Praėjusį savaitgalį mes gana spontaniškai susiorganizavom poros dienų išvyką į australišką kaimą – žemdirbystės stostinę Griffith. Jis nėra toli nuo mūsų (australiškais terminais, žinoma, – apie 400km), tačiau į tokią kelionę verčiau važiuoti su nakvyne. Juoba, kad visas regionas garsėja vienomis geriausių šalies vyninių (tad vyno degustacijos – būtinoji programos dalis) ir dažnai vadinamas „Australijos duonos krepšiu”. 

Kokio derlingumo žemės aplink tą Griffith!… Važiuojant tiesutėliu keliu kiekviename šone matai kilometrus besitęsiančias tvarkingai sulygiuotas apelsinmendžių lysves, kas keliasdešimt kilometrų įrengtus grūdų terminalus, į kurių arkas įvažiavus traukiniui tiesiai į krovininį vagoną suberiami kviečiai ar ryžiai. Pastarųjų plantacijos nustebino ir mane – nežinojau, jog Australijoje auginami ryžiai, maniau visi, kuriuos perkam, atkeliavę iš Azijos… Griffith apylinkėse, pasirodo, auginami migdolai bei medvilnė, iš čia į visus šalies supermarketus išvežami pomidorai ir salotos, ir laisvai laikomų vištų kiaušiniai. Kad miestelyje dominuoja fermeriai, spręsti galima iš pagrindinės jo gatvelės parduotuvių – kas antroje parduodami darbo drabužiai (vėjus ir lietų atlaikančios ryškių spalvų striukės, pašiltinti marškiniai (šaltam sezonui), nesudėvimos kelnės…), jo prieigose eilėmis išrikiuota žvilganti žemės ūkio technika… 

Tačiau Griffith turi ir dar vieną skiriamąjį bruožą: net 60% miestelio gyventojų – italai. Ne naujai emigravę, tačiau gyvenantys čia mažų mažiausiai pastarąjį šimtmetį. O kur italai – ten beprotiška meilė maistui, ir, savaime suprantama, išskirtinio gerumo kava! Australijoje gauti prastos kavos ir šiaip vargu ar įmanoma, tačiau ta, kurią verda Griffith’e, tikrai yra wow.

Bet yra ir pikantiškų niuansų tame italų miestelyje… Kadaise, dar 20 amžiaus 7 dešimtmetyje, šiose derlingose apylinkėse augo ne vien į supermarketus patenkančios daržovės ir vaisiai, tačiau klestėjo ir marihuanos rinka. Ją valdė, kaip priklauso, ištisas klanas šešėlinio pasaulio vaikinų, vadovaujamų italų mafijos barono. Nelabai kas galėjo susitvarkyti su tais vietiniais mafijozais, gyvenančiais pagal savas taisykles. Garsiai nuskambėjo anuomet istorija, kai vienas iš Griffith’o kilęs Australijos politikas pasišventė vienąkart sutvarkyti šias struktūras ir išgelbėti regioną nuo gėdingos narkotikų augintojų ir platintojų irštvos etiketės, tačiau neilgai trukus politikas išnyko be pėdsakų taip, jog jo kūno iki šiol niekas taip ir nesurado. Tiesa, už šią žmogžudystę po ilgų teismo procesų visgi į kalėjimą sėdo ir garsusis narkotikų baronas, ir jo sėbrai. 

Aplankę kelias Griffith’o vynines, nusipirktus butelius iki mašinos vežėme specialiu krovininiu vežimėliu – tai įprasta praktika vyninių parduotuvėse, kitokių čia net nėra:) Aukščiausius įvertinimus penlę gėrimai vyininėse parduodami tikrai žemomis kainomis, tad pirkėjai į mašinas pirkinius rikiuoja ne buteliais, bet dėžėmis. Mūsų automobilio bagažinė greitai prisipildė ne tik vynais, beti ir naminės pasatos buteliais, itališkos rankų darbo pastos pakeliais, aromatinėmis žolelėmis prigardinto vyno acto bei alyvuogių aliejaus buteliais, taip pat kitokiomis itališkomis įdomybėmis, pavyzdžiui, saulėje džiovintų cukinijų užkandžiu (kai paragausiu, parašysiu apie ką jis:))

O atliepiant tą žemdirbystės sostinės kelionės nuotaiką, šiandien su jumis dalinuosi vienų super greitų ir super paprastų vasaros sezono salotų patiekalu – brokolių tabuleh. Šios gaivios salotos nepamainomos prie griliaus patiekalų – tiek mėsos, tiek žuvies. 

Paprastai tabuleh (tabbouleh) yra gaminamos iš kalno žalumynų ir mirkytų skaldytų kviečių (bulguro) – jų receptas yra mano knygoje „Izraelio skoniai” (labai dažnai šias salotas pagal knygos receptą gaminu!!), tačiau šiose bulgurą keičia smulkinti brokoliai. Paprastai paruošiamos, žalios, maistingos ir super gardžios, papildančios dūmu kvepiančio kepsnio skonį.

Prie dūmu kvepiančių kepsnių geriausia tiks brokolkių tabouleh
Salotas sumaišę palikite pabūti, jos turi būti intensyviai rūgščiai sūrios
Print Recipe
Brokolių tabuleh
Gaivios Artimųjų Rytų aromatais dvelkiančios salotos, kuriose pirmu smuiku groja brokoliai
Broccoli tabbouleh
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis brokoliai
Laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis brokoliai
Laikas 20 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Broccoli tabbouleh
Procesas
  1. Nupjaukite kietus brokolio koto kraštus. Likusį brokolį labai smulkiai supjaustykite (aš pjausčiau rankomis, bet manau tą darbą kuo puikiausiai būtų atlikęs ir kombainas su S formos peiliu).
  2. Sudėkite brokolius ir visus likusius ingredientus į didelį dubenį, viską sumaišykite. Palikite mažiausiai 5-10 min., kad skoniai susimaišytų, tada paragaukite, ar netrūksta papildomai druskos, rūgšties. Tabuleh turi būti gana rūgščios ir sūrios.
Pastabos

*7 prieskonių mišinys - tipiškas Libano virtuvės pagardas. Jį nesunku pasigaminti patiems:

1 šaukštas maltų kvapiųjų pipirų, 1 šaukštas maltų kalendrų, 1 šaukštas malto cinamono, 1 ½ šaukštelio grūstų juodųjų pipirų, 1 ½ šaukštelio maltų gvazdikėlių, 1 ½ šaukštelio maltų kuminų, 1 ½ šaukštelio maltų muškatų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *