Jei jūsų griliai vis dar neištraukti, pats metas skubiai nuvalyti nuo jų dulkes ir su trenksmu atidaryti sezoną, mat artėja pati geriausia tam proga – Tėvo diena! 

Ar jūs kada susimąstėte – KODĖL vyrai ir grilis tokie neatskiriami? Aš jokiais būdais nesakau, kad griliais nesugeba (ar kažkaip blogiau sugeba) naudotis moterys!! Šiais laikais juk mažai kam reikia eiti į mišką malkų kirsti, vėliau pusę dienos ugnį kūrenti, kad vakarop ant karštų anglių būtų galima išsikepti gardų kepsnį…. Visgi gyvos ugnies tramdymas yra užrašytas vyriškuose genuose, ant ugnies paruoštas maistas yra begalinės laimės akimirka, o nemažiau svarbi grilio dalis, man rodos, yra dar ir proga socializuotis. Juk ten, kur rūksta grilio dūmas, ten su malonumu būriuojasi šeima ir bičiuliai!

Mes, moterys, virtuvėje dažniausiai vienu metu darome kalną dalykų, o štai vyrai prie grilio puikiai moka nesiblaškant koncentruotis į vieną vienintelę užduotį – tobulą kepsnio iškepimą. Štai todėl aš su malonumu grilio darbus patikiu savo antrai pusei (jis, beje, niekada neprieštarauja!!), tik kaskart labai svarbu duoti labai aiškias instrukcijas, kad grilio rezultatas būtų geriausias, koks tik gali būti.

Neatsitiktinai artėjančios Tėvo dienos proga ypatingą pasiūlymą jums turi ir mano seni bičiuliai FishWish – kokybiškos žuvies parduotuvė. Būtent artėjant šventėms čia galite įsigyti griliui tinkamų žuviškų produktų net su 30% nuolaida (tereikia perkant įvesti nuolaidos kodą NIDOSGRILIS)!! Kadangi žuvis šaldyta, galima pasirūpinti jūrų gėrybėmis kad ir visam vasaros sezonui! 

Jei reiktų patarimo, ką griebti iš elektroninės lentynos pirmiausia, siūlau imti nepabostančią klasiką- tuno kepsnius. Jie tinka ir ir švenčių proga, ir kasdienai, bet svarbiausia, kad šį patiekalą pagaminti užtrunkama lygiai dvi minutes! Taip taip – DVI minutes. Nagi parodykite man kitą taip greitai pagaminamą ir tokį pat gardų grilio patiekalą!

Kepant tuno kepsnius labai svarbu, kad grilis būtų stipriai įkaitęs, ant grotelių būtina įkaitnti ir sunkią (geriausia ketaus) grilio keptuvę (ar specialią ketaus plokštę). Tą keptuvę (ar plokštę) įdėkite į grilių kai jis tik pradės kaisti, nelaukit paskutinės akimirkos (mat į stipriai įkaitusį grilį įdėję šaltą keptuvę, tiesiog sumažinsite grilio temperatūrą ir vėl teks laukti, kol karštis sustiprės). Ketus įkaista gana lėtai, tačiau tobulai išlaiko karštį (štai todėl aš mėgstu iškepus kepsniui, tą karštą paviršių panaudoti dar ir priedams bei garnyrams pašildyti ar apskrudinti – iš anksto išvirtoms ir sutraiškytoms bulvėms, apvirtiems kukurūzams, brokolių šakelėms, cukinijų ar paprikų juostelėms ar kitoms jūsų mėgiamoms sezoninėms daržovėms).

Tuno kepsnius nepamirškite iš anksto išimti iš šaldytuvo – tegul jie lėtai pasiekia kambario temperatūrą. Neskubėdami įtrinkite kepsnius alyvuogių aliejumi (aliejaus negailėkite!! Padėkosite patys sau, kai skanausite sultingą kepsnį!), pabarstykite druska ir grūstais pipirais. Druskos nepamažinkite – žuvis mėgsta sūrumą. Aš paprastai tuno kepsnių negardinu jokiais kitais prieskoniais. 

Kai jau grilis įkais taip, kad net rūks, keptuvę (ar kepimo plokštę) pašlakstykite aliejumi, ir plūstelėjus dūmų kamuoliui dėkite tuno steiką ant karštutėlio paviršiaus. Fiksuokite laiką – VIENA minutė! Apverskite kita puse – ir dar tiek pat. Viskas, traukit tuną iš grilio, apklokit aliuminio folija, kad pailsėtų ir taptų itin sultingas, ir kuo skubiau kvieskit visus prie stalo (šiaip tai būtų gerai, kad tie visi jau sėdėtų, nes paprastai susėsti prie stalo (bent mūsų šeimoje) užtrunka gerokai ilgiau, nei 2 minutes :))

O prie šio kepsnio, žinokit, yra tobuliausias pasaulyje padažas – argentinietiškasis čimičiuri. Pričečkavojai kalną petražolių,  jei turi dar vieną kitą prieskoninę žolę įpjaustei (mėtą, raudonėlį), čili pipirą dėl smagumo, kelias skilteles česnakų, po šlaką raudonojo vyno acto ir aliejaus, ir štai universalusis padažas paruoštas. Beje, čimičiuri galite pasiruošti labai iš anksto, nors ir iš vakaro, pastovėjęs šaldytuve padažas taps tik skanesnis. Padažu palaistykite iškeptą, pailsėjusį ir plonai supjaustytą tuno kepsnį!

Jei netikite, kad tuno kepsnio paruošimas yra juokų darbas, pažiūrėkite mano vienos minutės video Instagram paskyroje! 

Na ir griebkite tuos tuno kepsnius, kol kiti vasarotojai jų dar neišpirko iš FishWish parduotuvės (30% nuolaidos kodas – NIDOSGRILIS). 

 
Tuno kepsnys ii FishWish
Tuno kepsnys grilyje – vos per dvi minutes
Čimičiuri
Čimičiuri padažas – nepamainomas prie grilio patiekalų
Print Recipe
Čimičiuri padažas
Populiariausias Argentinos virtuvės padažas, nepamainomas grilyje keptiems mėsos ir žuvies kepsniams bei daržovėms pagardinti
Čimičiuri padažas
Course Pagardai
Virtuvė Argentinos
Pasiruošimas 5 min
Pasyvus laikas 1 val
Porcijos
stiklinė
Ingredientai
Course Pagardai
Virtuvė Argentinos
Pasiruošimas 5 min
Pasyvus laikas 1 val
Porcijos
stiklinė
Ingredientai
Čimičiuri padažas
Procesas
  1. Visus ingredientus galite smulkinti peiliu arba elektriniu smulkintuvu, tik nesusmulkinkite iki tyrelės (būtent todėl man patinka smulkinti peiliu, nes galiu reguliuoti konsistenciją). Aliejų įpilkite paskutinį, kai visi kiti ingredientai jau bus susmulkinti ir sumaišyti. Supilkite padažą į keramikinį ar stiklinį (ne metalinį) indą ir uždengę maistine plėvele palikite šaldytuve bent valandą (geriausia - per naktį), kad skoniai susijungtų. Patiekite su grilyje keptomis daržovėmis, mėsos kepsniais, žuvimi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *