Rašydama šį blog’ą nuolat susiduriu su dilema: kaip tinkamai vartoti užsienio kalbos žodžius, kurių atitikmens lietuvių kalboje nėra, o jų „praspelinimas” skamba gan keistai. Taip kaip ir šis atvejis – Seviše. Rizikuoju, tačiau darau prielaidą, kad bent jau pavadinimas mano blog’o skaitytojams tikrai girdėtas. O kai įsitikins, kaip paprastai šis sveikas ir gardus užkandis pagaminamas, Ceviche taps mėgiamu užkandžiu ant jų stalo.
Pirmą kartą ceviche paragavau Peru sostinėje Limoje. Besiruošdama kelionei žinojau, kad tai bene garsiausias peruietiškas patiekalas, paplitęs po visą pasaulį. Kadangi tai – žalios žuvies arba jūros gėrybių užkandis, nedrąsu ir netgi nepatartina ragauti cevichę bet kurioje užeigoje. Tiesa, tąkart ceviche jokių nemalonių siurprizų nepateikė, bet, nuoširdžiai, – nepaliko kažkokio stulbinančio įspūdžio.
Bet pastaruoju metu Izraelio restoranuose ceiche yra galima sakyti būtinas meniu įrašas. Ne nuostabu: tai puikiausias būdas panaudoti nuo kitų patiekalų gaminimo likusią šviežią žuvį 🙂 Lygiai taip nutiko ir man: nusipirkau kelis gabaliukus šviežutėlės lašišos ir ispaniškos makrelės file, dalį sunaudojau sušiams, o kitka liko. Negi terliosiesi ir kepsi pusę porcijos žuvies? Geriausia tokiu atveju ją panaudoti cevichei. Juolab, kad mudu su Darium ją labai mėgstam ir nepraleidžiam progos pasirinkti vakarieniaudami restorane kaip starterį.
Šiandien ėmiausi darbo su savo žuvimi 🙂 Kadangi iš Peru atsitempiau storą kulinarijos knygą, gaminimo receptą sutikrinau su joje esančiu įrašu. Bet patobulinau pagal tai, kaip esu įpratusi cevichę ragauti restoranuose. Ir gavosi labai neblogas rezultatas, kurį pasigaminti užtrunka iki 5 minučių (NEPERDEDU)! 🙂 Tiesa, kaip tam vilkui pasakoje, valgyti dar negalima – reikia šiek tiek luktelti 🙂
Tad jei akis užkliuvo už parduotuvėje gulinčios šviežios lašišos ar kokios kitos žuvies, čiupkite gabalėlį, švariai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite gabaėliais (Peru žuvį pjausto tokio dydžio gabalėliais, kokiais mes paprastai patiekiam silkę, izraeliečiai restoranuose pateikia žymiai smulkiau sukapotą žuvį). Užpilkite ją visos citrinos sultimis, įberkite druskos (ragaukite, kad druskos nebūtų nei per daug nei per mažai – ji bet kuriuo atveju neturi dominuoti, veikiau padažas turi būti rūgštus), pabarstykite grūstais pipirais ir būtinai čili. Man skaniausia, kai įpjaustomas šviežias čili pipiras. Gražiausia – jei raudonas:) Bet jei po ranka nėra šviežio, pabarstykite džiovintu čili. Tada čiupkite raudonąjį svogūną, ir supjaustykite jį plonais pailgais šiaudeliais (perpjaukit svogūną per pusę ir paskui drožkite pjaudami ploniau ties viduriu ir storiau ties svogūno išore). Negailėkit svogūno, nes jis skaniai pasimarinuos, bet ir nepersistenkite, nes juk gaminate cevichę, o ne marinuotus svogūnus! Na ir galiausiai pabarstykite kapotomis petražolėmis ir kapotimis kalendromis. Viskas! Jūsų ceviche paruošta! Tiesa, teks šiek tiek palaukti, kol marinatas susigers į žuvį, todėl kiškite cevichę į šaldytuvą. Po valandos – dviejų patikrinkite, ar nereikia pridėti druskos, pipirų, ir galite dėti į lėkštes. Pateikite cevichę su šviežia itališka duonele, o jei norite pasijusti tarsi Limoje, valgykite ceviche su ką tik išvirta karšta saldža bulve (batata).
Skanaus! 🙂
Rasa, žinoma, net labai!
Sveiki, o žalią tuną galima naudot?
Peru i sevica deda AJI pipirus ,daug jos valgiau manau tai pagrindinis prieskonis,dar dedamas spaustas česnakas ir labai tinka truputis vasabio o citrina tik laimo
Sabina, labai ačiū už žinutę ir už patarimus dėl laimų. Iš tiesų, šis patiekalas turi būti rūgštutėlis! Tik ką aš pastebėjau, kad Lietuvoje parduodami laimai turi labai nedaug skysčio… Izraelyje juos augindavo, gal dėl to sultingesni būdavo? Bet tikrai pritariu, kad vieno (lietuviško) laimo čia tikrai nepakanka….
Pats nuostabiausias receptas!!!! Mano vyras yra kilęs iš Peru ir nuolat skūsdavosi, kad Europoje neįmanoma rasti ingridientų peruietiškiems patiekalams, o su visokiais pakaitalais nįmanoma nieko valgyt. Kaip ir Valdas minėjo, mano vyrui taip pat užkliuvo, kad pas mus žuvis ne ta.. Vienaip ar kitaip vieną vakarą padariau jam staigmeną ir pagaminamų pagal šį receptą iš lašišos ceviche. Nuo to karto valgom bent karta per mėnesį ir jis nenustoja girti visiems, kas turi kantrybės klausyti.
Tik pastaba, 1 Laimo neužtenka, žuvis tikrai turi būti rūgšti, taigi aš paprastai spaudžiu 3 laimus ant 600 g žuvies.
Esu buvus Peru. Dar reikia siek tiek garstyciu i ta marinata.
Ačiū už pastabas, Valdai:) Šviežios baltos jūrinės žuvies jau galima gauti – apsilankyk parduotuvėje „Šiaurės jūra”.
Tikrai skanus ir egzotiškas patiekalas, tik problema Lietuvoje su šviežia balta jūros žuvim. Ir maža pastabėlė,žalumynų kapoti negalima!!!! Juos reikia pjaustyti.
Tikrai taip!!!!! Peru, kaip ir kitose Lotynų Amerikos šalyse karaliauja laimai, ne citrinos! Ačiū už pastabą:)
Vienas pataisymas, Peru i cevice deda laima, nes citrinu nelabai jie ir turi. Bet siaip geras receptas 🙂