Parmigiana yra tas patiekalas, kuris visada yra tipiškų Australijos gastro pub’ų meniu. Esu užsukusi į tokius gastro pub’us, kuriuose, tiesą pasakius, net nėra meniu, nes visvien kiekvienas vietinis mintinai tą tipišką patiekalų sąrašą žino: kalmarai su druska ir pipirais (salt and pepper calamari), cezario salotos, fish and chips, vištienos šnicelis, burgeris, fri bulvytės, vištienos parmigiana… Kai kuriuose tokiuose pub’uose (modernesnės vietos, tiesa, vadinasi gastro barais, ne pub’ais) pirmadienis arba antradienis skelbiama steikų diena, tad visi nuolatiniai klientai čia mėgsta užsukti jau ne tų tradicinių valgių, o būtent gero mėsos kepsnio…
Beveik visus šių tipiškų australiškų gastro-pub’ų patiekalų receptus esu surašiusi savo knygoje „Australijos skoniai”, netilpo tik parmigianos receptas (kaip žinia, reikėjo gerokai pakarpyti knygos turinį, nes įsibėgėjusi tiek jo pridariau, kad jei būtumėm sudėję viską, knyga tiesiog būtų buvusi pernelyg sunki ir stora :)). Knygoje norėjosi ne tik pasidalinti populiariais receptais, bet dar ir papasakoti apie australų gyvenimo būdą, pomėgius, keistenybes, gražius momentus, kuriuos norėtųsi perkelti į Lietuvą. Gal ir gerai, kad parmigiana netilpo – šio baklažanų ir pomidorų padažo apkepo receptą esu publikavusi prieš porą metų, jį surasti galite ČIA.
Tačiau neseniai mano akis užkliuvo už kiek įdomesnės parmigianos versijos. Kas jei ne garsusis Ottolenghi galėjo tokią itališkos klasikos versiją sugalvoti? 🙂 Jis apekpintus baklažanus ne susluoksniavo tarsi lazaniją, bet juos susmulkino, sumaišė su rikota, parmezanu ir dar keliais ingredientais, iš masės pagaminto minkštučius vegetariškus kotletukus, kuriuos vėliau apkepino ir galiausia viską užkepė tirštame pomidorų padaže. Išbandžiau, įvertinau ir mielai receptu dalinuosi su jumis – patiekalas puikus, tikrai net didžiausi mėsos mylėtojai mėsos čia nepasiges. Tikiu, kad porą baklažanų be vargo surasite parduotuvėje ir žiemą, o konservuotus pomidorus tokio tipo patiekalams aš naudoju net ir vasarą, kai apstu jų šviežių. Juk itališkiems padažams niekas netinka geriau nei pačiame vasaros sezono gražume į konservus uždaryti tikri saldūs sunokę pomidorai iš Italijos!





Baklažanų kukuliukai a la parmigiana
- Užtruks: 1 val 20 min
- Kiekis: 16 vnt 1x
Aprašymas
Sodraus skonio, maistingas, bet kartu lengvas vegetariškas patiekals – sultingi keptų baklažanų kukuliukai tirštame pomidorų padaže. Itališka klasika kitaip.
Ingredientai
Baklažanų kukuliukams
- 1 kg baklažanų ((apie 2–3 didesni), supjaustytų apie 2,5cm dudžio gabaliukais)
- 5 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 100 g rikotos
- 75 g sutarkuoto parmezano sūrio
- 1 kiaušinis
- 1 kiaušinio trynys
- 90 g džiūvėsių
- 1,5 šaukštai miltų
- 2 česnako skiltelės ((susmulkintos))
- 2 šaukštai kapotų petražolių
- 1 šaukštai šviežių bazilikų lapų ((susmulkintų))
Pomidorų padažui
- 4 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 4 česnako skiltelės ((susmulkintos))
- 1,5 indelio konservuotų pomidorų savo sultyse ((sutrinkite blenderiu iki tyrės))
- 1,5 šaukštelio pomidorų pastos
- 1,5 šaukštelio cukraus
- ¼ šaukštelio Čili dribsnių
- 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
- 1 šaukštelis druskos
- 400 ml vandens
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi.
Baklažanus sudėkite į didelį dubenį, pašlakstykite aliejumi ir pabarstykite apie ½ šaukštelio druskos ir grūstais pipirais. Kepkite orkaitėje apie 30 min, arba kol baklažanai bus minkšti ir šiek tiek paskrudę. Išimkite ir palaukite kol truputį atvės, tada sukapokite peiliu (nesistenkite visiškai padaryti košės, tegul lieka gabalėlių) irpadėkite į šaldytuvą apie 30 minučių. - Į dubenį su kapotais baklažanais sudėkite rikotą ir parmezaną, kiaušinį ir trynį, suberkite džiūvėsėlius ir miltus, susmulkintus česnakus, petražoles ir bazilikus, įberkite apie ¼ šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį juodųjų pipirų ir viską gerai išsukite. Šlapiomis rankomis suformuokite kukuliukus (man gavosi 16 vnt).
- Didelėje keptuvėje (idealu, jei ją vėliau galėsite pašauti į orkaitę) įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepinkite kukuliukus iš visų pusių, kol gražiai apskrus (gali prireikti tą padaryti dviem porcijom). Atodėkite apkepintus kukuliukus į šalį.
- Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180C.
Toje pat keptuvėje įkaitinkite dar 2 šaukštus aliejaus ir suberkite česnakus, kai jie paskleis aromatą supilkite trintus pomidorus, įmaišykite pomidorų pastą, įberkite cukrų, čili, raudonėlius, druską, pipirų. Kepinkite apie 8-10 minučių, kol pomidorų padažas šiek tiek sutirštės. Tada įpilkite vandenį ir troškinkite padažą dar 10 minučių. - Jei keptuvė tinkama pašauti į orkaitę, į padažą sudėkite visus apkepintus kukuliukus (jei ne, perpilkite padažą į kepimui skirtą indą ir sudėkite kukuliukus), pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., arba kol masė burbuliuos, sutirštės, apkeps.
Patiekite pabarstę parmezanu, baziliko lapeliais, su šviežios baltos duonos rieke.
- Paruošimo laikas: 30 min
- Gaminimo laikas: 80 min
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Italijos
Lina, aš naudoju tik 400g talpos konservuotų pomidorų indelius, tai čia apie tokius rašoma.
1,5 indelio pomidoru savo sultyse,tai cia tie mazesni indeliai? Nes yra ir tokiu, kur beveik 400g. 380 jei gerai pamenu didesne talpa.Tai gal toki galiu visa deti? Teks ilgiau pavirti ir kiek daugiau prieskoniu ideti.
Nuostabu, Mindaugai, ačiū, kad parašėt!!!
Puikus patiekalas. Džiaugiasi šeima😀 pamačiau baklažaną kitoj šviesoj.
Dalia, padažo virimas iki koncentruotumo duoda skonį. Vėliau, kai praskiedžiam vandeniu, patvarkom tik konsistenciją, tačiau skonio gilumas išlieka 🙂
PS. Labai smagu, kad patiko receptas!!
Labai patiko receptas. Teslos koncistencija buvo super ir kukuliukai puikiai islaike savo forma. Aciu jums Nida. Norejau pasmalsauti , ka duota tas padazo Virimas/garinimas jei po to vel ipilam vandens?
Sonata, mieloji, kaaaaaaaaaaip džiaugiuosi!!!!!!!!
Nuoširdžiai ačiū už šį ir visus kitus receptus, kurių esu išbandžiusi jau begalę ir niekada nenusivyliau. Šie kukuliai pavyko puikiai, skonis nuostabus – visai šeimynai labai patiko. Kol nepagaminau baklažanų suktinukų su rikota pagal Jūsų anksčiau skelbtą receptą, retai kada gamindavau iš baklažanų. Dabar supratau, kad jie turi ir skonį, ir yra puiki daržovė 🙂 Ačiū, Nida 🙂