Man dar neteko gyventi tokioje šalyje, kur visas per metus vykstančių renginių krūvis sukrenta į pusantro mėnesio: visą lapkritį ir pusę gruodžio. Susidaro įspūdis, kad australai, grįžę po vasaros atostogų vasario pradžioje, lėtų lėčiausiai įsivažiuoja į darbus, nes orai dar tokie saulėti ir šilti, kad verčiau kiekvieną laisvą minutę paskirti banglentei ir smėliui paplūdimyje, tada rudenį (balandį-gegužę) jie ruošiasi ateinančiai žiemai ir nieko pernelyg daug neplanuoja, nes visą žiemą (nuo birželio iki rugsėjo) tūno savo nešildomuose namuose ir ofisuose sustirę iš šalčio, apsisukę elektrinėmis antklodėmis, avėdami kelius siekiančius kailinius ugg’us, laukdami ateinant pavasario ir dar labiau – vasaros, o kai jau ta vasara pagaliau ateina, tada reikia „atidirbti” už visus visutėlius metus, nes nuo gruodžio 15 visi iki vieno pakabina spynas ant savo ofisų (ir net parduotuvių, kavinių, restoranų) durų ir dumia mėnesiui ilsėtis. Ne tik ilsėtis, bet ir švęsti Naujų Metų, iškylauti gamtoje, voliotis pležuose ir tiesiog mėgautis gyvenimu. Tad pamėginkite dabar įsivaizduoti, jei visus metus šiaip nieko labai nedarytumėt, o visus iki vieno rimtus darbus sukeltumėte į metų pabaigą, jums reiktų su visais viską aptarti, užbaigti projektus, pasisveikinti su artėjančiomis Kalėdomis, padaryti vakarėlius su kolegomis atsisveikinant iki kitų metų, pasiruošti atostogoms, susiplanuoti mėnesį poilsio…. Tad jei jau įsivaizdavote, dabar žinote kaip Australijoje atrodo lapkritis ir ypač gruodis (tiksliau pirma jo pusė).
Šiomis dienomis tiesiog nežinia ko griebtis – kasdien reikia pasirinkti į kurį renginį iš gautų 3-4 pakvietimų eiti, ko ne kasdien – vis kito ratelio/klubo/bendruomenės „metų pabaigimo” pasimatymas, be to, savo darbus baigia ir išsikrausto koks trečdalis kolegų iš diplomatinio korpuso, su kuriais užmezgei labai gražias draugystes, todėl vis vyksta atsisveikinimo pusryčiai/pietūs/kokteilių vakarėliai/vakarienės… O kur dar mūsų pačių Kalėdos ir Nauji Metai?….
Gerai tik tai, kad tomis Kalėdomis čia, Australijoje, iš tikrųjų nė kiek nekvepia, tai ir nenervina, kad prarandi tą magišką pasiruošimo šventėms laikotarpį 🙂 Kur tau čia kvepės Kalėdomis, kai už lango spigina +28C ir daugiau, todėl viskas, apie ką svajoji, yra lėkštė šaltibarščių ir rieko šalto arbūzo, bet ne keptos žąsys, kalakutai ir mieliniai pyragai 🙂 Gerai, kad nemažai tų „kalėdinių” patiekalų pasigaminau dar australišką žiemą (liepos-rugpjūčio mėnesiais), tai jaučiuosi tarsi dalinai šventes jau atšventusi… Tačiau vieną kitą receptą jums dar pateiksiu, nes kai kurie išbandyti patiekalai tapo tokie mūsų mėgiami, kad juos kartoju ypač dažnai, taip dažnai, kad net pamirštu, jog jų receptais dar nepasidalinau su jumis 🙂
Vienas tų man labai „prilipusių” patiekalų yra šis bulvių ir šparaginių pupelių garnyras. Jis tikrai šventiškas (kad ir kaip paprastai būtų paruošiamas!), bet net ir pats savaime jis gali būti tiesiog lengva Advento laikotarpiui tikama vegetariška vakariene. Nepergyvenkit, jei tokiu metu sunku gauti šviežių šparaginių pupelių – čia tiks ir šaldytos, kurių tikrai gausu Lietuvos prekybos centruose.
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 30 min |
Porcijos |
porc
|
- 400 g bulvių
- 500 g šparaginių pupelių
- 60 g lazdyno riešutų (paskrudintų ir pasmulkintų)
- sauja žalių kalendrų lapelių
- sauja mėtų lapelių
- 1 šaukštelis su kaupu Dijon garstyčių
- 3 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai balto vyno acto
- 1 šaukštas graikiško natūralaus jogurto
- druskos, pipirų
Ingredientai
Jogurtiniam užpilui
|
|
- Nuskustas bulves išvirkite gerai pasūdytame vandenyje, apie 20 minučių, arba kol jos bus visiškai minkštos. Nusausinkit, ir kai šiek tiek pravės, supjaustykite apie kąsnio didumo gabalėliais. Kol bulvės verda, išvirkite šparagines pupeles (kad jos išliktų skaisčiai žalios, sudėkite pupeles į verdantį pasūdytą vandenį ir maždaug po 1-2 minučių išgriebkite ir iškart panardinkite į dubenį ledinio vandens, kad tuoj pat nustotų virę ir išlaikytų skaisčiai žalią spalvą). Jei pupelės vis dar nėra minkštos (šiam užkandžiui jos gali išlikti švelniai traškios), galite pabaigti virti dar kelias minutes, išėmę pupeles iš šalto vandens ir įdėję atgal į verdantį vandenį. Nusausinkite pupeles ir supjaustykite apie 4cm dydžio gabalėliais.
- Iš nurodytų ingredientų sumaišykite padažą, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Dubenyje sumaišykite bulves, pupeles, suberkite lazdyno riešutus, pasmulkintas prieskonines žoles, užpilkite padažu ir viską gerai išmaišykite.
Ačiū, tikrai labai geras ir išsprendžia “reikia ir bulvių, ir daržovių prie mėsos” klausimą. Kitą kartą daugiau reiks padaryti, kad liktų kitos dienos pietums šalto.
Ksenija – ir taip ir taip!! Jis skanus šiltas (labiau kaip garnyras), bet labai geras ir kambario temperatūros (daugiau kaip salotos)
Sveiki, Nida, o šis patiekalas šiltas ar šaltas valgomas? Aš kažkaip nesupratau 🙂