Ar jūs pavejat šitaip greitai bėgantį laiką? Juk išgaravo visi metai, o atrodė, jog kątik sutikom 2024-uosius… Sako, kad laikas greitai bėga tik laimingiems, tik tiems, kurie turi daug veiklos ir džiaugiasi gyvenimu. Žmonėms, kuriems skauda, kurie kenčia, kurie dėl kokių nors priežasčių išgyvena tamsesnį savo gyvenimo tarpsnį, laikas bėga kur kas lėčiau…
Sustoti ir apmąstyti savo besibaigiančius metus prieš išauštant didžiosioms šventėms mus visus kviečia ir Advento laikotarpis. Aš kasmet gruodžio pradžioje išsikeliu sau kokią nors užduotį, paprastai ta užduotis susijusi su kokio nors malonumo sąmoningu apribojimu iki Kalėdų. Ir nors apriboti linksmybes mums čia, Australijoje, gana keblu (nes visi australai Kalėdas gruodį atšvenčia mažiausiai po 5-6 kartus, apie tai anksčiau esu rašiusi ČIA), aš visvien mėgstu sumažinti, pavyzdžiui, mėsos, saldumynų kiekius, ar išvis atsisakyti iki Kalėdų alkoholio… Kooookio skanumo užtai būna šventiniai patiekalai ir desertai, kokia išlaukta būna Kalėdų šventė!! Jei niekada nebandėte, pamėginkite!!
Bene populiariausia Advento laikotarpiu iki minimumo sumažinti mėsos patiekalų vartojimą (šita užduotis man visai nesunki, beje :)). Kaip gerai, kad šiuo susilaikymo metu galima iki soties valgyti žuvies, pavyzdžiui, lašišos – juk nė vienas iš mūsų negalim pasigirti Omega-3 rūgščių perdozavimu 🙂 Aš visada, kai tik pritrūkstu idėjų, ką paruošti vakarienei, renkuosi lašišą. Nes su ja viskas kažkaip paprasta ir aišku, viskas visada pavyksta. Net čia, Australijoje, kur šviežios žuvies apstu, aš šaldiklyje visuomet turiu kelis gabalėlius šaldytos lašišos tiems atvejams, kai nėra laiko arba fantazijos galvoti apie patiekalus vakarienei.
Jei jūs dabar svarstot „o kur man tos žuvies gauti?”, tai nė nepakeldami sėdimosios nuo kėdės keliaukit į FishWish e-parduotuvę ir užsisakykit žuvų ir jūros gėrybių visam gruodžiui. Aš dažnai čia, Australijoje prisimenu tą siaubą Vilniuje gruodžio pabaigoj, kai slidinėjant po šviežiai apsnigtas gatves visi pikti grūdasi prekybos centruose, lūkuriuoja eilėse, pirkdami ne tai, kas geriausia, o tai, ką pasisekė gauti… Kai tik rinkoje pasirodė FishWish, aš turbūt buvau viena pirmųjų klienčių, tokia ir likau (net sugrįžus į Lietuvą atostogų, beje, žuvies ir jūros gėrybių nusiperku būtent FishWish). Man patinka žinoti, kad perku aukštos kokybės šaldytą laukinę, tvariai augintą žuvį ir jūros gėrybes.
Na o šiandien – receptas labiau įkvėpimui, ir įrodymas, kad iš to, ką turite namuose galima vienu rankos mostu pasigaminti puikų patiekalą visai šeimai. Mano spintelėse ir šaldytuve šiandien buvo viena saldi bulvė, maišelis svogūnų, bulvių bei pundelis brokolinių, tai vienos skardos patiekalą su lašiša pasigaminau būtent su šiais priedais. Jūs gal netyčia turite moliūgo arba kalafijoro? O gal turtingi morkomis, pastarnokais, salierais ar burokėliais? Čia tiks viskas (o ir kasdien vis kitą kombinaciją galima kepti :))!
Mano šaima labiausiai gyrė jogurtinį padažą, kuris, kartu su šviežiomis prieskoninėms žolelėmis ir granatų sėklomis labai gerai suderėjo su kepta lašiša! Šio recepto gamybos eigą nufilmavau ir paskelbiau savo Instagram paskyroje – ateikit įvertinti 🙂
Ir dar bene svarbiausia naujiena – artėjant didžiausioms metų šventėms, gruodžio 5-10 dienomis FishWish lentynose šventinės nuolaidos žuviai. Tik pagalvokit – net iki 30 % nuolaidos laukinei lašišai, tunui, menkei, paltusui ir kitai populiariausiai švenčių žuviai! Taigi, jei dar nepasirūpinot šventinio stalo žuvimi, – geriausia proga tą padaryti DABAR.
Ramaus ir prasmingo jums Advento.
SpausdintiVienos skardos vakarienė: kepta lašiša su daržovėmis ir jogurto tachini padažu
- Užtruks: 40 min
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Greitas ir nesudėtingas vienos skardos patiekalas. Rinkitės daržoves tokias, kokias turite, atitinkamai pakoreguokite ir kepimo laiką.
Ingredientai
- 1 saldi bulvė ((supjaustyta pailgomis riekelėmis))
- 2–4 bulvės ((supjaustytos ketvirčiais))
- 2 svogūnai ((supjaustyti ketvirčiais))
- 1 pundelis brokolini ((arba kitokių daržovių – moliūgų, kalafijorų, brokolių, pastarnokų, burokėlių…))
- Alyvuogių aliejaus
- 4 gabalėliai lašišos filė ((be odos, kiekvienas apie 150-200g))
Jogurto tachini padažui
- ⅔ stiklinės graikiško jogurto
- ⅓ stiklinės tachini ((sezamų pastos))
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- 2 česnako skiltelės ((sutarkuotos))
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
Pabarstyti
- sauja prieskoninių žolių ((kalendrų, petražolių, mėtų, čiobrelių – kokių turite, geriausia kelių mišinio))
- ½ granato sėklos
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
Skardoje sudėliokite saldžias bulves, bulves, svogūnus (ir/arba kitas daržoves, kurios kepa ilgiau – burokėlius, moliūgus, kalafijorus, pastarnokus, ar kt). Viską palaistykite aliejumi, apibarstykite kmynais, druska ir pipirais, ir pašaukite kepti apie 25-35 min (priklausomai kokios daržovės ir kokio dydžio gabalėliais supjaustėte) - Kol daržovės kepa, pasigaminkite jogurtinį padažą – visus ingredientus sumaišykite, įpilkite apie 3-4 šaukštus vandens, kad gautųsi norima konsistencija, pagardinkite druska ir pipirais. Aitdėkite į šalį.
- Lašišos filė pabarstykite druska ir pipirais. Įterpkite lašišos filė į tarpus tarp apkepintų daržovių (kartu sudėkite trumpiau kepančias daržoves, pvz., brokolinius), ir pašaukite kepti dar 8 minutes.
- Kol lašiša kepa, smulkiai supjaustykite prieskonines žoleles ir jas sumaišykite su granatų sėklomis.
Patiekite keptą lašišą pašlakstę jogurtiniu tachini padažu, apibarstę žolelių ir granatų sėklų mišiniu, su keptomis daržovėmis.
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 30 min
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Artimųjų Rytų, Lietuvos
#reklama
Ačiū, Asta! Džiugu, kad patiko.
Dar vienas puikus receptas – dėkui!