Gerai, kad mano čirvinių blynų keptuvė (o taip, aš ją būtiniausiai atsivežiau iš Lietuvos į Australiją!!) stovi garaže, antraip, jei matyčiau tą keptuvę kasdien, širdelių blynus norėčiau valgyti kiekvieniems pusryčiams…
Mes visi juk užaugom ant čirvinių blynų, tiesa? Mūsų namuose tie blynai būdavo kepami kelis kartus per savaitę. Anais laikais elektrinių keptuvių nebuvo, buvo tokios juodos sunkios keptuvės su ilgomis rankomis, kurias kepančiajam vis tekdavo vartyti. Užsižiospojus viena kuri pusė pernelyg apskrusdavo, net prisvildavo, o jei tešlos pridėdavai per daug, ji imdavo kapsėti tiesiai ant liepsnos ir smardinti visą virtuvę… Mama buvo taip atmušusi tešlos receptą, kad ta tešla būdavo sumaišoma greičiau, nei spėdavo įkaisti keptuvė. O tada mudu su broliu sėdėdavom skirtinguose stalo galuose ir laukdavom, kada tiesiai nuo ugnies į stalo vidurį nusileis gražutis traškus nežmoniškai karštas blynas.
Mes su broliu vaikystėj mušdavomės dėl visko, todėl dviese pasidalinti blyną, kuris turi 5 širdeles, buvo misija su pavadinimu „tiksinti bomba”. Kai jau sušlamšdavom kalną tų širdučių, niekam būdavo neįdomu į kiek dalių blynas dalinasi, bet jau tie pirmieji dviem amžinai alkaniem smakam būdavo rimtos kovos objektas.
Čirvinius blynus mes dažniausiai dažydavom į tirpinto sviesto ir grietinės mišinį (tai aišku, kad kiekvienam iš mūsų mama turėjo paruošti po atskirą dubenėlį, pasidalinti padažu iš vieno buvo neįmanoma), per barzdą tas sviesto padažas varvėdavo, bet jau toks skanumėlis buvo, kad net dabar prisimerkiu atsiminusi… Po to, kai pilvai būdavo pilni, užsigardžiuodavom blynus patepę kokia nors uogiene, tačiau saldi uogienė su traškiais čirviniais blynais visada buvo antrasis mūsų pasirinkimas.
Čirvinius blynus labai dažnai kepdavau ir savo dukrai – juk ar gali būti geresnis būdas vaiką primaitinti pusryčiais, kuriuos jis su malonumu valgo? Mano Rūtai nereikėjo blynais su niekuo dalintis, todėl ji tikrai nežino to egzistencinio klausimo „kodėl, na kodėl tos keptuvės taip negudriai suraštuotos, kad blynas dalinamas į nelyginį skaičių širdelių?” 🙂
Šios dienos čirvinių blynų recepto herojės – mano taip mėgstamos cukinijos!! Tešla paskaninta svogūnų laiškais ir krapais, praturtinta haliumi sūriu ir kefyru, užmaišyta su viso grūdo speltų miltais, o blynai patiekti su rūkyta lašiša (tiks bet kokia šaltai ar karštai rūkyta žuvis) ir be lukšto virtu kiaušiniu (tiks ir tradiciškai virtas arba keptas) bei jogurto ir zaatar padažu. Truputis Artimųjų Rytų aromato tikrai bus maloniai sutiktas jūsų skonio receptorių! Toks patiekalas tiks ne tik pusryčiams, bet ir lengvesnei vakarienei.
Savaime suprantama, su cukinijomis galima kepti ir saldžius blynus. Beje. haliumi sūrį turbūt palikčiau ir saldžioje versijoje – su kokiu džemu ar klevų sirupu turėtų puikiai derėti.
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 20 min |
Porcijos |
porc
|
- 500 g cukinijų (stambiai sutarkuotų)
- 2 kiaušiniai (lengvai išplakti)
- 125 ml kefyro
- 100 g haloumi sūrio (stambiai sutarkuoto)
- žiupsnis cukraus
- pundelis žalių svogūno laiškų (susmulkintų)
- pundelis šviežių krapų (susmulkintų)
- druskos, grūstų juodųjų pipirų
- 160 g viso grūdo kvietinių miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- aliejaus (keptuvei patepti)
- karštai rūkytos žuvies (arba kitokios žuvies, arba šaltai rūkytos/sūdytos žuvies)
- graikiško natūralaus jogurto
- zaatar (jei mėgstate, nebūtina)
- kiaušiniai (virti be marškinėlių arba kaip mėgstate, arba kepti)
Ingredientai
Čirviniams blynams
Patiekti
|
|
- Sutarkuotas cukinijas pabarstykite žiupsneliu druskos ir sumaišę rankomis palikite kiauraindyje, kad išskirtų skystį ir nusivarvėtų.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius su kefyru ir tarkuotu haliumi sūriu, įberkite žiupsnelį cukraus, maltų juodųjų pipirų (druskos gali jau ir neprireikti, nes haloumi sūris sūrus ir druskos liks su cukinijomis, tačiau nustatykite druskos kiekį individualiai). Suberkite smulkintus žalumynus, miltus, kepimo miltelius ir viską sumaišykite. Nuo sausiau nuspauskite cukinijas (geriausia tiks cepelinų tarkiams spausti skirtas maišelis arba marlė) ir sudėkite nusausintas cukinijas į tešlą, viską išmaišykite.
- Kepkite čirvinius blynus specialioje keptuvėje, įkaitinę nepamirškite patepti abiejų plokštumų aliejumi. Kepkite apie 3-5 min., arba kol blynai apskrus iš abiejų pusių. Išimkite ir laikykite šiltai, kol keps likę blynai.
- Kiaušinius išvirkite be lukštų, arba kaip mėgstate. Supjaustykite rūkytą žuvį. Jogurtą sumaišykite su zaataru. Patiekite blynus šiltus su rūkyta žuvimi, kiaušiniais ir zaatar'u pagardintu jogurtu.