Daug kas negali iki šiol patikėti, kaip šis sūrio pyragas galėjo tapti tikrų tikriausia kulinarinio pasaulio legenda! Sužibėjęs maždaug prieš tris dešimtmečius madingame San Sebastiano restorane La Viña, jis tiesiog pakerėjo visus, kurie neabejingi skaniam, saikingai saldžiam gurmaniškam potyriui.

Baskų sūrio pyragas yra visiška priešingybė klasikinei konditerijos mokyklai: jei daugelis kitų kepinių turi būti akylai saugomi, kad tik vienu papildomu atspalviu pernelyg kepant neparuduotų, kad tik nepakiltų daugiau, nei reikia, o ištrauktas iš orkaitės nesubliukštų, kad nesueižėtų stingstant ir kad tik būtų kiek įmanoma tolygesnės konsistencijos, tai Baskų čiskeikas yra viskas kitaip pagal visus iki vieno parametrus! Čia kaip tik tikslas yra pyragą beveik sudeginti, leisti jam pakilti, o tada subliukšti, specialiai nepilnai iškepti, kad pyrago vidurys būtų šlapias ir net mažumėlę veržtųsi atpjovus tarsi tirštutėlė lava… Čia jokiais būdais nereikia tolygumo, lygių kraštelių, nereikia puošybos, bet užvis svarbiausia, tokiam šventiniam pyragui tereikia… vos 5 ingredientų! 

Toks deserto pasirinkimas tikrai patiks tiems ir toms, kurie jau planuoja šventes ir nori kažko, ko dar nėra bandę. Apskritai, sūrio pyragai (cheesecake) yra mano bene mėgstamiausi kepiniai Kalėdų švenčių stalui. Jie tarsi atgaiva po ištaigingos kelių mėsiškų patiekalų vakarienės. O visiems sūrio pyragams, kaip žinia, ypač sveika pabūti dieną ar dvi šaldytuve, leisti skoniams susigulėti, konsistencijai sutvirtėti prieš prapjaunant. Štai todėl toks kepinys dar ir vienas geresnių pasirinkimų mėginant nudirbti didžiumą darbų dar šventėms neprasidėjus. 

Kad ir kokio paprastumo šis baskų kepinys būtų, visgi kelis patarimus surašysiu. Visų pirma, visi iki vieno ingredientai privalo būti kambario temperatūros. Ištraukite juos iš šaldytuvo likus mažiausiai 2 valandoms iki įjungiant orkaitę. Nepamirškite persijoti miltų – nors jų kiekis masėje minimalus, nenorėsite prapjovę rasti kokį neišsimaišiusį miltų gumulėlį. Na ir užvis svarbiausia – būtinai naudokite 3 sluoksnius kepimo popieriaus, įklodami kepimo skardą, o to popieriaus lakštų kraštus palikite kuo aukščiau styroti virš formos kraštų. Ką tai duoda? Popierius šįkart apsaugos jūsų pyrago kraštus, esančius arčiausiai kepimo formos, nuo pridegimo, nes šis gardėsis bus kepamas tikrai neįprastoje konditerijai temperatūroje. 

Visgi galutinis rezultatas labiausiai priklausys nuo jūsų budrumo, praktikos ir… intuicijos. Pyragas turi būti ištrauktas iš orkaitės šiek tiek nepilnai iškepęs, dar truputį žliugsintis viduryje. Kur ta riba tarp teisingo žliugsėjimo, aš jums nenusakysiu… Priklausys ir nuo jūsų orkaitės, ir nuo kitų elementų. Turiu prisipažinti, kad saviškį aš orkaitėje palaikiau kiek ilgokai, tad jis buvo iškepęs pilniau nei turėjo. Skanumui toks pilnas iškepimas tikrai nepakenkė, bet konkurse su juo nepraeičiau kvalifikacinės komisijos 🙂 Užtai bus akstinas mėginti dar ir dar, kol gausiu tikrai idealią baskų čiskeiko konsistenciją 🙂

 

Burnt Basque cheesecake in a tin
Kepant baskų sūrio pyragą būtina palikit išsikišusius aukštus kepimo popieriaus kraštus
Tokie nelygūs pyrago kraštai ir beveik apdegęs viršus – būtent tai, ką jums reikia pasiekti 🙂
Kremiškos konsistencijos sūrio pyragas yra išties dieviškas
Print Recipe
Baskų sūrio pyragas
Kepant šį pyragą orkaitę reikės įkaitnti kur kas stipriau nei kepant tradicinius čiskeikus. Tikslas - kad viršus mažumėlę apdegtų, kraštai būtų nelygūs, o vidus truputį įdubęs ir nepilnai iškepęs.
Basku surio pyragas
Course Desertai
Virtuvė Ispanijos
Raktažodis kepiniai, tortai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Ispanijos
Raktažodis kepiniai, tortai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Basku surio pyragas
Procesas
  1. Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 220C (su ventiliavimo funkcija). Išklokite kepimo formą (22cm diametro) trimis dideliais lakštais kepimo popieriaus taip, kad lakštai gerokai išsikištų iš formos kraštų.
  2. Į elektrinio kombaino indą sudėkite kreminį sūrį ir suberkite cukrų. Baltymams plakti skirta šluotele suplakite šią masę kol ji taps vienalytė ir puri. Tada po vieną muškite kiaušinį ir kaskart gerai įplakite į masę. Pabaigoje supilkite grietinėlę, vanilę, ir suplakite tik kol viskas susimaišys. Suberkite persijotus miltus ir dar lėtomis apsukomis paplakite, kol masė taps tiršta ir vienalytė.
  3. Supilkite šią (gana skystą) tešlą į kepimo formą ir pašaukite kepti. po 15 minučių kepimo pasukite formą, kad viršus apdegtų tolygiai, ir toliau kepikite dar apie 10-15 minučių, kol kraštai bus pilnai iškepę, bet pats kepinio vidurys bus šiek tiek žliugsintis. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite valandą atvėsti ant grotelių. Tada padėkite į šaldytuvą ir laikykite bent parą. Pjaustant patariu pašildyti peilį labai karštame vandenyje ir po kiekvieno atpjovimo švariai peilį nuvalyti.

Vienas komentaras apie straipsnį "Sudegintas baskų sūrio pyragas (Burnt Basque cheesecake)"

  1. Nida Degutienė:

    Sandra, tuomet super, nes man su cream chease jis per riebus…

  2. Sandra Kirkilaite:

    Basku pyragą gaminu su paprasta 9% varške, kurią blenderuoju. Pyragas gaunasi tobulas 👌

  3. Nida:

    Aurelija, ne neabejoju, kad su marscarpone pyragas turėjo būti tikra bomba:) Aš mascarponę paprastai laikau sviesto pakaitalu, tad mėginu tik įsivaizduoti, kas turėjo gautis sukrovus kilogramą tokio riebumo… Kreminis sūris (phildaelphia pvz) yra panašios į mascarpone konsistencijos, bet šiek tiek leisesnis (nors visvien tona kalorijų, ką čia save apgaudinėti), tik už tai ir gaunasi tas sviestiškas kremiškumas… Varškė (petrinta ar nepertrinta – nėra didelio skirtumo) čia tinka, kaip tinka ir kituose varškės pyraguose, tik mes jau čia kalbam apie du skirtingus kepinus: sūrio pyragą (cheesecake) ir varškės pyragą. Jei atvirai- aš visada visais atvejais viską keisčiau į varškės pyragus:)) Bet jei ieškočiau kreminės konsistencijos ir būtent to šilkinio skonio, šiam kepiniui naudočiau išskirtinai tik cream chease.

  4. Aurelija:

    Pirmą kartą kepiau šį pyragą su mascarpone. Mūsų šeimai jis buvo labai riebus. Padariau eksperimentą – mascarponę pakeičiau trinta varške( ta iš kibirėlių) . Gavosi labai gerai, tik gal pritrūko to mascarponės švelnumo.

  5. Nida:

    Agne, bijau, kad būtent šiam pyragui reikia tos riebios tirštos kreminės… Nors nesu bandžiusi su ta iš kibiriuko, bet aš ją naudočiau kitiems čiskeikams, tik ne šiam.

  6. Agne:

    Sveiki, Nida, o ar tiktų kreminė President varškė (na ta iš kibiriuko)?

  7. Nida:

    Gerda, skonis skiriasi nedaug, man šis panašesnis į Niujorko sūrio pyragą, tik šis neturi jokio tešlos pagrindo. Manau tai ir yra esminis skirtumas. Na ir tas apdeginimas, aišku, toks išskirtinis momentas 🙂

  8. Gerda:

    Miela Nida,
    man vis labai įdomu, o kuo skonis skiriasi nuo paprasto kepto sūrio pyrago? Nes receptas kaip ir identiškas:)

  9. Nida:

    Na va, su dviem subtiliom užuominom abi klaidos, atrodo, surastos ir ištaisytos:) Ačiū abiems, Deimena ir Kristina 🙂

  10. Kristina:

    Kaip paprastai skamba, bet kaip įdomu bus pabandyt! 🙂 O dėl to elektrinio- tai aš apsidžiaugiau pamačius – vadinas, ne aš viena darau pirštų klaidas 😉 Labai gražios nuotraukos. Nuostabios!

  11. Nida:

    Deimena, labai ačiū už klaidų bakstelėjimą (radau tik vieną:)).
    Dėl apipūtimo – kiek aš žinau, apipūtimo funkcija orkaitėse yra tik viena. Katinimas gali būti iš apačios arba iš viršaus arba ir iš ten, ir iš ten. Aš 99 atvejais iš šimto naudoju pilną kaitinimą plius apipūrimą (fan).

  12. Deimena:

    Sveiki Nida, proceso eigoje 2punkte padarėte 2klaideles 🙂 dar norėjau paklausti kuria tiksliai apipūtimo funkcija kepti, viršus apačia, viršus ar tik apačia? 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *