Vasara jau link pabaigos, bet šiemet metai ypatingi tuo, kad kaip niekada turime progų daug laiko leisti namuose ar sodybose. Ir būtent todėl šiemet kaip niekada visi ieško naujų idėjų kaip pradžiuginti savo šeimą ir draugus, naujų recpetų išbandymui, jau patirtų, ir dar nepažįstamų skonių išragavimui. 

Ne paslaptis, kad šiemet ne vieni namai atsinaujino ir prasiplėtė, žmonės staiga suprato, kad jiems reikia naujų erdvių laisvalaikiui, terasų ir poilsio zonų, bet užvis svarbiausia, kad daugelis suprato, kaip svarbu turėti gerą grilį. Gerą – tai tokį, kuriam visiškai nesvarbu, ar už lango sniegas ar saulė, kuris gali veikti bet kokiu oru ir bet kokiu sezonu, kuris patikimas ir ilgaamžis, kuris funkcionalus iki negalėjimo, nes gali būti ir picos krosnimi, ir griliumi ir rūkykla, ir, ką čia slėpti,- kuris yra puikus dizaino elementas bet kurių namų erdvėje. Savaime suprantama, aš kalbu apie savo mylimą Big Green Egg 🙂 Tiek mylimą, kad mano terasoje jau yra ne vienas, o du žali kiaušiniai, nes vieno gėrio man jau per maža, gėrio man reikia DAUG:) 

Tai kadangi ir mano namuose šiemet įvyko didysis „karantino projektas” su pavadinimu „terasa”, tai toje terasoje su visa žalių kiaušinių ekspozicija tiesiog privaloma buvo surengti tikrą burgerių fiestą:)

Anuomet buvusi egzotika, burgeriai jau senokai tapo visiškai įprastu mums patiekalu. Šiais laikais, kai neturi jokių minčių vakarėliui, kultiniai burgeriai tampa pačiu paprasčiausiai įgyvendinamu kulinariniu projektu. Juos jau pagamintus galima įsigyti geroje mėsinėje, belieka tik užkurti grilio dūmą. Tačiau aš sakiau ir sakysiu, jog ne apie burgerius kalba būna tokiuose vakarėliuose, oi ne apie burgerius… Bet apie burgerių priedus, be kurių šie būtų tik paprasti suvožtiniai… 

Todėl šiandien aš noriu su jumis pasidalinti idėjomis ir receptais, kaip burgerių fiestą padaryti tikra švente. Kad džiaugtųsi ne vien mėsavalgiai, bet ir vegetarai, kad traškių užkandžių ir padažų stalas būtų ne ką mažiau viliojantis nei sultingi paplotėliai, įrėminti tarp paskrudintos bandelės puselių. 

Įprasta burgerius patiekti su čipsais – traškiomis bulvytėmis. Jei norite neįprastų skonių, tradicines bulves pakeiskite saldžiomis, arba pasirinkite pagardams rūkytą papriką, kajeno pipirus ir laimo žievelę. Būtinų būtiniausiai pasigaminkite ir greitai sumaišomo jogurtinio padažo – jis tiks ir burgeriams pagardinti, ir traškiems svogūnų žiedams pamirkyti. Tie svogūnų žiedai, išvirti karštame aliejuje, yra pavojingi, nes pradėjus smaližiauti, neįmanoma sustoti. Būtinai pasiruoškite ir karamelizuoto čili pipirų padažo su romu – jo egzotiškas aromatas tikrai pakylės net paprasčiausią mėsos gabalėlį iki dangaus. Šis padažas gali stovėti šaldytuve net mėnesį, tad pasiruoškite jį iš anksto. Jei neturite laiko – tiks ir bet koks kitas čili džemas, gal dar turite jo pasigaminę pagal šį receptą?

Na o kai jau draugai bus sukviesti, stalas paruoštas, beliks tik užkurti savo Big Green Egg (ar kitą kamado tipo grilį) ir apskrudinti dūmu kvepiančius paplotėlius. Gal norėsite lengvesnės vakarienės – rinkitės kynvų (bolivinių balandų) ir burokėlių burgerius. Jei esate pasiruošę paragauti kažką neįprasto – jums patikti turėtų lęšių burgeriai. Na o jei išsiilgote egzotikos, neprašausite pasigaminę korėjietiškų burgerių – jie ne tik sušildys iš vidaus, bet ir nutransortuos akimirkai į egzotiškuosius Tolimuosius Rytus…

Tad perduodu sceną jums! Tegul jau šį savaitgalį rūksta skanus dūmas, kviečiantis prie bendro stalo vis dar atostogų ritmu gyvenančius bičiulius. 

Priedai prie burgerių dažnai būna net svarbessni nei patys burgeriai 🙂
Traškūs svogūnų žiedai, kepti kefyro tešloje… niam niam
Būtinas burgerių vakarėlio atributas – šis jogurtinis padažas. Universalus visiems atvejams ir visiems skoniams
Beliks užkurti grilį ir gerai įkaitinti špižinę keptuvę
Vegetariški burgeriai – šio sezono hitas!
Jei mėgstate, burgerius galite pagardinti sūriu
Sūriui išsilydyti ir apkepti prireiks vos dviejų minučių
Korėjietiški burgeriai keps šiek tiek ilgiau
Patiekite burgerius su bulvių čipsais
Mėsos mėgėjams – korėjietiškas burgeris su specialiu padažu ir traškiais kopūstais
Vegetariškas burgeris su kynva ir burokėliais, ir dar su gausiu trintų avokadų ir fetos sluoksniu
Vegetariškų burgerių karalius – su lęšiais, spiralėmis pjaustytomis cukinijomis
Karamelizuotas čili pipirų pagardas su romu. Nepamainomas su bet kokiais burgeriais, ir ne tik
Jums beliko tik susiplanuoti pirkinius ir susikviesti svečius
Print Recipe
Bolivinių balandų ir burokėlių burgeriai
Kruopų burgeriai - puiki alternatyva mėsiškiems. Šis pagamintas su kynva (bolivine balanda), bet tiks ir kitos kruopos (ryžiai, speltos). Jei norite traškesnių burgerių - tarkuokite burokėlius burokine tarka
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis vegetariški, grilis
Porcijos
vnt
Ingredientai
Patiekimui
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis vegetariški, grilis
Porcijos
vnt
Ingredientai
Patiekimui
Procesas
  1. Mažoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Dubenyje sumaišykite apkepintus svogūnus, virtas kruopas**, tarkuotus burokėlius, sutrupintą feta sūrį, miltus, krapus, kiaušinį, pagardinkite prieskoniais ir druska. Masė turi būti lipni, bet ne per skysta (jei per skysta ir nelaiko formos, įberkite daugiau miltų, jei pernelyg biri - įmuškite dar vieną kiaušinį). Šlapiomis rankomis tvirtai spaudžiant suformuokite paplotėlius. Spauskite negailėdami, antraip kepant burgeriai gali suirti. Išdėliokite ant padėklo ar lėkštės, uždenkite maistine plėvele ir padėkite šaltai (geriausia, jei paliksite visai nakčiai, tada burgeriai sutvirtės, tačiau privalote palikti bent jau pusvalandį šaldytuve).
  2. Gerai įkaitinkite Big Green Egg (ar kitokį kamado tipo) grilį, ant grotelių dėkite špižinę keptuvę, ir palikite ją įkaisti. Grilio temperatūra turėtų būti apie 180-190C. Grilio keptuvę patepkite aliejumi, palaukite kol jis gerai įkais. Dėkite burgerius ir palikite juos kepti apie 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Tada atsargiai apverskite burgerius mentele kita puse, ir kepkite dar maždaug tiek, kol apskrus ir kita pusė.
  3. Pašildykite burgerių bandeles. Dubenėlyje sumaigykite avokadus su fetos sūriu, pašlakstykite citrinų sultimis. Šiuo mišiniu patepkite kiekvienos bandelės apatinę dalį, ant avokadų dėkite burgerius, tada - raugintų agurkėlių riekeles, ir užvožkite viršutine bandelės dalimi, prieš tą ją galite patepti avokadų mase taip pat.
Pastabos

*Burokėlius galite tarkuoti arba smulkiai arba stambiai. Stambiai tarkuojant burgeriai bus traškesni, smulkiai - minkštesni, sultingesni. Tokiu atveju prireiks daugiau miltų. Stambiai tarkuojant reikės daugiau kiaušinio.

**Kruopas išvirkite iš vakaro, taip bus lengviau formuoti burgerius. Galite naudoti ir kitokias kruopas, labai tiks ryžiai (ypač raudonieji arba rudieji), taip pat speltų kruopos

Burgerius galite kepti ir orkaitėje, 210C temperatūroje. Išdėliokite juos ant aliejumi patepto pergamentinio popieriaus ir kepkite apie 10-14 minučių, atsargiai apverskite ir kepkite dar tiek pat. 

Prisiminkite, kad kuo burgeriai mažesni, tuo lengviau juos apversti:)

Recepto šaltinis - Simply Ancient Grains, Maria Speck

Print Recipe
Korėjietiški burgeriai
sultingi jautienos burgeriai su aitriais korėjietiškais prieskoniais ir gaiviais priedais
Course Main Dish
Virtuvė Azijos fusion
Raktažodis grilis
Porcijos
vnt
Ingredientai
Patiekimui
Padažui
Course Main Dish
Virtuvė Azijos fusion
Raktažodis grilis
Porcijos
vnt
Ingredientai
Patiekimui
Padažui
Procesas
  1. Visus burgerio ingredientus sumaišykite (geriausia rankomis). Šlapiomis rankomis suformuokite 4 burgerius ir padėkite bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
  2. Įkaitinkite grilį (aš naudoju Big Green Egg) iki 190C (be konvEggtoriaus), ant paprastų grotelių uždėkite špižinę keptuvę, kurią palikite gerai įkaisti. Keptuvę patepkite trupučiu aliejaus, kepkite burgerius kiekvieną pusę maždaug 5-6 minutes, arba kol gražiai apskrus.
  3. Trumpai pakaitinkite bandelių puseles. Jas ištepkite majonezo ir skrudintų sezamų aliejaus padažu. Ant apatinės bandelės dalies dėkite burgerį, gardinkite raugintais agurkais, plonai pjaustytais traškiais kopūstais ir užvožkite viršutine bandelės dalimi. Valgant galite pagardinti dar trupučiu Gochujang padažo.
Pastabos

*Gochujang - tai korėjietiška aitriųjų pipirų ir miso padažas, ieškokite didžiuosiuose prekybos centruose. Jei neturite, pakeiskite pomidorų padažu ir įberkite čili 

Recepto šaltinis - Olive magazine

Print Recipe
Vegetariškas lešių burgeris su cukinijų makaronais
Kupinas baltymų vegetariškas burgeris
Course Main Dish
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis vegetariški, grilis
Porcijos
vnt
Ingredientai
Priedai patiekimui
Course Main Dish
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis vegetariški, grilis
Porcijos
vnt
Ingredientai
Priedai patiekimui
Procesas
  1. Įkaitinkite keptuvėje šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus, kol taps minkšti. Pabaigoje suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Sudėkite svogūnus į dubenį, ten pat sudėkite likuisus burgerių ingredientus ir sumaišykite. Suformuokite 4 tamprius rutulius, tada juos suplokite ir suformuokite papločius.
  2. Ant įkaitintų Big Green Egg (ar kitokio kamado tipo grilio) grotelių dėkite špižinę keptuvę ir leiskite jai gerai įkaisti. Patepkite keptuvę likusiu aliejumi ir sudėkite paplotėlius. Kepinkite apie 3-4 minutes, kol viena pusė gražiai apskrus, tada apverskite, pakepinkite porą minučių, uždėkite ant viršaus sūrio riekelę, ir kepinkite dar 2 minutes.
  3. Pašiildykite bandeles. Patepkite apatinę bandelės dalš humusu (arba kitokiu padažu), ant jo dėkite cukinijų makaronus, tada ant viršaus - pomidorus, ant jų - lęšių burgerius, patepkite juos karamelizuotu čili džemu su romu, ir užvožkite viršutine bandelės dalimi.
Pastabos

Recepto šaltinis - Donna Hay

Print Recipe
Jogurtinis burgerių padažas
Be galo skanus padažas, tiesiog privalomas burgerių vakarėlio stalui. Skanus ne tik su burgeriais, bet ir su skrudintais svogūnų žiedais, bulvių čipsais...
Course Užkandžiai
Raktažodis grilis
Porcijos
stiklinės
Ingredientai
Course Užkandžiai
Raktažodis grilis
Porcijos
stiklinės
Ingredientai
Procesas
  1. Visus ingredientus sumaišykite. Šį padažą galite laikyti šaldytuve sandariai užsidarančiame indelyje 2 savaites.
Pastabos

Recepto šaltinis - Donna Hay.

Print Recipe
Bulvių čipsai su rūkyta paprika
Pagal šį receptą galite gaminti čipsus ir iš įprastų bulvių ir iš saldžiųjų (batatų).
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis vegetariški, bulvės
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis vegetariški, bulvės
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitnkite orkaitę iki 190C. Dvi dideles kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Bulves sudėkite į didelį dubenį, pašlakstykite aliejumi ir rankomis išmaišykite, įsitikindami kad kiekvienas gabalėlis pasidengė riebalais. Suberkite į kepimo skardas, paskirstykite po visą paviršių. Kepkite apie 40 minučių, arba kol taps traškios (kelis kartus pamaišykite kepant, kad skrustų tolygiai).
  2. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir šiuo mišiniu pabarstykite iškepusias bulves. Patiekite iškart.
Print Recipe
Karamelizuotų čili pipirų džemas su romu
Saldus tirštas pagardas, tinkantis su burgeriais, traškiomis bulvytėmis ar bet kokia mėsa bei vegetariškais užkandžiais
Course Užkandžiai
Virtuvė Azijos fusion
Porcijos
stiklinės
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Azijos fusion
Porcijos
stiklinės
Ingredientai
Procesas
  1. Dideliame puode su soru dugnu įkaitinkite alieju, jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili, ir kepinkite dar minutę. Tada sudėkite cukrų, auksinį padažą, actą, papriką, čili dribsnius ir romą, užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki minimalios ir virkite apie 8 minutes, arba kol padažas sutirtšės.
Pastabos

Šį padažą galite laikyti uždarame inde šaldyuve mėnesį.

Recepto šaltinis - Donna Hay. 

Print Recipe
Traškūs svogūnų žiedai kefyro tešloje
Gardūs traškūs svogūnų žiedai, skaniausi kol karšti, su jogurtiniu burgerių padažu
Course Užkandžiai
Virtuvė Britų
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Britų
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Į dubenį supilkite kefyrą, suberkite kepimo miltelius, kajeno pipirus, druską, pipirus, ir įberkite pusę kiekio (150g arba 1 stiklinę) miltų. Užmaišykite tešlą. Likusius miltus suberkite į gilesnį dubenėlį.
  2. Įkaitinkite puode (maždaug ⅓ jo tūrio) aliejų. Kai jis pasieks 180C, apvoliokite svogūnų žiedus miltuose, nupurtykite jų perteklių, tada kiekvieną žiedą įmerkite į kefyro tešlą, leisdami tešlos pertekliui nuvarvėti, ir dėkite į karštus riebalus. Svogūnus skrudinkite dalimis, neperkraidami indo. Kiaurasamčiu ištraukite jau apkskrudusius svogūnus ir dėkite į indą, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite karštus.
Pastabos

Recepto šaltinis -Donna Hay

Komentarų apie "Burgerių fiesta: korėjietiškas mėsiškas, du vegetariški ir daug puikiųjų priedų bei pagardų": 2

  1. Nida:

    Ačiū, Simona:) Kaip faina, kad pataikiau į temą:) Dėl čipsų – nuotraukoje matote būtent iš saldžių bulvių!

  2. Simona:

    Miela Nida, jūs kaip visada į dešimtuką : tik pradeda galvoj kirbėti mintis, kad norisi kažko naujo – jūs šast ir įdedat visą puokštę idomybių dar ir su įkvepiančiais aprašymais . Tik vienas klausimėlis – ar bulvių čipsus galima daryti iš saldžių bulvių ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *