Visai netikėtai „užsikabinau” už afganų virtuvės! Pradžioje buvo pažintis su afganiška duona, tada – troškinimo jogurte iššūkis, o dabar – vienas populiariausių šios šalies virtuvėje – vegetariškas moliūgų troškinys.
Ta afganų virtuvė skoniais yra kažkur tarp Artimųjų Rytų ir Indijos. Nenuostabu – geografiškai Afganistanas būtent ten ir yra! Tiesa, tokios prieskonių gausos, kokią į savo karius beria indai, afganistaniečiai nenaudoja. Pakanka vos kelių, tačiau išraiškingų skonių: kumino, ciberžolės, imbiero, kardamono ir česnakų.
Šis vegetariškas troškinys gali būti patiekiamas ir kaip meze stalo dalis, ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip priedas prie kokio mėsiško valgio. Man patiko, kad pomidorų padažas ganėtinai aštrus (bet jūs juk žinote kaip būna su tais čili pipirais – gali nusipirkti saują, ir vieni bus aitrūs iki negalėjimo, o kiti tokios pat rūšies – tarsi saldžios paprikos, todėl įsivertinkite prieš dėdami į puodą. Mano taisyklė paprasta – pridėti daugiau visada galima, o išimti jau nelabai…). Tačiau aitrumą čia nuostabiai „prigesina” jogurtinis padažas. Turbūt žinote, kad greičiausia pagalba, jei netyčia į burną įsidėjote aštresnio, nei galite pakelti maisto, yra pienas ir pieno produktai (na ir dar cukrus). Tad jogurtinis padažas čia ne tik dėl skonio, bet ir dėl poreikio skubiai užgesinti gaisrą:)
Patiekite šį troškinį su ryžiais, arba su lavašo tipo duona, arba su traškia bagete – man traški bagetė apskritai visur ir su viskuo tinka:)
Porcijos |
asm
|
- 1 moliūgas* (apie 1-1,3kg) nuluptas, supjaustytas 3cm dydžio gabalėliais
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 3 šaukštai aliejaus
- 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 3 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 3 cm imbiero šaknies gabalėlis (susmulkintas)
- 2 žali čili pipirai (susmulkinti, be sėklų ir membranų) arba pagal skonį
- 400 g pomidorų (ne sezono metu naudokite konservuotus)
- ½ šaukštelio kuminų sėklų
- ½ šaukštelio kalendrų sėklų
- ¼ šaukštelio maltų ciberžolių
- ½ šaukštelio cukraus
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 2 šaukštai džiovintų mėtų
- 200 g graikiško jogurto
- ½ česnako skiltelės (susmulkintos)
Ingredientai
Moliūgams
Pomidorų troškiniui
Jogurto padažui
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Moliūgo gabalėlius išdėliokite skardoje vienu sluoksniu, pašlakstykite aliejumir ir pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 25-30 min., arba kol moloiūgas suminkštės, bet išliks tvirtoki, jokiais būdais neišteš (skirtingos rūšys keps skirtingą laiką).
- Per tą laiką užkaiskite didelę gilią keotuvę (su dangčiu) arba didelį puodą storu dugnu. Įpilkite aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol labai gerai suminkštės, apskrus. Kepinti reiktų apie 15 min., tad laikykite nedidelę kaitrą. Suberkite susmulkintus česnakus, čili ir imbierus, ir dar pakepinkite 5 min. Jei naudojate šviežius pomidorus, nuplikinkite juos verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, išspauskite sultis (jas panaudokite kitiems patiekalams) ir smulkiai supjaustykite. Jei naudosite konservuotus - nieko daryti nereikia.
- Sausoje mažoje keptuvėje kaitinkite kumino ir kalendrų sėklas, kol jos ims spragsėti, paskleis aromatą. Sugrūskite prieskonių grūstuvėje. Į puodą suberkite paskrudintus kuminus ir kalendras, ciberžoles, įberkite cukrų, 1 šaukštelį druskos bei nemažai grūstų juodųjų pipirų. Pakepinkite viską maišydami 1-2 minutes, tada sudėkite pomidorus (jei naudojate konservuotus - su visomis jų sultimis). Užvirinkite, tada uždenkite puodą ir troškinkite apie 15 minučių. Jei naudojote šviežius pomidorus, gali prireikti įpilti šiek tiek verdančio vandens, jei padažas darosi pernelyg tirštas.
- Sudėkite į puodą su pomidorų padažu apkepintus moliūgus ir dar uždengę patroškinkite 10 minučių. Pabaigoje paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
- Pasigaminkite jogurto padažą: sumaišykite jogurtą su česnakais ir ¼ šaukštelio druskos.
- Patiekite moliūgų troškinį pašlakstę jogurto padažu ir pabarstę džiovintomis mėtomis.
Recepto šaltinis - Y. Khan, Ripe Figs
Pingback: Susipažinkit: Afganistano virtuvė. Kabulo plovas – Nidos receptai
Egle, žinoma!! Bet kokia moliūgo rūšis tiks!!
Ar galima keisti į butternut squash?
Oi taip, Inga, čia toks geresnis moliūgų užmaskavimas 🙂
Uuchhhh, koks skonis! Labai patiko! Ypač, kai ne itin mėgstu moliugus