Kai atvažiuoja svečių, tai atsiranda pati geriausia proga išsikepti „ką nors skanaus”. Šiaip abu su Darium turim tokį susitarimą, kad saldumynų namuose turime kuo mažiau. Geriau išvis jų neturim. Antraip kiekviena „kavos pertraukėlė” kaskart praeina užsikandant kokiu pyrago gabaliuku ar trapiu sausainiu. Bet svečiai – mūsų labai laukiama išimtis šiuo klausimu:)  Tada ir mums labai faina, kad namai pakvimpa kepamų skanėstų aromatais…

Taip atsitiko ir šįkart. Juk nevaišinsi svečių kava, nepateikiant jiems ko nors skanaus, ane? Todėl nusprendžiau iškepti avižinių sausainių. Tokių senoviškų, su suplotomis avižomis. Ir razinomis, savaime aišku. O su razinomis tai gavosi štai toks reikaliukas. Kai kažkurią diena buvome Palestinoje, Betliejuje, užsukom į itin spalvingą arabų turgų. Viena moterėlė prie įėjimo pardavinėjo razinas. Taip užsigeidėm tų šviežių razinų, kad nusipirkom visą kilogramą už 4 šekelius (2,80 Lt), nei ko klausdami, nei ragaudami. Parsivežam namo, paragaujam – o razinos su kauliukais! Be galo skanios, saldžios, bet imk ir spjaudyk kauliukus, kad gudrus…

Ką su tokiomis kauliukinėmis razinomis padaryti? Saldžių sriubų nei kompotų aš neverdu, tad ir stovėjo jos spintelėje. Karts nuo karto pasiterliodavome su jomis prie televizoriaus. O šįkart, kadangi sausainiams reikia dviejų puodelių razinų, ryžausi „pelenės” darbui: išlukštenti tuos kauliukus 🙂 Pusę išlukštenau aš, o kitą pusę – Darius, kol žiūrėjo biatlono varžybas. Bet jums, greičiausiai, šitas „etapas” negresia, nes jūs razinas perkate apdairiai ir iškart be kauliukų 🙂

Recepčiukas labai paprastas:

125 g sviesto (arba margarino)

1 puodelis tamsaus rudojo cukraus

1,5 puodelio miltų

1 šaukštelis cinamono

1 šaukštelis kepimo miltelių

2 dideli kiaušiniai

2 šaukšteliai vanilijos

1,5 puodelio avižinių dribsnių

2 stiklinės razinų (pageidautina, iškart be kauliukų ;))

Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, tada įmuškite kiaušinius, įpilkite vaniliją, ir gerai išmaišykite. Suberkite visus sausus ingredientus: miltus, cinamoną, kelpimo miltelius ir gerai išsukite. Įmaišykite razinas ir avižinius dribsnius.

Skardą išklokite pergamentu. Ant jos sudėkite po valgomąjį šaukštą tešlos, paliekant tarpus tarp sausainių, ir kepkite 180C karštumo orkaitės viduryje, apie 15-20 min. Kai sausainiai iškeps, paruoškite kitą porciją ir vėl kepkite.

Komentarų apie "Avižiniai sausainiai": 4

  1. Nida:

    Aciu uz linkejimus! Bandysiu ir toliau nenuvilti su receptais puslapyje:)

  2. Diana:

    Labas Nida! Man labai patinka „suletintas puodas”, nes ryte idedi ka nori, eini prie juros o grizes randi karsta gardu maista. Bet, kaip kad daznai buna, idejos baigiasi greitai o kai pradedi kartotis, nustumi daikta i spintele :))
    Labai fainas tavo puslapis, sveikinu! Gaminom ir idarytas cukinijas pagal tave, labai patiko!!
    Laukiu nauju minciu, receptu.
    Pacios geriausios sveikatos tavo mamytei!!

  3. Nida:

    Girdejau apie Slow cooker, „ciupinejau” parodoj, ragavau pagaminta jame maista. Bet kol kas pati nesiryztu jo isigyti:) Kol kas galiu sau leisti viska pakankamai letai gaminti tradiciniais budais:) O tu gal isbandei? Gal isigijot ir naudojat? Tai naujausias mados vejas (bent jau Izraelyje).
    O senos geros tradicijos is tiesu super!:)

  4. Diana:

    Musu megstamiausi sausainiai!! Aciu uz senas geras idejas.
    Beje ar gamini slow cooker’i? (net nezinau kaip lietuviskai sis puodas vadinasi)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *