Ar gali būti geresnė vieta išmokti gaminti žuvį nei Sidnėjuje įsikūrusi žuvies ir jūros gėrybių mokykla? Varvinau seilę žiūrėdama į tos mokyklos langus kai pirmąkart lankiausi Australijoje dar 2019-aisiais, kuomet nė minčių apie tai, kad vieną dieną čia apsigyvensiu, neturėjau. Tad kai tik sužinojau, jog pakuosimės daiktus ir kraustysimės į šį vandenynų skalaujamą kontinentą, Sidnėjaus žuvų mokykla buvo mano planuose nuo pat pirmos dienos. 

Sydney Circular Quay
Šitame mieste nei vandens, nei žuvies netrūksta:)

Žuvies ruošti aš nemokėjau visiškai, kol vieną dieną neatsidūriau Izraelyje. Nedrąsiai ėmiau pirkti pas savo žuvininką vis kitą jo parekomenduotą šviežiai iš Viduržemio jūros ištraukto gyvio filė, klausiau patarimų kaip ją gaminti, paskui įsidrąsinau jau ir eksperimentuoti su vis kitomis, dar nematytomis man žuvimis, tada atėjo laikas jūros gėrybių ruošimui, ir viskas baigėsi tuo, kad norėdama įkvėpti ir paskatinti lietuvius gaminti kuo daugiau žuvies, parašiau net jai skirtą knygą! 🙂 

Tačiau Sidnėjaus Seafood School yra kitas lygis, lyginant su visomis mano iki šiol lankytomis komercinėmis kulinarinėmis mokyklomis (prie jų, aišku, nepriskiriu Le Cordon Bleu, nes čia jau mokykla profesionalams, tad ji – kitoje lygoje). Pats mokyklos konceptas yra unikalus: mokykla įsikūrusi tiesiai virš žuvies prekybos salių, pro langus matosi tvyvuliuojantis žvejybinių laivų uostas, čia pat nuo ankstyvo ryto prekes į šaldytuvus ant ratų kraunasi didmenininkai, suvažiavę į Sidnėjų iš ko ne visų didžiausių Australijos miestų, čia nuolat minios žmonių ir tokios pat minios amžinai alkanų žuvėdrų ir pelikanų…

Pati mokykla savo paskaitų tvarkaraštį skelbia maždaug tris mėnesius į priekį, ir paprastai reikia nedelsti, jei tikrai nori patekti į vieną ar kitą pamoką, ypač jei ją veda kokia nors Australijos kulinarijos žvaigždė – garsus restorano šefas ar kulinarinės knygos autorius, kartais pasidalinti savo patirtimi mokytojai atvyksta ir iš kitų šalių. Didžioji dalis pamokų – iš „nusistovėjusio” tvarkaraščio, ir norinčių jose sudalyvauti – visada eilės. Bazinės žuvų ir jūros gėrybių darinėjimo ir ruošimo pamokos, kaip pasigaminti Singapūro krabą, kaip žuvis ruošti ant griliaus, Ispanijos, Italijos, Meksikos ar Graikijos žuvies patiekalų gaminimo ypatumai… O kur dar specialių pamokų ciklas, skirtas Kalėdoms, Naujiesiems ar Velykoms… Žodžiu, jei gyvenčiau Sidnėjuje, tikriausiai per metus praeičiau visus įmanomus kursus, tačiau kadangi gyvenu 3 valandų vairavimo atstumu, kai tik žinau, kad ketinu važiuoti Sidnėjaus link, visuomet pirmiausia pasitikrinu ką tomis dienomis siūlo mano Seafood School:)

Ir nors atrodo, kad visas pagrindines taisykles ir metodikas aš jau žinau, kiekvienąkart mokykloje išgirstu vis naujų triukų ir patarimų kaip vieną ar kitą patiekalą ruošti geriau, įdomiau, skaniau. Į pamokas Sidnėjaus mokykloje susirenka įvairaus amžiaus ir profesijų žmonės, dažnas šį kulinarinį potyrį gauna dovanų kupono pavidalu nuo bičiulių ar artimųjų, tad ten visada smagu susipažinti su naujais žmonėmis, išgirsti jų istorijas. Mokykla vienai pamokai talpina apie 40 studentų. Pradžioje visų laukia sklidinos taurės putojančio vyno ir vieno kąsnio užkandžiai, per tą laiką visi gauna suruoštą paketėlį su reikiama literatūra, prijuoste (kuri lieka dalyviui kaip dovana ir malonus prisiminimas :)), išklauso trumpas saugaus elgesio taisykles, ir tada visi patraukia į auditoriją. Ten patogiai puslankiu surikiuotos kelios eilės kėdžių su gana stačiu grindų pakilimu, tad jautiesi tarsi būtum teatre: apačioje, „scenoje”, vyksta gaminimo demonstracija, kuri dar ir transliuojama dideliuose ekranuose, tad kiekvieną dėstytojo judesį studentai mato iš visų kampų ir labai aiškiai. Kai jau dėstytojas pagamina visus tos dienos patiekalus, studentai pasiskirsto komandomis po 4 ir keliauja į kitą salę. Joje – dešimt darbinių „mini virtuvių” su orkaitėmis, kaitlentėmis, pjaustymo lentomis, įrankiais, kriaukle, šaldytuvu ir viskuo, ką paprastai kiekvienas turime savo namų virtuvėse. Belieka viską, ką pamatei demonstracijoje, ir ką gavai atspausdintą mokomojoje medžiagoje, atkartoti savo darbo vietoje. Netoliese visuomet yra vienas iš 3-4 instruktorių, kuris, prireikus, parodo ką kaip reikia daryti, ar atsako į kitus iškilusius klausimus. Maždaug po valandos dviejų visi tos dienos programos valgiai jau būna pagaminti ir metas keliauti į trečią salę, kurioje – tarsi restorane padengti stalai, o ant jų trūksta tik tų kątik paruoštų patiekalų! Gausiai pilamas vynas ir komandos sėdint prie stalo gali paskanauti tai, ką pasigamino, o ko nesuvalgo, parsineša namo. 

Sydney Opera
Sidnėjaus Opera

Tie, kam patirtis mokykloje – tik pradžia, tik pasitikėjimo savimi įgavimas, ir tik paskata imtis kitų, dažnai sudėtingesnių patiekalų gamybos, gali įsigyti geriausių Australijos šefų žuvies valgių receptų rinkinį, nuostabiai gražiai išleistą Sidnėjaus Seafood School knygą. Tą knygą aš, žinoma, įsigijau pirmu numeriu, ir negaliu ja atsidžiaugti! Vienas šios knygos receptų – jūsų dėmesiui.

Sydney Seafood School book
Be proto džiaugiuosi, kad turėjau galimybę įsigyti Sidnėjaus Seafood School dėstytojų, garsių restoranų šefų receptų rinkinį
Seabass baked whole
Žuvies patiekalus ruošti ypač paprasta ir greita. Šiam turėkite daug baltos duonos skaniam padažui sudažyti!

Tai vienas paprasčiausių būdų žuviai ruošti – tiesiog ją visą pašauti ir iškepti orkaitėje. Užtruksite vos 20 minučių (priklausys nuo žuvies dydžio), nes žuvys paprastai yra greičiausiai pagaminamas valgis. Beje, štai šie šafranais ir svogūnais prigardintame alyvuogių aliejue skęstantys jūros ešeriai buvo vienas man labiausiai patikusių jūros gėrybių patiekalų, kuriuos esu valgiusi, ir vienas lengviausių, kokius tik esu ruošusi. Kviečiu išbandyti su bet kokiomis žuvimis, kokias tik galite šiuo metu gauti ten, kur gyvenate – doradomis, vilkešeriais ar kitomis Lietuvoje populiariomis jūrinėmis žuvimis. 

 

kepti jūros ešeriai aliejuje
Kepti jūros ešeriai aliejuje, pagardintame šafranais, svogūnais, česnakais ir prieskoninėmis žolėmis
Print Recipe
Kepta visa žuvis su šafranais paskanintu aliejumi
Žuvies patiekalų mestro Tony Bilson receptas tik įrodo, kad pats paprasčiausias žuvies gaminimo metodas yra tiesiog pašauti ją į orkaitę ir po 20 minučių jau sėstis prie stalo! Nepamirškite pasirūpinti šviežia duona (bagete, sour dough) ypatingai skaniam padažui sudažyti!
Course Main Dish
Virtuvė Australijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Aromatingam aliejui
Course Main Dish
Virtuvė Australijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 10 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Aromatingam aliejui
Procesas
  1. Šafranus suberkite į mažą indelį, užpilkite Pernod likeriu ir palikite išbringti (kuo ilgiau, tuo geriau, idealu jei paliksite per naktį). Pasigaminkite aromatingą aliejų - sumaišykite visus išvardintus ingredientus. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (su apipūtimo funkcija)
  2. Žuvį labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu iš visų pusių ir iš vidaus. Jei viduje matote nepašalintą kraujo liniją, būtinai ją išvalykite (geriausia ta kraujo linija išsivalo dantų šepetėliu!), išplaukite ir gerai nusausinkite. Patikrinkite, ar visi žvynai gerai nuskusti. Nukirpkite pelekus ir uodegą. Labai aštriu peiliu kiekvienoje žuvies pusėje padarykite po 2 gilias įpjovas (iki pat ašakos). Žuvį iš visų pusių, o taip pat ir vidinę ertmę gausiai pabarstykite druska ir pipirais, įtrinkite ir į įpjovas. Guldykite žuvį į kepimo skardą, į žuvies ertmę įdėkite smulkintus žalumynus (arba, jei kepate mažas žuvis, į kiekvienos žuvies ertmę įdėkite žalumynų po lygiai), ten pat įpilkite šaukštą paruošto aliejaus mišinio, ir likusį aliejaus mišinį supilkite ant žuvies. Pabaigoje viską pašlakstykite Pernodo ir šafranų mišiniu.
  3. Kepkite žuvį apie 20-30 minučių (mažesnėms pakaks ir 15 min), laiks nuo laiko pašlakstydami karštu aliejumi iš skardos. Patikrinti ar žuvis iškepusi galite pamėgindami atkelti žuvies minkštimą vienoje iš įpjovų arčiau galvos - mėsa turi būti sultinga ir labai lengvai atlipti nuo ašakos. Išimkite žuvį įi orkaitės, lengvai pridenkite folija ir palikite pastovėti apie 10 min (kepant mažas žuvis pakaks 5 min)
  4. Patiekite su žaliomis salotomis ir daug baltos duonos padažui sudažyti.
Pastabos

Recepto šaltinis - Roberta Muir, Sydney Seafood School cookbook

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *