Ar tai duona, ar pyragas? Štai kur didžiausias klausimas!
Tai dar vienas receptas, kurį su bičiule Rūta Paulauskiene gaminome šeštadienį, FB live transliacijos metu. Kas jau kas, o šis kepinys sulaukė bene daugiausiai susidomėjimo, žinau, kad recepto laukia ko ne pusė Lietuvos:) Neabejoju, kad šventėms pravers, o aš negaišdama laiko juo ir dalinuosi!
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 80 min |
Porcijos |
vnt
|
Ingredientai
Sėklų mišiniui
- 50 g avižinių dribsnių
- 10 g čiobrelių lapelių (šviežių arba džiovintų)
- 50 g moliūgo sėklų
- 2 šaukšteliai kmynų
- 2 šaukšteliai juodgrūdės sėklų (nigella seeds)
Duonos tešlai
- 100 g kvietinių miltų
- 100 g viso grūdo kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- ¼ šaukštelio valgomosios sodos
- ¾ šaukštelio druskos
- 2 burokėliai sutarkuoti smulkiai (žali, ne virti!) viso 200g
- 2 kiaušiniai
- 80 ml aliejaus (naudojau rapsų)
- 80 g grietinės
- 1 šaukštas medaus
- 20 g tarkuoto parmezano sūrio
- 120 g ožkų sūrio (minkšto) sutrupinto gabalėliais
Ingredientai
Sėklų mišiniui
Duonos tešlai
|
|
Procesas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite pailgą kepimo formą (20x10cm), galite patepti ją riebalais ir/arba iškloti pergamentiniu popieriumi.
- Sumaišykite visas sėklas nedideliame dubenėlyje. Atidėkite šio mišinio 1 šaukštą į šalį - jo prireiks duonos viršui pabarstyti. Dideliame dubenyje sumaišykite abi rūšis miltų, kepimo miltelius, sodą ir druską. Sudėkite tarkuotus burokėlius ir suberkite sėklų mišinį.
- Kitame nedideliame dubenėlyje suplakite kiaušinius, sumaišykite juos su aliejumi, grietine, medumi ir parmezano sūriu. Šį mišinį supilkite į puodą su miltais ir burokėliais, ir mentele viską sumaišykite. Pabaigjoe labai atsargiai įmaišykite ožkos sūrio gabalėlius, saugdami juos, kad nesusitrintų.
- Šią masę supilkite į paruoštą kepimo skardą. Viršų išlyginkite ir pabarstykite sėklų mišiniu. Kepkite 40 minučių orkiatės viduryje. Tada pyrago viršų uždenkite aliuminio folijos gabalėliu ir toliau kepkite apie 40 minučių. Pyragas turi likti mažumėlę drėgnas, todėl kai įkišite medinį pagaliuką, jis nebus visiškai sausas, tačiau ir ne pernelyg drėgnas. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite apie 5 minutes, tada išimkite iš kepimo formos ir atvėsinkite pilnai ant grotelių (sėklų puse į viršų). Pravėsinkite mažiausiai 20 minučių prieš pjaustydami.
Pastabos
Duona išliks minkšta ir tinkama valgyti mažiausiai savaitę, jei laikysite ją sandariai uždarytame inde. Taip pat šį kepinį galite užšaldyti. Kitą dieną šią duoną galite paskrudinti tosteryje.
Recepto šaltinis - Ottolenghi "Simple"
Laura, labai džiaugiuosi! Burokėlių nusunkti nereikėtų, jų sultys čia pasitarnauja kaip skystis, kurio reikia kepiniui. Šios duonos konsistencija turi būti labiau panaši į keksą (ar drėgną pyragą), nei duoną.
Jūsų burokelių duona buvo Velykų topas! Nurungė visus patiekalus. Labai skanus atradimas!
Norėjau paklaust, ar reikia nusunkti burokėlius? Aš apsunkiau, duona gavosi šlapoka, panaši į keksą. Jei būčiau sausai nusunkus, turbūt būtų sausesnė.
Nijole, dėkoju už gražius palinkėjimus, nuostabių Velykų ir jums:)
Dėl burokėlių raudonumo – jis tikrai labai saikingas, o kai kuriais atvejais beveik net nepastebimas. Nemanau, kad sutarkavimo būdas čia buvo esmė, man taip pat skirtingais kartais skirtingas raudonumas gavosi. Gal tai priklauso nuo to, kokie sultingi burokėliai? Sezono pradžioje – vienaip, o pernykščiai su mažiau sulčių – kitaip?… Sunku pasakyti… Tiesa, skoniui tas neturi reikšmės, bet ir man norėtųsi, kad duona būtų dar raudonesnė 🙂
Nuostabus duonos skonis! Ir jūsų visi receptai – dieviški. Tik kažko mano duonoje dingo burokėlių raudonumas. Gali būti, kad per plonais šiaudeliais sutarkavau. Ačiū! Ir ramių Velykų jums! Ir Prisikėlimo stebuklo visam pasauliui!!!
Lijana, nu taip faina, kad norėtųsi apsikabinti :)) Super super džiaugiuosi!!!!!
Nida Puikioji!Eilinį kart dėkinga už skonių įvairovę.Ši duona kažkaip keistai nereali.Ir išvis-pas mane dabar ,,Nidadieniai,,- ir baklažanai ir migdolinis keksas,o savaitgaliui šis nuostabus sakyčiau duonpyragis.Jūs esat GĖRIS!!!
Dalia, labai labai džiaugiuosi!!
Wau, kepu jau antra kartą, vaišinu visus ką galiu ir visiem šis kepinys tobulas. Ačiū už receptą, jis mano atradimas.
Alva, nereikia gesinti, nes čia dedamas ir rūgšties turintis produktas, tad nusigesina soda jau tešloje.
Sveikia.
O soda reikia “nugesinti” actu, kad po to nesijaustu sodos skonis.
Giedre, puikiai apibūdinot tą skonių harmoniją viename patiekale:)
Nu šita duona tai yra toks skonių telkinys, kad man gaila ją kažkuo ir gardinti.
O Ottolenghi man apskritai, – yra virtuvės dievas. Kažkaip pirkdama Simple galvojau, kad bus eilinė knygelė ant virtuvės palangės, bet nė velnio – dabar stovi susirėmusi su pagrindinėmis knygomis.
Diana, kaip faina!! 🙂
Labai skanus atradimas, dėkui! Ta proga dar ir Ottolenghi „Simple” knygą užsisakiau 🙂
Ramune, viena ji – super skani:) Bet Ottolenghi siūlo valgyti su sviestu ir su sūdyta lašiša, idealu jei sūdant dar įdedat burokėlių, ir lašiša gražiai nusidažo pakraštėlyje skaisičiai raudona spalva. Bet pas mus ji taip greitai išgaravo (beje, du kepaliukai iškart), kad net nespėjom su niekuo kitu išragauti. Sako skani labai ji ir rytojaus dieną patoastinta…
Kaip įdomiai skonis visai nesidėlioja galvoje:) kaži su kokiu paštetu skanu būtų ar geriau vieną šią duonelę valgyti?
Pingback: Cukinijų paplotėliai su aromatingu padažu pagal Ottolenghi – Nidos receptai