Kur buvusi, kur nebuvusi aš ir vėl atkeliauju su… savo mylimais baklažanais. Kad ir kiek receptų su baklažanais jūs jau žinote ir mėgstate, tikrai nepamaišys dar vienas, ypač jei jis tokio gardumo, kai šis, apie kurį tuoj tuoj sužinosite!
Šie baklažanų bokšteliai veikiau yra ne apie juos pačius, kiek apie paprastą, prieinamą, daugelio mėgstamą maltą mėsą. Kokios begalinės galimybės yra tą maltą mėsą paruošti, kokiose tik pasaulio virtuvėse skoniais galima prisikeliauti, jei šaldytuve turite maltos kiaulienos ir jautienos (tai mano mėgstamiausias ir bene universaliausias maltos mėsos mišinys, tačiau laisvai galite naudoti ir savo mėgstamos mėsos derinį – žvėrienos, paukštienos, ėrienos… Tik svarbu, jog bent dalis malamos mėsos būtų riebesnė, antraip masė bus sausa ir ne tokia skani). Kai man pačiai pritrūksta fantazijos ar įkvėpimo gaminti, paprastai griebiu mėsininko parduotuvėje kokį kilogramą maltos mėsos, ir tikrai žinau, kad ją kuo puikiausiai sunaudosiu paprastiems, greitai paruošiamiems patiekalams.
Šiandien mano virtuvė pakvipo Graikija, mat baklažanų ir maltos mėsos bokšteliai buvo įkvėpti graikiškos musakos skonių. Tiesa, be rieboko baltojo padažo ir patiekti elegantiškomis porcijomis, kurios tikrai padarytų tinkamą įspūdį net ir formalios vakarienės svečiams. Net neabejoju, jog atėjus rudeniui maistingesnių ir skoniais pulsuojančių patiekalų receptai taps ypač paklausūs kiekvienuose namuose! Todėl kviečiu išbandyti.
Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 40 min |
Porcijos |
porc
|
- 2 baklažanai (vidutinio dydžio), supjaustyti 2cm storio riekelėmis, turėtų gautis 12 riekelių
- 80 ml Alyvuogių aliejaus
- 4 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 500 g maltos mėsos (geriausia perpus kiaulienos ir jautienos)
- 1,5 šaukštelio cinamono
- 1 šaukštelis saldžios paprikos
- ½ šaukštelio malto kumino
- 2 šaukšteliai džiovintų raudonėlių
- ½ stiklinės šviežių mėtų lapelių (susmulkintų)
- 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse (geriau susmulkintų)
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- sutarkuoto parmezano sūrio
- mėtų lapelių
- 100 g graikiško jogurto
- 100 g feta sūrio (plius dar šiek tiek pabarstyti)
- žiupsnelis nutarkuoto muškato riešuto
Ingredientai
Baklažanams
Maltos mėsos padažui
Kepti ir patiekti
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų su smulkintais česnakais, įberkite druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu aptepkite visas baklažano riekeles iš abiejų pusių ir išrikiuokite jas skardoje. Kepkite apie 20 minučių, arba kol gražiai apskrus ir visiškai suminkštės.
- Kol baklažanai kepa, pasigaminkite mėsos padažą. Dubenyje sumaišykite maltą mėsą su visais prieskoniais, smulkintomis mėtomis, įberkite pagal skonį druskos ir pipirų. Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite mėsą. Kepinkite vis susmulkindami didesnius gumulus, kad mėsa būtų biri ir sausa. Supilkite pomidorus, sudėkite pomidorų pastą ir kepinkite vis pamaišydami, kol padažas bus tirštas ne vandeningas. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Paruoštą mėsos padažą sudėkite į dubenį.
- Jei jūsų keptuvė tinkama pašauti į orkaitę, galite toliau bokštelius kepti toje pačioje keptuvėje (neplaukit jos), kurioje kepė mėsos padažas. Jei ne - naudokite kitą kepimo indą. Sudėliokite 4 didžiausias baklažanų riekeles. Ant jų pabarstykite trupučiu parmezano sūrio ir dėkite po kelis šaukštus mėsos įdaro. Ant įdaro uždėkite po 3-4 mėtų lapelius ir dėkite po antrą riekelę baklažano (šiek tiek mažesnę, nei apatinė). Kartokit tą patį. Ant viršutinės baklažano riekelės turi būti mėsos padažas.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10-15 minučių, kol viskas sukeps, sušils, sūris išsilydys. Kol baklažanai kepa, paruoškite fetos ir jogurto padažą: suplakite arba sutrinkite šakute fetą kartu su jogurtu, paskaninkite tarkuotu muskatu. Patiekite bokštelius karštus, su fetos ir jogurto padažu, pabarstę fetos sūriu ir papuošę mėtos lapeliais.
Kaip miela girdėti, Ingrida, labai džiaugiuosi 🙂
Labai labai skani vakariene gavosi! Aciu uz recepta!
Jolanta, į sveikatą, labai miela girdėti, kad patinka.
Nida,aciu uz recepta.
Labai skanu!