Savo neseniai vykusios kelionės į Pietų Afriką metu aš ir vėl turėjau progą pasimėgauti unikaliais Cape Malay patiekalais… Cape Malay yra kulinarinis paveldas, kuriuo pagrįstai didžiuojasi pačioje Žemės Rutulio apačioje gvyenantys žmonės. Anuomet būtent pro Afrikos kontinento apačią driekėsi jūrų keliai, o tais keliais laivai iš Pietryčių Azijos į Europą gabeno pačius įvairiausius prieskonius. Nuo tų laikų po Afrikos žemyną pabiro indai, malajai ir indoneziečiai, o kartu su jais praturtėjo ir afrikietiška maisto kultūra.
Cape Malay virtuvėje dominuoja saldžių poskonių kariai, čili pipirais praturtinti troškiniai, spalvingi ir aromatingi daržovių ir mėsos patiekalai. Spalvų čia negailima ne tik lėkštėse, nepaprasto ryškumo atspalviais nudažyti ir Keiptauno Cape Malay kvartale pastatyti namai.
Cape Malay įkvėptą bobotie (maltos mėsos pyrago) receptą, kuris net laikomas nacionaliniu Pietų Afrikos valgiu, įtraukiau ir į savo knygos „Australijos skoniai” repertuarą, juo su manimi pasidalino mano bičiulė Suzette, PAR ambasadoriaus žmona. Jei dar nebandėte – labai rekomenduoju išmėginti, nustebsite, kiek ten prieskonių ir netikėtų aromatų!! O šiandien kviečiu pamėginti dar vieną Cape Malay patiekalą – vegetarišką baklažanų karį. Jis iš ką tik išleistos Warren Mendes Pietų Afrikos valgių receptų knygos.
Porcijos |
porc
|
- 40 ml aliejaus
- ½ šaukšto garam masala prieskonių
- 1 šaukštelis maltų ciberžolių
- ½ kg baklažanų (supjaustytų apie 4cm didumo gabalėliais)
- ½ šaukštelio garstyčių sėklų
- ½ šaukštelio kuminų sėklų
- 1 svogūnas (supjaustytas plonomis plunksnelėmis)
- 4 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 1 šaukštelis imbiero šaknies (susmulkintos)
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse
- ½ indelio kokosų grietinėlės
- druskos, cukraus
- čili pipirų dribsnių (pagal skonį)
- Basmati ryžių virtų (patiekti)
- 60 ml augalinio aliejaus
- 100 g anakardžių riešutų (neskrudintų)
- 1 šaukštelis garam masala prieskonių
- 1 česnako skiltelė (sutarkuota)
Ingredientai
Skrudinti anakardžių riešutai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Dubenyje sumaišykite 2 šaukštus aliejaus, garam masala prieskonius bei ciberžoles ir 1 šaukštelį druskos. Sudėkite į dubenį baklažanus ir apvoliokite juos šiuo mišiniu. Sudėkite baklažanus į skardą ir pašaukite kepti 20 min., arba kol baklažanai bus suminkštėję, bet nesuskydę, krašteliai bus apskrudę.
- Kol baklažanai kepa, įkaitinkite puode likusius 2 šaukštus aliejaus ir suberkite garstyčių sėklas ir kuminus. Kai pradės spragsėti, suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės. Suberkite česnakus ir imbierus, pakepinkite dar minutę. Sudėkite pomidorų pastą, pakepinkite trumpai, tada supilkite konservuotus pomidorus su visu skysčiu. Kepinkite viską apie 5-8 minutes, arba kol masė sutirštės. Indelį, kuriame buvo pomidorai, iki pusės pripildykite vandeniu ir supilkite į puodą, kartu supilkite ir kokosų grietinėlę. Įberkite cukraus, druskos, čili pipirų dribsnių, užvirinkite. Kai baklažanai jau bus iškepę, į puodą sudėkite ir apkepintus baklažanus. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 10-15 minučių. Paragaukite, pakoreguokite skonį.
- Kol baklažanai troškinasi, paruoškite riešutus: mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite riešutus. kepinkite apie 2-3 minutes, kol riešutai pradės skrusti, tamsėti. Suberkite garam masala prieskonius ir tarkuotus česnakus, išmaišykite ir nukelkite nuo kaitros. Palaukite, kol šiek tiek pravės, tada nusausinkite riebalų perteklių popieriniu rankšluosčiu.
- Patiekite baklažanų karį su virtais ryžiais (arba indiškos duonos paplotėliais), pabarstę skrudintais riešutais ir pabarstę šviežių kalendrų lapais.
Wow, Julija, koks įvertinimas!! Labai ačiū!!
Be galo mėgstu karius. Bet šis lenkia visus! Ačiū, Nida!
Džiaugiuosi, Rasa 🙂
Labai skanus patiekalas tiek šiltas, tiek šaltas.
Gintare, dėkoju už komplimentus!!
Nuostabus valgis! Ačiū, kad pasidalinate. Jūsų receptuose niekada netrūksta skonio 🙂