Pabaigus Le Cordon Bleu kursą man pagaliau atsidarė „antrasis kvėpavimas”, arba kitaip sakant, pagaliau į gyvenimą sugrįžta darbotvarkė, normalus laiko planavimas ir vakarienės su bičiuliais. Jei negaminu vaišių oficialioms vakarienėms, kai mandagu patiekalus ruošti individualiomis porcijomis, paprastai stengiuosi maistą patiekti taip, kad visi paragautų to, ką mėgsta, į lėkštę prisidėtų tiek, kiek nori, o ir pakartoti galėtų tiek kartų, kiek tik širdis geidžia! 

Tokiems neformaliems pasisėdėjimams man labiausiai patinka didelės lėkštės užkandžių, arba kitaip sakant, įvairių meze „bufetas”, lygiai taip, kaip jas patiekia Artimuosiuose Rytuose. Tada stalai lieka tik su svečių lėkštėmis, bet ne su iš rankų į rankas perduodamais vaišių padėklais, o pasivaikščioti iki šoninio stalelio, ant kurio sudėti valgiai, ir pramankštinti kojas paprastai visiems patinka! 

Aš neįsivaizduoju savo vaišių stalo be nors vieno patiekalo su baklažanais! Dažniausiai tik vienu patiekalu ir neapsiriboju, nes žinau užsimerkusi, kad baklažanus mėgsta visi iki vieno žmonės (net tie, kurie sako, kad nemėgsta, jie tiesiog dar neparagavo jiems patinkančio baklažanų patiekalo:) Kažkokia magija tie baklažanai, ką iš jų bepagaminsi – nesugadinsi! O jei dar tą baklažaną imsite ir ugnyje sudeginsite, tai apskritai gėris bus neišpasakytas, ir kiekvienas ukandis iš tokios dūmu kvepiančios daržovės bus dešimtkart gardesnis!

Pastebėjau, kad baklažanai labai gerai draugauja su lęšiais! Ypač tais, rudaisiais, o geriausi rudieji lęšiai yra Pui rūšies. Galbūt dėl panašios spalvos, o gal dėl kontrastuojančios konsistencijos – tikrai nesuklįsite, jei baklažanus su lęšiais suporuosite užkandžiuose ir troškiniuose!

Šiandien vieno tokio lęšių ir baklažanų užkandžiu dalinuosi ir su jumis! Pasiruošti viską galite nors ir likus porai dienų iki patiekimo – pastovėję skoniai tik labiau „susidraugaus”! Pabaigai pasilikite tik uždėti jogurto ir papuošti žaliais lapeliais. 

Glasses on the table
Neformaliems pasisėdėjimams dažniausiai renkuosi buffet stiliaus vaišių patiekimą
guests ar the table al fresco
Kol orai leidžia, smagiausia vaišintis gryname ore – al fresco
caterring
Visiems į naudą pramankštinti kojas ir atsinešti gėrimus bei valgius patiems 🙂
eggplant and lentil dish in a plate
Baklažanų užkandžius mėgsta visi
Print Recipe
Baklažanų ir lęšių užkandis
Artimųjų Rytų skonių harmonija didelėje užkandžių lėkštėje. Šį užkandį galite pasigaminti prieš kelias dienas iki patiekimo iki tos vietos, kur uždedamas jogurtas.
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Artimųjų Rytų
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkatinkite orkaitę iki 230C. Baklažanus sudėkite į skardą, keliose vietose subadykite šakute, ir kepkite (deginkite) vis pavartydami, apie valandą. Nebijokite, jei vietomis odelė apanglės, tai suteiks baklažanams labai gero dūmo skonio. Baklažanus galite deginti ir grilyje - dūmo efektas bus dar geresnis, degindami negailėkite karščio, ir net tiesioginės ugnies. Apdegintus baklažanus nulupkite, išmeskite apanglėjusias odeles, o minkštimą sudėkite į sietelį ir palikite nuvarvėti pusvalandžiui.
  2. Iškepę baklažanus ant tos pačios skardos suberkite pomidorus ir juos taip pa pakepinkite apie 10-12 mimnučių, arba kol truputį patamsės, odelės ims trūkinėti. Išimkite ir atidėkite į šalį.
  3. Lęšius išvirkite dideliame kiekyje pasūdyto vandens, apie 20 minučių, kol jie suminkštės, tačiau ne visiškai, tegul lieka kramtomos konsistencijos. Nukoškite ir atidėkite į šalį. Jei naudojate konservuotus lęšius, tiesiog nuplaukite juos po bėgančiu vandeniu, subėrę į sietelį, ir atidėkite į šalį.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite baklažanų minkštimą su virtais lęšiais, kepintais pomidorais, aliejumi, citrinų sultimis, česnakais, smulkintais raudonėliais, apie ¼ šaukštelio druskos ir daug grūstų juodųjų pipirų. Šią masę išdėkite į didesnę plokščią lėkštę, ant viršaus uždėkite jogurto, vietomis pamaišykite, papuoškite likusiais raudonėlių lapeliais, pašlakstykite aliejumi.
Pastabos

Recepto šaltinis - Ottolenghi "Simple"

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *