Po mano paskutinės kelionės po Pietų Afriką galutinai įsitikinau, kad spiralėmis daržoves pjaustantys aparatai tapo tokia kasdienybe, jog be meniu punkto, siūlančio „daržoviškos pastos” versiją, kurioje nėra nė gramo glitimo, negalėtų išgyventi nei vienas save gerbiantis restoranas. Tik pagalvokite, net mano mėgstamiausias Johanesburgo restoranas, kuriame jo savininkas grynakraujis italas tikrai žino, kas yra tikrasis itališkas maistas, savo pastos meniu turi tris pasirinkimus: tradiciniai, viso grūdo arba daržovių makaronai. Padažą prie jų galima pasirinkti kokį tik pageidaujate. Mano draugė, su kuria vakarieniavau, nė nemirktelėjusi užsisakė būtent spiraline pjaustykle supjaustytą „pastą”, kuri buvo pagaminta iš cukinijų. Beje, ši „pasta” anglakalbėse šalyse įgavo net savo pavadinimą – „courgetti„, kitaip sakant žodžių cukinija ir spagetti mišinį:) Mano draugės argumentas buvo neatremiamas: vakarais ji tiesiog vengia valgyti glitimais ir angliavandeniais prisotintą maistą, nes jis sunkiau virškinamas nei daržovės. 

Tad tai buvo dar viena nauja paskata į darbą paleisti savo spiralinę daržovių pjaustyklę. O kadangi cukinijų spagetti jau išmėginau, ėmiausi visai naujos pastos versijos – burokėlių! Tik pagalvokite, užuot valandas kepę burokėlius orkaitėje, arba virę vandenyje, supjaustote juos ilgais „makaronais”, o tada vos kelias minutes apvedrate poroje šaukštų vandens. Tiesą pasakius, burokėliai „verda” garuose, ir tinka valgyti jau po 2-3 minučių, t.y. kai būna al dente. Kaip tikra pasta!

Burokėliai ir ožkos sūris – bene labiausiai tarpusavy derantys ingredientai, todėl jei burokėlių spagetti pateiksite būtent su juo (arba brynza, arba feta, kuri taip pat puikiai tiks), tikrai neprašausite pro šalį. Na o geras pesto padažas čia tiesiog pats prašosi į lėkštę. Aš naudojau meškinio česnako pesto, kurį esu pasigaminusi ankstyvą pavasarį ir jis sėkmingai stovi šaldytuve:) Tačiau naudokite tokį, kokį esate nusipirkę, arba pasigaminkite patys. Beje, gamindami pesto, eksperimentuokite bazilikus keisdami petražolėmis arba rukola, o kedrines pinijas – braziliškais, graikiškais riešutais arba lazdynais… 

Spiralizer
Spiralinė daržovių pjaustyklė – nepamainomas daiktas, kai norite tradicinę pastą pakeisti daržovėmis
Kad būtų lengviau serviruoti, sukarpykite burokėlių „makaronus”
Burokeliu spagetti su ozkos suriu ir pesto
Lengvas, spalvingas ir sveikas vasariškas vegetariškas patiekalas

Burokėlių spagetti su pesto ir ožkos sūriu

4 porcijos

4 burokėliai*, supjaustyti spiraline pjaustykle kaip spagetti makaronai

200g ožkos sūrio (galite pakeisti Brynza arba Feta)

Pesto padažo – pagal skonį

Šviežių bazilikų lapelių, grūstų juodųjų pipirų ir trupučio alyvuogių aliejaus patiekimui 

Burokėlių spagetti sukarpykite trumpesniais „makaronais” – taip bus lengviau patiekti. 2-3 minutes apvirkite keliuose šaukštuose vandens uždengtame puode, kol burokėliai taps al dente

Patiekite su sutrupintu feta sūriu, pesto padažu, pabarstykite pipirais, baziliko lapeliais ir trupučiu alyvuogių aliejaus. 

*Šiam patiekalui burokėlius rinkitės pailgos formos, juos lengviau supjaustysite spiralėmis. Jei neturite spiralinės pjaustyklės, galite supjaustyti burokėlius peiliu, labai plonomis ir ilgomis lazdelėmis. 

Komentarų apie "Burokų spagetti su pesto ir ožkos sūriu": 8

  1. Anonimas:

    Labai labai tobulas derinys! Pesto paruošiau iš paskutinių daržo petražolių, kedro ir migdolų riešutų. Visų ragavusių įvertinta: puikiai !!! Ačiū už receptą 🙂

  2. Nida:

    Sveikinu, Edita!! Maniškis irgi be perstojo kažką drožia:)) Jau net tingisi ką nors rankomis pjaustyti, kai viską spiralėmis paversti galima:)

  3. Edita K.:

    Pagaliau tapau laiminga WMF spiralizer savininke 🙂 Iš tos laimės spagečiais virto visos namuose buvusios bent kiek kietesnės daržovės! Vaizdas tobulas! Tobulas buvo ir šio patiekalo skonis. Tikrai kartosiu ne vieną kartą!

  4. Nida:

    Rūčike, tau tai garantuoju, kad patiks:) Lengvumas neišpasakytas, o burokėlių saldumas puikiai dera su sūrio sūrumu ir pesto… Pasaka.

  5. Nida:

    Violeta – manoji vokiška, elektrinė WMF. Žinau, kad yra ir rankinių, bet nežinau ar jos įveikia kietas daržoves, tokias kaip bulvė ar burokėlis. Reikia, aišku, priprast prie jos. Man ne iš karto gavosi:)

  6. Ruta:

    Jau koks geras receptas!!! Viskas, tikrai paskatinai nusipirkti spiralizer 🙂 valio!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *