Aš net jaučiu kaip jums dabar visiems Lietuvoje šalta…. Jei nebūčiau pragyvenusi dviejų žiemų Australijoje, matyt būčiau taip ir nesužinojusi, ką reiškia kaip reikiant šalti ir kokie geriausi būdai susišildyti tada, kai esi lediniuose namuose…. Jūs bent turit perspektyvą, jog tuoj tuoj įjungs šildymą (čia tiems, kurie savo nuosavų pečių neturi), o Australijoje atslinkus šaltam sezonui telieka apsišarvuoti kantrybe, nes žinai, kad mažiausiai tris mėnesius namuose nebus nė vienos kertelės, kurioje galima bus kažkiek susišildyti. (jei jūs pagalvojote apie vonios ar tualeto patalpas, tai turiu jus nuliūdinti, kad tai vienos šalčiausių patalpų visuose namuose, nes nesant šildymo ir per visus įmanomus plyšius pučiant vėjui, nusirengti savo penkis sluoksnius megztinių ir palįsti po vos vos šilto vandens dušo srove yra tikras iššūkis). 

Rašydama savo knygą „Australijos skoniai” daugiausia receptų ir pagaminau būtent rudens ir žiemos metu, nes juk tada norėjosi non-stop būti virtuvėje, kuo arčiau kaistančios orkaitės ar viryklės… Tad jei ieškote įkvėpimo kokiais patiekalais pasilepinti tada, kai šalta, „Australijos skoniai” labiau nei bet kuri knyga bus jūsų geriausias įkvėpimo šaltinis:)) Žiemos šalčiams Australijoje ten skirtas visas skyrius, o ir šildančių kepinių, troškinių ir užkandžių vėsiems orams ten daugiau nei karštiems 🙂 

Taigi, žinote, kas man labiausiai Australijoje padėjo išgyventi ledinio oro laikotarpį, trunkantį nuo birželio iki rugsėjo (mūsų miegamąjame, pvz., rytais tebūdavo 8-9 laipsniai šilumos…)? 

  1. UGGs batai iki kelių. Australai, žinokit, kvatoja pamatę europiečius, kurie UGG’sus aunasi eidami pasivaikščiot į miestą:) Čia panašiai kaip mes šaipomės iš vietinių Vietname, „besipuošiančių” tikrų tikriausiomis pižamomis, kai anie išsiruošia pasižmonėti. Įsiminkite visiems laikams – UGG’sai yra šlepetės!! Tai kas, kad tai auliniai kailiniai gremėzdiški BATAI, UGG’sai yra australų šle-pe-tės. Pirmus metus aš protestavau prieš šią nesąmonę: pareini namo ir užuot įsispyręs į lengvą namų apavą, turi lipti į aulinius iki kelių?? Bet mano gyvenimas pasikeitė, kai nusipirkau UGGsus. Šiltos kojos – šilta kūnui. Beje, mano draugai Australijoje turi toli gražu ne vieną porą UGG’sų, o kelias – skirtingų spalvų, skirtingų fasonų, puošnius ir klasikinius, žemo kirpimo ir ko ne siekiančius šlaunis… 
  2. Elektrinė antklodė. Tiksliau tas šildantis paklotas, kuris tiesiasi lovoje po paklode. Kaip mano gyvenimas pašviesėjo, kai nustojau pusę nakties kalenti dantimis ledinėje lovoje, mėgindama sušilti net ir avėdama vilnones kojines, iki ausų ant pižamos užsitraukusi megztinį, kartais net ir užsimaukšlinusi kepurę… Jokia pūkinė antklodė tokiais atvejais negelbėja – lova sušildavo tik paryčiais…. Elektrinė antklodė yra išradimas, už kurį galiu pabučiuoti išradėjo ranką. Eidama valytis dantų paspaudžiu mygtuką, ir atėjusi įsliuogiu į toooooookio šiltumo guolį…. Tai buvo bene geriausia investicija į namų ūkio gerbūvį!
  3. Drabužiai…. Nuvažiavusi į UNICLO puoliau į vyriškos aprangos skyrių ir prisipirkau augalotiems vyrukams skirtų flisų. Tokiu atveju po jais galiu prisirengti nors ir tris savo megztinius, ir dar pūkinę striukę, ir dar ant viršaus užsidėti štai tokį flisą:)) Ne, jūs nenorit pamatyti, kaip aš atrodau žiemomis Australijoje. Atrodau kaip kūlverstukas su pamėlusiomis lūpomis. Gerai, kad dienos metu gerai pakaitinus saulei galima išeiti į lauką ir visus tuos sluoksnius nusimetus šiek tiek pasišildyti prieš sugrįžtant į ledinius namus… 

Na o patikrintas ir labai pasiteisinantis dalykas yra kepti pyragus…. Nors pas mus šiuo metu pavasaris, spalis man visvien turi kvepėti obuolių pyragais, ne kitkuo. Tad tokį ir iškepiau. Apverstą aukštyn kojomis, su aguonomis ir migdolų miltais, su sutarkuotu obuoliu, kuris padarė pyragą ypatingai drėgną ir lengvą. Norėjosi šiek tiek labiau karemelizuotų obuolių dugne – gal kitąkart kepdama padėsiu pyragą ant įkaitinto picos akmens, kad labiau skrustų apačia (kuri apvertus pyragą virsta viršumi). Tačiau skonis man labai patiko!! Visai geras kandidatas ir Kalėdiniams kepiniams!

 

Pyragai – ir namų šilumui, ir jaukumui
obuoliu skilteles pyragui skardoje
Kepant apverčiamus aukštyn kojom pyragus svarbu meniškai išdėlioti obuolių skilteles
Apverstas obuoliu pyragas
Pyrago tešla maišoma su maltomis aguonomis, ir migdolų miltais
obuolių ir aguonų pyragas
Pyragas ilgai išliks drėgnas
apverstas obuolių ir aguonų pyragas
obuoliai, aguonos ir migdolai – puiki skonių kombinacija
Print Recipe
Apverstas obuolių ir aguonų pyragas
Minkštas ir drėgnas pyragas su aguonomis ir obuolių skiltelių kepure.
Apverstas obuolių ir aguonų pyragas
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Obuolių sluoksniui
  • 45 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros)
  • stiklinės cukraus (balto arba rudo)
  • 2 obuoliai (supjaustyti 3mm storumo juostelėmis)
Pyrago tešlai
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis obuoliai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 50 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Obuolių sluoksniui
  • 45 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros)
  • stiklinės cukraus (balto arba rudo)
  • 2 obuoliai (supjaustyti 3mm storumo juostelėmis)
Pyrago tešlai
Apverstas obuolių ir aguonų pyragas
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C Kepimo indą su nusegamais kraštais (26cm diametro) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).
  2. Dubenėlyje gerai ištrinkite sviestą su cukrumi ir šia masę tolygiai ištepkite kepimo formos dugną (įklotą popierių) ir šonus. Tada visą kepimo formos dugną išdėliokite obuolių juostelėmis, kad jos šiek tiek užliptų viena ant kitos.
  3. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: aguonas, migdolų miltus ir miltus, pagniaužykite rankomis, kad įsitikintumėt, jog neliko jokių gumuliukų, masė tolygiai susimaišė. Atidėkite į šalį.
  4. Kitame dubenyje arba kombaino inde iki purių putų suplakite kiaušinius kartu su cukrumi, druska ir vanilės (migdolų) ekstraktu. Supilkite pieną, dar paplakite, tada supilkite sviestą ir galiausiai sudėkite birių ingredientų mišinį, švelniai išmaišykite. Įmaišykite tarkuotus obuolius ir citrinos žieveles. Šią masę užliekite ant sudėliotų obuolių ir pašaukite kepti.
  5. Kepkite apie 50 minučių, arba kol įsmeigę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. Palaukite kol pyragas pravės skardoje, tada apipjaukite kraštus, nusekite formos šonus. Apverskite pyragą į serviravimo lėkštę ir atsargiai nulupkite pergamentinį popierių.
Pastabos

Recepto šaltinis - Shani Sanders 

 

Vienas komentaras apie straipsnį "Apverstas obuolių ir aguonų pyragas"

  1. Nida Degutienė:

    Ach, Ineta, kiekvienas SAVO pyragą atranda…. Aš šį net buvau primiršusi, bet pritariu, kad jis labai skanus.

  2. Ineta:

    Vienas ir vienintelis pyragas obuolių kuris tikrai nepaliks abejingų ! Ar yra geresnių? Gal!Bet šis kolkas yra mano favoritas ❤

  3. Nida:

    Oi taip, Aušra, tokia specifika…. Paprastai nei vienas atvykėlis šitokiam akibrokštui nebūna pasiruošęs, kad ir kaip pasiskaitęs važiuoja:) Nes visiems kažkodėl (man tame tarpe) atrodo, kad Australija labai šilta šalis. Taip anaiptol nėra.

  4. Aušra:

    As skaitau ir aikčioju apie nešildymą Australijoje. Kodėl? Keiksnoju Lietuvą dėl nesamonių, bet gerai, kad pas mus šildo. O pyragas must have šį savaitgali bus išbandytas nes obuoliai ir aguonos taip skanu.

  5. Nida:

    Asta, nieko sau!!! Va čia tai tikra praktiška knygos recenzija:)) Labai ačiū jums!!

  6. Nida:

    Virginija, pageidautina – taip, arba bent perliet verdančiu vandeniu ir bent 10 min palikti pamirkti jame. Aš nemirkiau savo aguonų, bet kitąkart kepdama tikrai mirkyčiau, pyragas būtų dar šlapesnis.

  7. Asta:

    Apie Jūsų knygą: jau išbandytas visas pusryčių meniu, mūsų favoritai – turkiški kiaušiniai, kurie, skaitant receptą, sulaukė daugiausiai skepsio 🙂 labai rekomenduoju išbandyti visiems. Pomidorų sezono metu privaloma iškepti pomidorų galetę!!! O šio savaitgalio pietums buvo ėrienos kumpis – skanesnio nesu iškepusi. Valgytojus nuvylė porų ir žirnelių sriuba, bet nurašom šitą faktą 🙂 o dabar griebsim šokupaną ir čauderį. Žodžiu, norėjau (trumpai) parašyti, kad labai Jums ačiū už Autralijos skonius!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *