Aš jau net neskaičiuoju, kiek kartų kėsinausi kepti apverstą obuolių pyragą (garsųjį tarte tatin)… Prisiklausius bičiulių, gana patyrusių kepėjų nuotykių apie patirtą fiasko mėginant išversti pyragą iš kepimo formos, svečiams nekantriai laukiant deserto, kažkaip nedrąsu buvo pirmą bandymą daryti pasikvietus ką nors vakarienės:) Nors prisipažinsiu, beveik visi mano „pirmieji kartai” paprastai būna skirti svečiams:) Nepagalvokit nieko blogo, tikrai ant bičiulių receptų „neišbandau”, paprastai kokio rezultato tikėtis žinau jau perskaičiusi recepto sudedamąsias dalis:) 

Dar viena priežastis, kodėl iki šiol nekepiau tarte tatin yra ta, kad paprastai kepant šį obuolių pyragą naudojama sluoksniuota tešla. Ir čia aš turiu dilemą: pati sluoksniuotą tešlą gaminti vis patingiu, o šaldyta man netinka dėl ingredientų, kurie naudojami tą tešlą gaminant pramoniniu būdu. Jei atvirai, aš net specialią keptuvės tipo skardą nusipirkau, skirtą vien apverstiems karamelizuotų vaisių pyragams kepti. Ir nė karto neišmėginau 🙂 

Bet šiandien visgi išaušo TA diena:) Viena vertus, turiu nemažai antaninių obuolių, kuriuos pats laikas sunaudoti kokiam pyragui. Kita vertus, pagaliau suradau man tinkamą receptą su nuostabia tešlos konsistencija ir skoniais!! Cukraus kiekį tešloje aš sumažinau beveik pusiau, ir man saldumo pakako tiek, kiek jo ir tikėjausi. Ir būtinai rekomenduoju patiekti šį pyragą dar šiltą (kitą dieną galite jį trumpai pašildyti orkaitėje ar miokrobangėje) ir būtinai su plakta grietinėle… Karališkas desertas, pamatysit!

Dėliodami pjaustytas obuolių skilteles turėkite omeny, kad patiekiant pyragą matysis sudėlioto piešinio apačia 🙂
Obuolių skitelės sudėliojamos ant iš anksto paruoštos karamelės masės, tada uždengiamas tešlos sluoksnis. 
Labai aromatingas pyragas, praskaidrinantis nuotaiką darganotą orą
Patiekite pyragą dar šiltą, su puodeliu arbatos
Būtinai pasiūlykite svečiams šaukštą minkštai plaktos grietinėlės…
Print Recipe
Apverstas karamelizuotų obuolių pyragas
Elegantiškas pyragas, kuris puikiai atliks ir torto vaidmenį. Karamelės skonis - užburiantis, kardamonas ir cinamonas užkvepins namus ir praskaidrins nuotaiką net labiausiai darganotą dieną. Patiekite šiltą, su švelniai (minkštai) plakta grietinėle
Course Desertai
Raktažodis obuoliai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 45 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Karamelizuotiems obuoliams
Pyrago tešlai
Course Desertai
Raktažodis obuoliai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 45 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Karamelizuotiems obuoliams
Pyrago tešlai
Procesas
  1. Į nedidelį puodą storesniu dugnu sudėkite sviestą ir jį ištirpinkite. Suberkite cukrų ir druską ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps, masė karamelizuosis (užtruksite apie 4-5 min., tik atsargiai, neprisvilinkite). Nepergyvenkite, jei masė nebus vienalytė, riabalai atrodys atsiskyrę, viskas kepant susitvarkys.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Apvalią kepimo formą su nuimamais kraštais (23cm diametro) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik apačią). Į paruoštą kepimo formą supilkite karamelę.
  3. Ant karamelės išdėliokite obuolius, kad jie visiškai uždengtų visą pagrindą.
  4. Tešlai skirtus birius produktus sumaišykite tarpusavy: miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną ir druską. Mikserio inde (arba dubenyje) plakite sviestą kartu su cukrumi, kol masė taps puri ir balta. Tada po vieną muškite kiaušinius, kaskart kiekvieną kiaušinį gerai įplakant į tešlą. Pabaigoje dalimis pakaitomis sudėkite miltų mišinį ir jogurtą (dėkite trečdalį miltų, tada pusę jogurto, dar trečdalį miltų, likusį jogurtą, ir pabaikite su miltais), viską švelniai maišant, kol masė taps vienalytė. Šią tešlą sudėkite ant išdėliotų obuolių skiltelių.
  5. Kepkite pyragą orkaitės viduryje, o apatinėje orkaitės dalyje, po pyragu padėkite skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, ant kurios greičiausiai lašės bekepant karamelė. Kepkite apie 40-45 min, jei po pusvalandžio matysite, kad viršus pernelyg ruduoja, uždenkite gabalėliu aliuminio folijos, kol baigs kepti.
  6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir padėkite ant grotelių kepimo formą pravėsti 5 minutes. Tada peiliu apipjaukite šonus. Ant skardos viršaus uždėkite didelę lėkštę ar torto stovą, ir atsargiai (nes forma vis dar bus karšta!) apverskite pyragą aukštyn kojomis. Atsekite formos kraštus, nuimkite apačioje buvusį popierių. Patiekite pyragą šiltą, su plakta grietinėle.
Pastabos

Recepto šaltinis - Call me Cupcake. 

  1. Gabrielė:

    Oi, Nida, kaip gerai, kad nesisvečiavot, kai kepiau trečiąjį – visiškas fiasko… Bet ketvirtas buvo beveik to-bu-las 🙂

  2. Gabrielė:

    Nida, dideliausias ačiū už šitą receptą! Kepiau du savaitgalius iš eilės ir negalėjau atsistebėti, kaip tokį turbo wow daiktą galima pasigaminti namuose 😀 Pirmą kartą griežtai laukiausi recepto, o antrąjį pyragą šiek tiek paturbinau – prie obuolių pridėjau kriaušių ir bananų, gavosi liuks. Ir dar pridėjus naminių šiek tiek patirpusių ledų, iš viso – 9 dangus!!! Trečiąjį planuoju pabarstyti smulkintais karamelizuotais riešutais 😀

  3. Nida:

    Donata, kaip smagu, kad pasirinkimas pasiteisino. Aš net neabejoju, kad išeitų puikus pyragas ir su kitais vaisiais

  4. Donata:

    Ačiū Nida už puikų receptą. Tikriausiai vienas skaniausių obuolių pyragu, kokį man pavyko iškepti! Kiti atrodo tokie nusibodę, o šis tiesiog atradimas! Viskas puikiai pavyko. Bet jau dabar svarstau, idomu, koks skonis, jei vietoj obuolių persikus ar kitus vaisius?

  5. Jurga:

    Didelis ačiū, Nida, už atsakymus. Dėl to top-bottom man yra klausimų. Visuomet pyragus pašaudavau į orkaitę, nustačiusi top-bottom, bet pastebėjau, kad kai kurie pyragai (gal kurių tešla skystenė?) man sunkiai kepa, t.y. viršus pradeda degt, o viduje vis žalia. Pradėjusi ieškoti informacijos, radau, kad pyragus lyg reiktų kepti bottom rėžimu, taigi, nusprendžiau pasiklausti, o kaip gi pvz. daro tokie profai kaip jūs 🙂

  6. Nida:

    Jurga, manyčiau, kad taip, aišku tik jei su protu laikant (nu turiu omeny ne ryte paruošėt, o vakare pašaunat:)). Aš pasiruoščiau obuolius karamelėje, ir atskirai tešlos masę, laikyčiau kambario temperatūroje (max 2 val) ir tada suversčiau tešlą ant obuolių ir pašaučiau kepti.

  7. Nida:

    Jurga, dažniausiai naudoju top+bottom (conventional), ypač jei kokį lepesnį pyragą kepu, bet visokiems keksams – su apipūtimu (fan forced).

  8. Jurga:

    Turiu dar vieną klausimą. Ar būtų galima šį pyragą pasiruošti iš anksto prieš atvykstant svečiams, t.y. paruošti tešlą, obuolius, viską sudėti į kepimo formą ir į orkaitę pašauti vėliau, kad būtų galima patiekti ką tik iškeptą?

  9. Jurga:

    Nida, norėjau pasiteirauti, kokį orkaitės rėžimą naudojate kepant pyragus? Bottom heating ar Top-bottom heating? Ačiū.

  10. Nida:

    Gal tuomet kefyru?… Bet visuomet su keitimais yra rizika. Jogurtas vieno tirštumo, kefyras – kito. Gal tada pravartu miltus pakoreguoti. Čia jau balansas kinta, čia ne vanilę cinamonu pakeist.. Todėl dažnai vengiu patarinėti kuo keisti, nes dažnau verta paieškoti kito recepto…

  11. Gitana:

    Nuostabus pyragas, jau antrą kartą kepu. Šeimai labai patinka. Ačiū. Visada seku jūsų receptus, visada pavyksta. O patiekalai nuostabus. Dėkui labai labai. ❤️❤️❤️❤️❤️

  12. Greta:

    Nida, tiesiog musu namuose niekada nebuna jogurtu, o kartais norisi issikepti skanesta cia ir dabar 🙂

  13. Nida:

    Algirdai, galėčiau atsiųsti nuotrauką, jei pasidalintumėt savo el. p. adresu. Tai iš pažiūros paprasta keptuvė (be rankenos), su gana storais metaliniais kraštais ir dugnu, iš vidaus padengta nepridegančiu sluoksniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *