinijų sriubai, įkvėptai Ottolenghi recepto, suteikė ne tik trumpai virtos (tad patamsėti nesuspėję) cukinijos ir žali (šaldyti) žirneliai, bet ir visas kalnas mano nuo praeitos savaitės likusių ir nesuvartotų žolelių: bazilikų, mėtų ir petražolių lapų. Tik norint išties „nepamesti” tos žalios spalvos, prieskonines žoles reikia į sriubą įdėti jau nukėlus puodą nuo kaitros. Patiekti sriubą galima su orkaitėje apkepintos padžiūvusios baltos duonos krutonais arba su fetos, parmezano sūriu, arba su paskrudintais riešutais bei sėklomis, pašlaksčius čili aliejumi, o gal paskaninus grietine. Svarbiausia – būti kūrybingiems ir nebijoti eksperimentuoti.
Print Recipe
Trinta cukinijų ir žirnelių sriuba
Įkvėptas Ottolenghi, adaptuotas mano pačios receptas, skirtas jūsų kūrybiškumui ir šaldytuvo išvalymui 🙂
Įkaitinkite gerą šlaką alyvuogių aliejaus (apie ⅓ stiklinės), kai aliejus bus vidutinio karštumo, sudėkite česnako skilteles ir skrudinkite, kol jos gražiai paruduos (galite paversti puodo kraštą, padarydami gilesnę aliejaus "vonelę" česnakams, kad tikrai visos skiltelės maudytųsi karštame aliejuje, o ne skrustų tik vienas kraštas).
Suberkite į puodą cukinijas ir pabarstę 1 šaukšteliu druskos kepinkite vis pamaišydami, kol cukinijos truputį apskrus, paleis sultis.
Supilkite sultinį, užvirinkite ir palikite virti apie 7-10 minučių, arba kol cukinijos suminkštės, bet odelė vis dar išliks žalia, minkštimas nebus pernelyg sutęžęs.
Suberkite šaldytus žirnelius (jų atitirpinti nereikia), ir po minutės nukelkite puodą nuo kaitros. Sublenderiuokite sriubą įmerkiamu mikseriu, tada suberkite visas žoleles ir dar minutę kitą pablenderiuokite iki norimos konsistencijos.
Jei sriuba per tiršta - praskieskite virintu vandeniu ar sultiniu. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų. Patiekite su patrupinta feta, galite pabarstyti nutarkuota citrinos žievele ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi.