Vieną dieną gavau netikėtą ir mielą pasiūlymą iš „Livinn – sveiki produktai” parduotuvių tinklo išbandyti jų prekiaujamus sveikus produktus ir pasidalinti receptais. Koks sutapimas – kaip tik vos prieš keletą dienų įsigijau Marijos Speck kulinarinę knygą „Simply Ancient Grains”, ir vartydama jos puslapius jau planavau ką norėsiu pasigaminti:) Tad pasirinkti produktus iš Livinn buvo nesunku:) Norėjau ir pati atrasti, ir jums padėti pažinti senas-naujas, pas mus dar nelabai populiarias kruopas, tokias kaip kynva ar amaranth (burnočiai lietuviškai – keistas pavadinimas, kuris man nelabai patinka, nes vis dar esu įsitikinusi, kad amaranth, kaip ir quinoa ar rukola neturėtų būti verčiami į lietuvių kalbą..).

Kruopos šiuo metu užkariauja pasaulio gurmanų širdis… Į madą ateina tokie ingredientai, kokius savo spintelėse (o gal olose:)?) turėdavo mūsų protėviai. Mes, tuo tarpu buvome užimti naujų skonių, naujų tekstūrų atradimais. O juk kruopos, ir ypač tos iš naujo atrastos senosios rūšys, – tai žmonijos pradžių pradžia. Ar galite patikėti, kad amaranth (burnočiai) Centrinėje Amerikoje buvo auginami prieš 8 tūkstančius metų!! Į aguonas panašios sėklytės aztekams buvo pagrindinis maisto šaltinis, leidęs išgyventi tais metų mėnesiais, kai nebūdavo šviežių vaisių ir daržovių. Amaranth šiuo metu yra viena „madingiausių” kruopų, ypač vertinama sveikos mitybos specialistų, kadangi turi itin daug baltymų ir amino rūgščių. Jos tinka salotoms ir sriuboms, troškiniams ir net desertams!

Senoviškos kruopos į madą pastaraisiais metais atėjo ne šiaip sau: vis daugiau ir daugiau žmonių negali valgyti produktų su glitimu. Vieni tai daro dėl to, kad dabar madingos beglitiminės dietos, padedančios atsikratyti papildomų kilogramų, kiti iš tiesų turi didelių problemų su alergijomis ar tokių produktų virškinimu. Aš, dėkui Dievui, tokių bėdų neturiu, tad glitimo atsisakyti (bent kol kas) tikrai nežadu:))

 

Pirmas mano bandymas su burnočiais – citrininiai pusrytiniai blyneliai. Tešlai naudojau kvietinius bei speltų miltus. Speltai – tai senovinių kviečių atmaina, išgyvenanti atgimimą visame pasaulyje, vertinami dėl itin didelės magnio ir geležies koncentracijos. Beje, burnočių kruopas išsivirti galite iš vakaro, ar net prieš keletą dienų (laikykite išvirtas šaldytuve). Amaranth reikia virti apie 20-25 minutes, o puodeliui sausų kruopų prireiks 3 puodelių vandens (gausite apie 3 puodelius virtų kruopų). Taip pat iš anksto reiktų užmaišyti blynų tešlą ir prieš kepant leisti jai pastovėti (mažiausiai pusvalandį kambario temperatūroje, arba pernakt šaldytuve).

Amaranth pancakes-17_Vertical

 

 

Amaranth pancakes-4_Vertical

 

Citrininiai blyneliai su burnočiais ir jogurtu
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1.5 stiklinės (180g) kvietinių miltų (tiks ir rupūs kvietiniai miltai)
  2. 0.5 stiklinės (60g) speltų miltų (jei neturite, pakeiskite šiuos miltus kvietiniais)
  3. 1.5 šaukštelio kepimo miltelių
  4. 0.5 šaukštelio valgomosios sodos miltelių
  5. Žiupsnelis druskos
  6. 1.5 stiklinės natūralaus lieso jogurto arba kefyro
  7. 3 kiaušiniai, lengvai išplakti
  8. 2 šaukštai rudojo cukraus arba medaus (plius dar šiek tiek patiekimui)
  9. 0.25 stiklinės (apie 4 šaukštai) geros kokybės alyvuogių aliejaus (arba kitokio augalinio aliejaus)
  10. 1-2 citrinų nutarkuota žievelė
  11. 1 stiklinė virtų amaranth (burnočių) kruopų
Pasigaminkite tešlą (kuri turės pastovėti apie pusvalandį kambario temperatūroje arba pernakt šaldytuve)
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: abejus miltus, kepimo miltelius, sodos miltelius, druską. Kitame dubenėlyje sumaišykite jogurtą (kefyrą), kiaušinius, cukrų (arba medų), aliejų ir citrinų žieveles. Birių produktų dubenyje padarykite įdubą ir į ją supilkite skystų produktų mišinį ir lengvai viską išmaišykite - tik tiek, kad susimaišytų ingredientai, nepergyvenkite, jei liks gumulėlių. Pabaigoje supilkite virtus burnočius (jei jie pernelyg sulipę, lengvai pakedenkite juos šakute), ir viską dar kartą lengvai sumaišykite (tik nepermaišykite!!). Palikite pastovėti.
Blynelių kepimas
  1. Pirmiausia įjunkite orkaitę ir nustatykite 95C temperatūrą. Orkaitės viduryje įdėkite groteles, o po apačia - kepimo skardą. Šios grotelės bus reikalingos iškepusiems blyneliams laikyti, kol kiti keps, kad šie neatvėstų ir išliktų purūs. Kepimo skarda - tam, kad koks netyčia iškitęs blynelis nenugarmėtų į orkaitės dugną:)
  2. Įkaitinkite keptuvę (geriausia, jei turite, naudokite keptuvę su gruoblėtu dugnu - griddle pan). Galite truputį patepti aliejumi (tačiau kadangi aliejaus pylėte į tešlą, blyneliai neturėtų prilipti). Kepkite norimo dydžio blynelius po minutę-dvi iš abiejų pusių, kol šie gražiai paruduos, bet išliks minkšti ir purūs. Iškepusius dėkite ant grotelių (tik ne vienas ant kito!!) orkaitėje.
  3. Patiekite su medumi, vaisiais, jogurtu arba klevų sirupu.
Adapted from Maria Speck "Simply Ancient Grains".
Adapted from Maria Speck "Simply Ancient Grains".
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Amaranth pancakes-11_Vertical

Lemon pancakes with yogurt and amaranth (4 persons)

1.5 cup (180g) plain wheat flour (or whole wheat  flour)

0.5 cup (60g) spelt flour (replace with regular  wheat flour if you don’t have spelt flour)

1.5 teaspoon baking powder

0.5 tsp baking soda powder

Pinch of salt

1.5 cup low-fat natural yogurt or buttermilk (kefir)

3 eggs, lightly whisked

2 tablespoons brown sugar or honey (plus  little more for serving)

0.25 cup (about 4 tablespoons) of good quality olive oil (or other vegetable oil)

Finely grated zest of 1-2 lemons

1 cup of cooked amaranth

Start from preparing the batter (which will have to sit for about half an hour at room temperature or overnight in the refrigerator):

In a large bowl, mix all the dry ingredients: both flours, baking powder, baking soda, salt. In another bowl, whisk yogurt (buttermilk), eggs, sugar (or honey), oil and zest. Make a well in the center of dry ingredients and pour yogurt mixture.  Stir lightly – just enough to combine, do not worry, if lumps remain. At the end add cooked amaranth (if needed, loosen with a fork), and gently stir in the batter ( do not overmix!!). Leave to sit for half an hour in room temperature.

Pancakes cooking:

Heat the oven and set the temperature at 95C. Place a wire rack inside the large rimmed baling sheet and transfer sheet to the center rack of the oven. This wire rack  will be used to keep cooked pancakes warm until you continue baking the rest.

Heat a frying pan (preferably griddle pan). You can lightly grease the pan with a bit of oil (but because you added oil to the batter pancakes should not stick to the bottom of the pan). Pour few spoons of batter (the size of the pancakes you want) and fry each side a minute or two until they turn golden, and will remain soft and fluffy. Transfer pancakes to the oven (but not stack on top of each other !!) and continue with the rest of the batter.

Serve warm drizzled with honey, fresh fruits or berries, yogurt or maple syrup.

 

Recipe source – Maria Speck „Simply Ancient Grains”.

Komentarų apie "Citrininiai blyneliai su burnočiais ir jogurtu/ Lemon pancakes with yogurt and amaranth": 8

  1. Nida:

    Sigita – bučiniai čia išties į komplektą kuo puikiausiai įsipaišo:)))

  2. Sigita:

    Iš pradžių perskaičiau, kad citrininiai blyneliai su bučiniais :). Pagalvojau, tai puikus receptas! Bet ir burnočiai tinka!

  3. Nida:

    Rūta – būtinai pabandysiu!! Dabar tai mano naujas atradimas, tai bandau viską iš eilės:)

  4. Ruta:

    Amaranth labai fainos kruopos, daugiausiai baltymu turincios is visu kruopu. Pabandyk pasidaryt ju spragesiu – po maza kieki ant uzdengtos ir gerai ikaitintos keptuves, kol suspragses (apie 10 sekundziu). Labai kanu su desertais, ar vietoj dribsniu!!

  5. Nida:

    Ačiū, Odeta:) Vasarą, kai šviesa gera, ir kai spalvų daug – bepigu gražias nuotraukas daryti:) Sunkiau bus kai ta vasara baigsis… Na, blynai visuomet bus tokie pat skanūs kaip šie, net neabejoju:)

  6. Odeta:

    Nida, negaliu atsizaveti Tavosiomis nuotraukomis:) Nebematau net blynu, vien grozis grozis grozis:) Dabra reikes laukti blyninkes sugriztanat i namus po atostogu ir isbandyti:)

  7. Nida:

    Grita, dabar, kai parašei, tai paieškojau Google ir radau nuotraukų. Iš tiesų esu mačiusi šiuos augalus:)) Tik nežinojau, kad čia burnočiai:)) Labai ačiū, kad apšvietei:))

  8. Grita:

    Lietuvije burnociai labai megstami kaip darzelio geles,manau,kad ir tu Nida ju esi maciusi.Dideles,ilgos ir ryskiai bordo arba geltonos ilgos kekes labai puosnios,beje lapai irgi yra valgomi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *