Burokėliai tikrai yra nacionalinė lietuviška daržovė, ir aš be jos ilgai neišgyvenčiau. Gerai, kad burokėliai tokios nereiklios daržovės ir jų galima surasti praktiškai visur. Tiesa, burokėliai man skaniausi Lietuvoje, nežinau ar mūsų dirvožemis toks jiems tinkamas, tačiau gyvendama Izraelyje vis skųsdavausi tų burokėlių nesaldumu, ir vis keista būdavo, kad į raudoną mišrainę reikdavo kaip reikiant cukraus įberti, jei norėjosi, kad mišrainės skonis artimesnis autentiškam būtų:) 

Australijoje burokėliai, beje, lygiai tokie pat saldūs ir skanūs kaip lietuviški, tad man čia visiškas komfortas:) Nusipirkau kažkurią dieną jaunų burokėlių su lapais (pas mus, kaip žinia, dabar vasara, tad tie burokėliai su lapais (mano močiutė juos vadindavo „kamblukais“) dabar kaip tik ant bangos). Taip iš tikrųjų tai lapai mane ir sugundė, nes labaaaaaai užsimaniau šviežių burokėlių lapų sriubos:) 

Užtai pačius burokėlius nutariau paruošti pagal Artimjųjų Rytų receptą. Šiai daržovei tikriausiai vietos atsirastų kiekvienoje virtuvėje, arabų – ne išimtis. Man ir pačiai, beje, burokėliai tobuliausiai dera su kuminu… Aš net į raudoną mišrainę šiek tiek kumino įberiu… Jei nebandėte, išbandykit- kuminas unikaliai gerai toje lietuviškoje mišrainėje atsiskleidžia:) 

Šiose burokėlių salotose, kurias gaminau pagal Ottolenghi receptą, yra ir kumino, ir dar keli labai tipiniai arabiškiems kraštams ingredientai.

Visų pirma – sūdytos citrinos. Labai gaila, kad pas mus niekas jomis neprekiauja (o gal prekiauja, gal mano žinios atsilikę??), nes sūdytos (marinuotos) citrinos yra nuostabus daugelio marokietiškų, persiškų patiekalų pagardas. Jas pagaminti taip nesunku, kad net receptą gėda pasakoti – teprireiks citrinų, druskos ir stiklainio. Kaip pasigaminti sūdytas citrinas esu aprašiusi savo knygoje „Izraelio skoniai“, bet jei jos neturit, pažiūrėkit receptą čia

Tiesa, sūdytos citrinos valgyti tinkamos po maždaug 3 savaičių, kai suminkštėja jų odelė (visas citrinos vidurys paprastai išpjaunamas ir išmetamas, o valgoma tik odelė, kuri besimarinuojant įgyja labai netradicinį skonį). Žinoma, mariniuoti reiktų tik nepurkštas, ekologiškas citrinas. Todėl dabar, kai Lietuvoje tikrai galima gauti šviežių šio derliaus citrinų, ir tikrai galima surasti ekologiškų, patariu pasidaryti bent nedidelį stiklainėlį. Pamatysit, vien šioms burokėlių salotoms visas sunaudosit, tikrai neprapuls. 

Dar vienas ingredientas, netradicinis lietuviškai virtuvei, bet be galo dearntis su visais kitais šių burokėlių salotų ingredientais, – tai tachini (sezamų pasta). Sumaišyta su graikišku jogurtu masė tampa labai tiršta, dar tirštesnė nei majonezas, bet užtai kokia maistinga ir sveika (palyginti su majonezu:)). Šio padažo nesistenkite įmaišyti į salotas tobulai – tegul lieka salotos tarsi marmurinės, kam teks daugiau padažo, tai tie tik padėkos 🙂 

Aš šias salotas pateikiau su iranietiškais vegetariškais paplotėliais, skoniai tobulai suderėjo tarpusavy. Tačiau jos tikrai tiks prie visų mėsiškų ir žuvies patiekalų! 

burokeliu salotos baltoje leksteje ant stalo
Burokėlių salotos pagal Ottolenghi
Print Recipe
Burokėlių salotos pagal Ottolenghi
Šios salotos yra visiškas gėris, ir aš tikrai jums iš visos širdies rekomenduoju jas pasigaminti. Tiesa, prireiks vieno neįprasto ingrediento - sūdytų (marinuotų) citrinų. Lietuvoje jų pirkti nemačiau.... Bet gal jau atsirado?? Jei tik galite, nusipirkite ekologiškų citrinų ir pasigaminkite šių marinuotų citrinų stiklainėlį patys. Jos gali stovėti ilgai, o panaudosite jas tikrai daugelyje Artimųjų Rytų patiekalų. Patys nustebsite, kokie nauji horizontai jums atsivers tų citrinų įdėjus į patiekalus...
burokeliu salotos baltoje leksteje
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis vegetariški, burokėliai
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis vegetariški, burokėliai
Porcijos
porc
Ingredientai
burokeliu salotos baltoje leksteje
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Burokėlius įsukite į aliuminio foliją ir kepkite apie 45-60 minučių (kepimo laikas priklauso ir nuo burokėlių dydžio, ir nuo rūšies), kol burokėliai bus visiškai minkšti. Atvėsinkite, nulupkite odeles ir supjaustykite apie 0,5cm storumo riekelėmis. Sudėkite nurokėlius į didelį dubenį
  2. Alyvuogių aliejų įkaitinkite nedidelėje keptuvėje ir suberkite kumino sėklas. Kepinkite apie 3 minutes, arba kol sėklos ims sproginėti. Šį karštą aliejų supilkite ant burokėlių, ten pat suberkite pjaustytus svogūnus, susmulkintas marinuotas citrinas, įpilkite citrinų sulčių, suberkite krapus ir įberkite apie 1 šaukštelį druskos bei įberkite pipirų. Viską gerai sumaišykite.
  3. Sumaišykite nedideliame dubenėlyje jogurtą ir tachini, ir šios masės įdėkite į burokėlius. Labai lengvai pamaišykite (nesistenkite, kad viskas gerai pasiskirstytų, tegul lieka salotos margos), ir patiekite.
Pastabos

*kaip sūsyti (marinuoti) citrinas esu aprašiusi savo knygoje "Izraelio virtuvė". Receptas ypač paprastas - teprireiks citrinų ir daug druskos. Receptą taip pat galite susirasti ir internete... 

Recepto šaltinis - Ottolenghi "Simple"

Komentarų apie "Burokėlių salotos pagal Ottolenghi": 4

  1. Pingback: Bulguro ir pomidorų troškinys su keptais baklažanais ir jogurtu – Nidos receptai

  2. Mindaugas:

    Ar galima keptus burokėlius keisti virtais iś prekybcentrio?

  3. Pingback: Iranietiški vegetariški paplotėliai – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.