Na sutikit – nieko nėra jaukesnio darganotą dieną kaip dubenėlis skaisčios geltonos tirštos jaukios moliūgų sriubos… Man net rudens nereikia laukt šiai sriubai, bet kuris metų laikas tinkamas, jei tik oras vėsesnis ar lietaus debesys nudažo visą pasaulį liūdna pilka spalva. 

Moliūgai yra tos daržovės, kurios kažkaip visada yra pirmoji pagalba, jei ima ir pritrūksta fantazijos. Ar blyneliams, ar garnyrui nuspalvinti, ar pyragui, bet užvis geriausia – sriubai: moliūgams visada virtuvėje yra uždegta žalia šviesa. Ir nors ir kiek esu sriubų iš moliūgų virusi, man visvien arčiausia širdies ta paprastoji, kur apkepinu visas daržoves svieste, sudedu iškeptą orkaitėje moliūgą, užpilu vandeniu (net sultinio tokiai sriubai nereikia) ir po dešimties minučių galima jungti blenderį bei pilti sriubą į dubenėlius. 

Tačiau kad ir kiek paprasta ta sriuba būtų, kaskart ją vis kitaip patiekiant, ji virs vis nauju patiekalu 🙂 Čia gali būti savotiškas jūsų triukas – panašiai kaip viena ir ta pati suknelė vis kitaip gali atrodyti su keliais gerais skirtingais akesesuarais. Mano mėgstamiausi moliūgų sriubos priedai – feta sūris, česnakiniai baltos duonos krutonai, paskrudintos moliūgų sėklos, keli lašai trumų aliejaus, skrebutis su sūriu, užketpas orkaitėje. O šiandien siūlau dar vieną patikimą prieda – iki trapumo iškeptos šoninės juostelės, kurias sutrupinus sriuba ne tik pasipildo traškiu elementu, bet dar ir gauna labai jai tinkančio keptos šoninės prieskonio.  

Pureed pumpkin soup in a bowl with pita cracker
Moliūgų sriuba paprastoji: su traškios šoninės trupiniais
Print Recipe
Moliūgų sriuba su šoninės traškučiais
Jauki tiršta maistinga trinta moliūgų sriuba
Pureed pumpkin soup in a bowl with pita cracker
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Porcijos
porc
Ingredientai
Pureed pumpkin soup in a bowl with pita cracker
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Skardą išklokite pergamentiniu popoeriumi. Sudėkite moliūgo riekeles, pašlakstykite šlakeliu aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais, pašaukite kepti, kol suminkštės ir truputį karamelizuosis (skirtingos moliūgų rūšys keps skirtingą laiką). Bebaigiant kepti moliūgams į orkaitę įdėkite skardelę su šoninės juostelėmis ir uždėkite ant šoninės kelis stiebelius čiobrelų. Kepkite tol, kol jos taps traškios (užtruksite apie 15 min., tačiau priklauso nuo šoninės storumo, tad per toli nenueikite, stebėkite, kad nesudegintumėt). Išimkite šoninę iš orkaitės ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  2. Puode storesniu dugnu įkaitinkite šlaką aliejaus kartu su šaukštu sviesto. Suberkite svogūnus, morkas ir salierus ir apkepinkite, kol daržovės šiek tiek karamelizuosis. Suberkite bulves, sudėkite moliūgus (jei reikia, nuulupkite iškepusių moliūgų odelę, tačiau kai kurios rūšies moliūgų odelę galima valgyti, tad sudėkite į puodą kartu su odele), įberkite ciberžolės, druskos ir pipirų, įpilkite verdančio vandens tiek, kad apsemtų visas daržoves, ir užvirinę virkite uždengtame puode apie 10 minučių, arba kol bulvės ir morkos taps minkštos. Įmerkiamu blenderiu trinkite viską iki vientisos masės, patikrinkite ar netrūksta druskos, pipirų. Patiekite sriubą karštą, pabarstę sutrupinta kepta šonine bei čiobrelių lapeliais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *