Juk žinot tą jausmą, kai kažkoks noras „vaikšto” iš paskos, kankina vis apie save primindamas… Kol imi ir tą norą patenkini 🙂 Šįkart noras „vaikščiojo”, tiesa, ne paskui mane, bet paskui D, baigė jis man visas ausis išūžti, kad pasiilgo jūros gėrybių.

Yra daug būdų jūros gėrybes pasigaminti, bet vienas iš paprasčiausių – sotus ir neriebus troškinys. Tokius gamina Portugalijoje, Prancūzijoje, Italijoje… Visur jie plius minus panašūs, gal tik vienas kitas prieskonis skiriasi, tačiau idėja visur tokia pat. Sudėtingumas – trečia klasė iš dvylikos 🙂 Skonis – universiteto lygio 🙂

Ir tegul neišgąsdina jus ilgokas ingredientų sąrašas, visi jie arba nesunkiai surandami, arba juos jau turite savo spintelėse. O štai su jūros gėrybėmis teks suktis iš padėties. Bepigu čia, Australijoje, kai jų šviežutėlių kalnai. Lietuvoje turbūt eičiau lengviausiu keliu ir naudočiau šaldytą jūros gėrybių mišinį (kokį nors marinara mix, jei toks yra). Aš savo versijai maždaug lygiomis dalimis naudojau kalmarų žiedus, krevetes be kiautų ir jūrų šukutes. Ir dar paskaninau mėlynuoju krabu (blue swimmer crab), labiau dėl efekto ir gražumo, nes mėsos tas kranbas nelabai daug turi…

O dabar svarbiausia žinia – ši boullabaisse versija truputį palengvinta, supaprastinta, nukertant keletą kampų. Labai tiks užimtiems (ir alkaniems) gurmanams 🙂 Be to, galima pasigaminti iš anksto. Kviečiu išbandyti!

Bouillabbaise troškinys
Bouillabaisse – prancūziškas jūros gėrybių troškinys
Bouillabaisse
Būtinai pasigaminkite supaprastintą padažą (rouille) su ančiuviais ir šafranais
jūros gėrybių troškinys lėkštėje
Soti, bet lengva vakarienė
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bouillabaisse

Boullabaiise. Jūros gėrybių troškinys iš Prancūzijos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Gourmet traveller
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 46 porc 1x
  • Diet: Low Fat

Aprašymas

Sotus, bet lengvas troškinys su jūros gėrybėmis, pomidorais ir pankoliais


Ingredientai

 

Troškiniui:

  • 23 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, plonai supjaustytas
  • 1 pankolis, plonai supjaustytas
  • 4 skiltelės česnako, plonai supjaustytos
  • po 1 šaukštelį pankolių ir kalendrų sėklų, paskrudintų ir sutrintų grūstuvėje
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 6 čiobrelių šakelės
  • 2 lauro lapai
  • ½ apelsino nutarkuota žievelė
  • 2 šaukštai Pernod likerio (arba kitokio anyžių skonio gėrimas)
  • 125ml balto vyno
  • 400g konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 375ml žuvų sultinio (jei neturite, keiskite daržovių sultiniu arba vandeniu)
  • 500g bulvių, supjaustytų kąsnio dydžio gabalėliais
  • 11,2kg jūrų gėrybių mišinio (kalmarų žiedai, krevetės, jūrų šukutės, žuvies gabalėliai, midijos)

Rouille (padažui):

  • 150g majonezo
  • 2 ančiuviai, sutrinti šakute
  • 1 skiltelė česnako, sutarkuota
  • žiupsnelis šafrano, užpiltas 2 šaukšteliais karšto vandens
  • ¼ šaukštelio rūkytų paprikų
  • 1,5 šaukšto citrinų sulčių ir truputis nutarkuotos žievelės

Patiekti:

  • Paskrudinto prancūziško batono riekelių
  • Smulkintų petražolių
  • citrinos ketvirčių


Instrukcijos

Įkaitinkite orkaitę iki 200C (su apipūtimo funkcija).

Sunkiame troškintuve (kuris tinkamas pašauti į orkaitę) įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus, pankolius ir česnakus, kol suminkštės (apie 5-8 min). Sudėkite prieskonius, čiobrelius, lauro lapus, įmaišykite pomidorų pastą, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę ir maišydami pakaitinkite apie 1-2 min. Įpilkite Pernod likerio, palaukite, kol išgaruos, tada supilkite vyną ir kaitinkite, kol sysčio sumažės perpus. Sudėkite konservuotus pomidorus, supilkite sultinį ir sudėkite bulves, palaukite kol užvirs, įberkite druskos ir pipirų. Puodą uždenkite ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20-25 min., arba kol bulvės bus beveik minkštos.

Kol troškinys orkaitėje, pasigaminkite padažą: sumaišykite visus išvardintus ingredientus, paragaukite ar netrūksta druskos, rūgšties. Paskrudinkite baltos duonos riekeles (galite pašauti į orkaitę, pašlakstę trupučiu aliejaus), jei norite, galite paskrudintas riekeles įtrinti pusiau perpjauta česnako skitlele.

Išimkite troškintuvą iš orkaitės ir sudėkite jūrų gėrybes (jei naudosite krabus ir/arba moliuskus, jų nedėkite, įdėsite vėliau, nes jie keps labai trumpai). Sumaišykite, uždenkite puodą ir vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite 10 min. Išimkite puodą iš orkaitės, sudėkite krabus ir/arba moliuskus, viską išmaišykite ir dar kartą pašaukite kepti apie 3-5 minutes.

Išimkite iš orkaitės, išmeskite čiobrelius, lauro lapus, paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su padažu (rouille) ir skrudinta balta duona (prancūziško batono riekelėmis).

Pastabos

Šį patiekalą galite pasiruošti iš anksto – pasigaminkite pomidorų masę ir padažą (roulle), telis prieš patiekiant užvirti ir sudėjus jūrų gėrybes pabaigti troškinti.

  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 40 min
  • Category: Pagrindinis
  • Method: Virta, kepta
  • Cuisine: Prancūzijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star