Nugeso Joninių laužai, bet karštis spirgina tarsi jie ir toliau pleškėtų:) Todėl kai norisi kažko saldaus, reikia galvoti apie šaltį ir gaivumą:) Kepti pyragą orkaitėje dabar turbūt retas norėtų… Užtai pasimėgauti atvėsintais braškių putėsiais, esu tikra, neatsisakytų daugelis:)

Dariau šį torčiuką nes po karantino pirmą kartą pasikvietėme svečių vakarienei. Net jaudinausi, kaip čia bus, kaip čia tas rankas reikės dezinfekuotis prieš pasisveikinant:) Bet niekas, pasirodo, visą tą priverstinio sustojimo laiką nebuvo taip ilgu, kaip gyvas bendravimas su bičiuliais. Tiesiog sėdėjimas prie vakarienės stalo ir iki vėlumos nesibaigiantys pašnekesiai… 

Kai rinkausi deserto variantus, žinojau, kad termometro stulpelis rodys didelius skaičius, todėl prioritetas buvo lengvumas ir gaivumas. Pasirinkdama šį migdolų biskvito ir brašių putėsių desertą, neprašoviau nė kiek, išskyrus tai, kad kepiau šį torčiuką iš pusės normos, mažytėje, vos 10cm skersmens torčiuko formoje. Pagalvojau, kad pasidalinsime jį keturiese, begėdiškai pasmaguriausime, ir rytojui neliks pagundų. Ech, kiek aš daug būčiau atidavusi tą rytojaus dieną, kad tik tos saldžios gaivios pagundos būtų bent trupinėlis likęs:)) Todėl nedarykite klaidos bent dydžio prasme – gaminikite pilną normalų tortą ir valgykite į sveikatą, nes kalorijų čia nėra daug, o šviežių braškių sezonas juk amžinai netruks…

Šis tortas – tai savotiška prancūziškojo klasikinio fraisier torto versija:) Kada nors pagaminsiu ir originalų, bet kol kas šitas „greitukas” man labai patiko. Jau kuriu planus pakartoti artimiausiu metu 🙂

Tortas su braškių putėsiais a la fraisier
Migdoliniai biskvitai ir braškių putėsiai: nežinau ar yra labiau derantis duetas…
Print Recipe
Braškių putėsių tortas
Tai prancūziškojo fraisier torto versija su migdoliniais biskvitais ir lengvučiais braškių putėsiais. Nuostabus gaivinantis tortas vidurvasariui švęsti
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis tortai, braškės
Pasiruošimas 20 min
Laikas 30 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Migdoliniams biskvitams
Braškių putėsiams
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis tortai, braškės
Pasiruošimas 20 min
Laikas 30 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Migdoliniams biskvitams
Braškių putėsiams
Procesas
  1. Visi ingredientai, išskyrus grietinėlę, turi būti kambario temperatūros. Dvi kepimo formas su nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną). Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
  2. Baltymus su žiupsniu druskos išplakite iki minkštų putų (apie 2-3 min), tada po šaukštą dėkite cukrų, kaskart plakdami tol, kol cukrus ištirps visiškai. Plakite iki standžių putų. Mentele labai atsargiai įmaišykite migdolų miltus ir kvietinius miltus, tik nepermaišykite, kad baltymai neprarastų oro.
  3. Šią masę išpilkite lygiomis dalimis į abi kepimo skardas, Kepkite apie 20 minučių, arba kol gražiai paruduos. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite. Didesnes braškes, skirtas papuošimui, supjaustykite riekelėmis ir jomis išklokite kepimo formos su vienu esančiu biskvitu sieneles (taip kaip matote nuotraukoje).
  4. Pasigaminkite braškių putėsius: želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens (tik tiek, kad apsemtų miltelius), ir palikite išbrinkti apie 10 min. Braškes sutrinkite blenderiu kartu su citrinos sulimis ir cukrumi iki vientisos masės. Braškes supilkite į nedidelį puodą ir užkaiskite, sudėkite išbrinkusią želatiną. Švelniai pakaitinkite, tik kad sušiltų, ir želatina visiškai ištirptų. Neleiskite jokiais būdais užvirti. Nukelkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite.
  5. Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite braškių ir želatinos masę. Šį mišinį supilkite ant biskvito su braškėmis kraštuose. Išlyginkite paviršių, padėkite į šaldytuvą, kol šiek tiek apstings. Tada ant viršaus uždėkite kitą biskvitą, švelniai paspauskite, ir palikite keliomis valandoms (idealu - per naktį) visiškai sustingti. Prieš patiekiant viršų papuoškite morengais ir braškėmis, pabarstykite cukraus pudra.
Pastabos

Recepto šaltinis - Moje wypieki

  1. Simona:

    Sveiki. Jeigu šį tortuką pasigaminčiau ketvirtadienį vakare,o valgytume šeštadienį ar jam nieko neatsitiktų?:) Ačiū!

  2. Milena:

    Super gaivus pyragas. Labai gražus gavosi, valgė ir tie, kas nevalgo pyragų.🌞 Dėjau želė lapeliais ir gavosi puikiai. Ačiū, Nida!

  3. Nida:

    Edita, ar galėjo būti, kad braškių masę pernelyg šiltą į grietinėlę supylėt?…

  4. Edita:

    Kodel man sumaišius trintas braškes su pl.grietinėle kremas truputį į „kefyrą” pavirto? 🤔Neatsigavo vientisa graži masė. Du kartus dariau. Kur suklydau?

  5. Milda:

    Ar būtina żelatinà tirpinti kartu su braskemis? Gal galima į sublenderiuotas braškes supilti ištirpintà želatinà, nekaitinant braškiú?

  6. Nida:

    Asta, internetai sako, kad 1 šaukštelis želatinos prilygsta 3 lapeliams. Bet iš praktikos žinau, kad lapelis lapeliui nelygus (dydžiai skiriasi). Ką aš darau tokiais atvejais – sveriu lapelius ir tokį pat kiekį (gramais) dedu. Dažniausiai dar pridedu šiek tiek, nes su lapeliais man vis atrodo, kad silpnesnė žele gausis:)) Tikriausiai taip nėra, tik aš taip galvoju, tai verčiau daugiau truputį įdedu, kokį pusę lapelio papildomai 🙂 Be to vasara dabar, tai per daug standumo nebus, kai taip karšta.

  7. Nida:

    Dalia, ne, tas skaičius matyt automatiškai sistemos buvo parašytas:) Na tortas kaip tortas – vieni keturiese suvalgys, kiti ir 10 žmonių pasisotins:) Tai standartinė torto forma, aš skaičiuočiau kokiems 8 žmonėms tokį.

  8. Asta:

    Jūsų receptai nuostabūs. Ir šį taip pat noriu išbandyti. Tik norėčiau patarimo dėl želatinos. Gyvenu ne Lietuvoje ir niekaip negaliu rasti želatinos milteliais, tik lapeliais. Gal patartumėte, kiek lapelių reiktų šiam desertui. Jei ant pakelio parašyta, jog 1/2 litro skysčio reikia 6 lapelių. Dėkui labai.

  9. Dalia:

    Viliojantis receptas..Bet ar tikrai tik 4 porcijos jei 20cm forma…?

  10. Nida:

    Inga, šis receptas skirtas standartinei (apie 20cm) skersmens torto formai. Bet aš dariau iš pusės porcijos mažytėje 10cm skersmens formoje.

  11. Jūratė:

    Ačiū, Nida. Tik nerandu kokioje temperatūroje kepti biskvitą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *